Enkele jaren geleden was ik met mijn man
al eens te gast bij de Librije in Zwolle, één
van de twee driesterren-restaurants die
ons land destijds rijk was. Deze ervaring
was zo fijn en bijzonder – om niet te zeg-
gen overdonderend – dat we bij thuis-
komst onze zoon beloofden: ‘Wanneer jij
je eindexamen haalt, gaan we vragen of
ze een menu kunnen koken zonder melk,
Eten bij de Librije
Dineren met een streng dieet op topniveau
Zijn verhaal
ei, noten, schaal- en schelpdieren, meloen,
kiwi en pitten en zaden.’
Dit jaar is het dan zo ver. Om op tijd te
kunnen reserveren, heb ik vorig jaar novem-
ber alvast per e-mail geïnformeerd naar
de mogelijkheden. Nadat me is verzekerd
dat allergie geen enkel probleem is, boek
ik een tafel en een dubbele kamer voor
ons drietjes. Op papier ontvangen we de
afspraken, waarbij ook de allergieën nog-
maals zijn benoemd, plus het feit dat
wij alle drie graag hetzelfde willen eten.
Het draait immers om ons feestvarken
en hij mag zich dus in geen geval ‘die
uitzondering’ voelen.
Aangenaam verrast
Een maand tevoren word ik toch een
beetje onrustig. Zou zoonlief voor zijn
vwo-diploma slagen? We blazen de
afspraak sowieso niet meer af, maar het
zou wel het mooiste zijn als er echt wat
te vieren valt. Echter meer nog: denken
ze er in de Librije nog wel aan? Moet ik
misschien even contact opnemen om
hen nogmaals op het dieet te attenderen?
Ik besluit dat niet te doen, maar ben zeer
aangenaam verrast als er plotseling een
mailtje komt met de vraag of er naast de
reeds bekende allergieën nog wensen zijn.
Dat voelt echt fantastisch en ik ben hele-
maal gerustgesteld.
De grote dag
Eindelijk breekt de dag aan. Ik kan niet
anders zeggen dan dat we – onze zoon
niet in het minst – ontzettend hebben
genoten. Het is niet alleen het eten, dat
het tot een onvergetelijke gebeurtenis
maakt; het is de hele beleving. Je wordt
behandeld als een VIP-gast. Alles, van
auto wegzetten tot bagage, wordt gere-
geld en niets is te veel.
Als welkom krijgen we bubbels in de bin-
nentuin van Librije’s Hotel. Daarbij wordt
als mondvermaakje een hartige lolly geser-
foto privé
Onze redacteur Yvonne van der Brugge heeft een belangrijke gebeurtenis te
vieren: ‘zoonlief’ is geslaagd voor zijn vwo-examen. Het gezin gaat eten in het
sterrenrestaurant De Librije. ‘Geen seconde hebben we het idee dat we
‘dieetkost’ krijgen, dit is culinair genot op topniveau.’
Thérèse en Jonnie Boer
veerd. Voor de zekerheid vraag ik of reke-
ning is gehouden met de eetbeperkingen,
en ja, uiteraard, dit hapje is veilig.
Na inspectie van onze prachtige kamer,
waar ook nog een plankje met lekkers
klaar ligt, gaan we ontspannen de stad in.
Tegen half acht worden we per luxe
wagen naar het restaurant gebracht, waar
we op het terras in de avondzon diverse
heerlijkheden mogen proeven, alle even
bijzonder als exquise en prachtig gepre-
senteerd. De ober vertelt dat alles apart
is bereid en wil nog even weten of soja-
melk wel is toegestaan, wat wij kunnen
beamen. Mijn man en ik weten een beetje
wat we kunnen verwachten, maar onze
zoon is compleet weggeblazen door de
mini-kunstwerken die ons worden voor
gezet. Een lust voor alle zintuigen!
Eigenaar en chef-kok Jonnie Boer, die zelf
alle gasten komt begroeten, vertelt dat
één van de koks zich speciaal bezighoudt
met aanpassingen. Hij zoekt en probeert
met toegestane producten net zo lang tot
hij het gewenste resultaat heeft bereikt.
‘Allergieën zijn voor ons juist een interes-
sante uitdaging!’
Magische ingrediënten
Helemaal op ons gemak worden we na een
klein half uurtje naar onze tafel binnen
foto De Librije
>
8
Allergie en Voeding september 2014




