Previous Page  3 / 7 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 7 Next Page
Page Background

Enkele jaren geleden was ik met mijn man

al eens te gast bij de Librije in Zwolle, één

van de twee driesterren-restaurants die

ons land destijds rijk was. Deze ervaring

was zo fijn en bijzonder – om niet te zeg-

gen overdonderend – dat we bij thuis-

komst onze zoon beloofden: ‘Wanneer jij

je eindexamen haalt, gaan we vragen of

ze een menu kunnen koken zonder melk,

Eten bij de Librije

Dineren met een streng dieet op topniveau

Zijn verhaal

ei, noten, schaal- en schelpdieren, meloen,

kiwi en pitten en zaden.’

Dit jaar is het dan zo ver. Om op tijd te

kunnen reserveren, heb ik vorig jaar novem-

ber alvast per e-mail geïnformeerd naar

de mogelijkheden. Nadat me is verzekerd

dat allergie geen enkel probleem is, boek

ik een tafel en een dubbele kamer voor

ons drietjes. Op papier ontvangen we de

afspraken, waarbij ook de allergieën nog-

maals zijn benoemd, plus het feit dat

wij alle drie graag hetzelfde willen eten.

Het draait immers om ons feestvarken

en hij mag zich dus in geen geval ‘die

uitzondering’ voelen.

Aangenaam verrast

Een maand tevoren word ik toch een

beetje onrustig. Zou zoonlief voor zijn

vwo-diploma slagen? We blazen de

afspraak sowieso niet meer af, maar het

zou wel het mooiste zijn als er echt wat

te vieren valt. Echter meer nog: denken

ze er in de Librije nog wel aan? Moet ik

misschien even contact opnemen om

hen nogmaals op het dieet te attenderen?

Ik besluit dat niet te doen, maar ben zeer

aangenaam verrast als er plotseling een

mailtje komt met de vraag of er naast de

reeds bekende allergieën nog wensen zijn.

Dat voelt echt fantastisch en ik ben hele-

maal gerustgesteld.

De grote dag

Eindelijk breekt de dag aan. Ik kan niet

anders zeggen dan dat we – onze zoon

niet in het minst – ontzettend hebben

genoten. Het is niet alleen het eten, dat

het tot een onvergetelijke gebeurtenis

maakt; het is de hele beleving. Je wordt

behandeld als een VIP-gast. Alles, van

auto wegzetten tot bagage, wordt gere-

geld en niets is te veel.

Als welkom krijgen we bubbels in de bin-

nentuin van Librije’s Hotel. Daarbij wordt

als mondvermaakje een hartige lolly geser-

foto privé

Onze redacteur Yvonne van der Brugge heeft een belangrijke gebeurtenis te

vieren: ‘zoonlief’ is geslaagd voor zijn vwo-examen. Het gezin gaat eten in het

sterrenrestaurant De Librije. ‘Geen seconde hebben we het idee dat we

‘dieetkost’ krijgen, dit is culinair genot op topniveau.’

Thérèse en Jonnie Boer

veerd. Voor de zekerheid vraag ik of reke-

ning is gehouden met de eetbeperkingen,

en ja, uiteraard, dit hapje is veilig.

Na inspectie van onze prachtige kamer,

waar ook nog een plankje met lekkers

klaar ligt, gaan we ontspannen de stad in.

Tegen half acht worden we per luxe

wagen naar het restaurant gebracht, waar

we op het terras in de avondzon diverse

heerlijkheden mogen proeven, alle even

bijzonder als exquise en prachtig gepre-

senteerd. De ober vertelt dat alles apart

is bereid en wil nog even weten of soja-

melk wel is toegestaan, wat wij kunnen

beamen. Mijn man en ik weten een beetje

wat we kunnen verwachten, maar onze

zoon is compleet weggeblazen door de

mini-kunstwerken die ons worden voor­

gezet. Een lust voor alle zintuigen!

Eigenaar en chef-kok Jonnie Boer, die zelf

alle gasten komt begroeten, vertelt dat

één van de koks zich speciaal bezighoudt

met aanpassingen. Hij zoekt en probeert

met toegestane producten net zo lang tot

hij het gewenste resultaat heeft bereikt.

‘Allergieën zijn voor ons juist een interes-

sante uitdaging!’

Magische ingrediënten

Helemaal op ons gemak worden we na een

klein half uurtje naar onze tafel binnen

foto De Librije

>

8

Allergie en Voeding september 2014