de
diëtist
Zaden en pitten
Als je allergisch bent voor bepaalde
voeding, dan is er maar één advies
om klachten te voorkomen en dat is
die voeding niet eten. Het lijkt een
duidelijke en simpele oplossing.
Maar zeker als je net weet dat je een
voedselallergie hebt, kan dit advies
vragen oproepen. Bijvoorbeeld:
mag ik bij een notenallergie wel
nootmuskaat gebruiken? Of mag
ik bij een pinda-allergie ook geen
noten eten? Ook over zaden en
pitten kan verwarring ontstaan.
Zaden en pitten zijn populair. Tegen
woordig is een uitgebreid assortiment te
koop in de supermarkt. Je ziet ze in steeds
meer gerechten verwerkt. Sesamzaad,
maanzaad en zonnebloempitten zijn voor
velen regelmatig voorkomende onderde-
len van de maaltijden. Lijnzaad, chiazaad
en pijnboompitten komen daar steeds
vaker bij.
Maar wat nu als blijkt dat je allergisch
reageert op sesamzaad? Moet je dan ook
geen maanzaad-, lijnzaad-, chiazaad en
andere zaden meer eten? En als je aller-
gisch bent voor pijnboompitten, moet je
dan ook andere pitten laten staan?
Hoe zit het ook alweer?
Even een opfrissertje. Wat is een voedsel
allergie?
Een afwijkende reactie van het
afweersysteem op doorgaans ongevaarlijk
allergenen, bijvoorbeeld noten en pinda’s.
De allergie kan zich op heel verschillende
manieren uiten, zoals met een reactie van
de huid, luchtwegen, mond, keel, maag
en darmen. De klachten kunnen optreden
binnen enkele minuten of pas één tot
twee dagen nadat het allergeen is gebruikt.
Soms geeft een spoortje van het allergeen
al een reactie.
Een allergische reactie is dus een reactie
op een heel specifiek stofje. Gericht allergo-
logisch onderzoek, eventueel gevolgd door
een provocatie, moet daarover uitsluitsel
geven.
Apart verpakt
Wanneer is vastgesteld dat je allergisch
bent voor sesamzaad, betekent dat niet dat
je alle zaden moet laten staan. Dat advies
geven we alleen in een situatie waarbij je
bijvoorbeeld een zaadje niet duidelijk kunt
herkennen. Maar apart verpakt maanzaad
kun je bijvoorbeeld wel gebruiken bij een
sesamzaadallergie. Ook bij een noten- en
pinda-allergie kun je zaden en pitten eten.
Uitzonderingen
Een algemene regel voor een eliminatie
dieet is: alleen als er op een zorgvuldige
manier onderzoek is gedaan, gevolgd
door een duidelijke diagnose, is er reden
voor het volledig weglaten van bepaalde
elementen van de voeding. Maar er zijn
uitzonderingen.
Attentie: het etiket
Van alle zaden en pitten die in gerechten
worden verwerkt, moet alleen sesamzaad
duidelijk worden vermeld bij de ingrediën-
ten op een etiket. Als je een allergie hebt
voor lijnzaad, kun je dus in de problemen
komen bij het kopen van samengestelde
producten. De fabrikant mag volstaan
met het vermelden van ‘zaden’ bij de
ingrediënten en hoeft niet apart ‘lijnzaad’
te noemen. In dergelijke situaties luidt
het advies om alle zaden te vermijden.
Geen harde stukjes
Ook een heel jong kind met een allergie
voor bijvoorbeeld pinda’s of noten of
pijnboompitten kan het advies krijgen de
eerste jaren alle pinda’s, noten, zaden en
pitten te vermijden. Weliswaar is het voor
de ontwikkeling van het afweersysteem
belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd
wennen aan allergenen die ‘mogen’.
Maar om grote risico’s op dieetfouten
te voorkomen, kun je dat beter niet doen
met levensmiddelen waarin pinda’s,
noten, zaden of pitten zitten. Beter is
het een jong kind te laten wennen aan
brood of een koek(je) zonder harde stuk-
jes. Die stukjes kunnen pinda’s, noten,
zaden of pitten zijn, maar het is vaak
onduidelijk wélke. Samen kun je zoeken
naar producten die wel veilig zijn, zodat
het kind toch kan wennen aan allergenen.
Kortom, het advies moet altijd zijn toege-
spitst op het individu!
Sacha Visser,
www.dietistenpraktijkandermaal.nlfoto VanBeekimages
>
16
Allergie en Voeding september 2014




