Previous Page  5 / 7 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 7 Next Page
Page Background

de

diëtist

Zaden en pitten

Als je allergisch bent voor bepaalde

voeding, dan is er maar één advies

om klachten te voorkomen en dat is

die voeding niet eten. Het lijkt een

duidelijke en simpele oplossing.

Maar zeker als je net weet dat je een

voedselallergie hebt, kan dit advies

vragen oproepen. Bijvoorbeeld:

mag ik bij een notenallergie wel

nootmuskaat gebruiken? Of mag

ik bij een pinda-allergie ook geen

noten eten? Ook over zaden en

pitten kan verwarring ontstaan.

Zaden en pitten zijn populair. Tegen­

woordig is een uitgebreid assortiment te

koop in de supermarkt. Je ziet ze in steeds

meer gerechten verwerkt. Sesamzaad,

maanzaad en zonnebloempitten zijn voor

velen regelmatig voorkomende onderde-

len van de maaltijden. Lijnzaad, chiazaad

en pijnboompitten komen daar steeds

vaker bij.

Maar wat nu als blijkt dat je allergisch

reageert op sesamzaad? Moet je dan ook

geen maanzaad-, lijnzaad-, chiazaad en

andere zaden meer eten? En als je aller-

gisch bent voor pijnboompitten, moet je

dan ook andere pitten laten staan?

Hoe zit het ook alweer?

Even een opfrissertje. Wat is een voedsel­

allergie?

Een afwijkende reactie van het

afweersysteem op doorgaans ongevaarlijk

allergenen, bijvoorbeeld noten en pinda’s.

De allergie kan zich op heel verschillende

manieren uiten, zoals met een reactie van

de huid, luchtwegen, mond, keel, maag

en darmen. De klachten kunnen optreden

binnen enkele minuten of pas één tot

twee dagen nadat het allergeen is gebruikt.

Soms geeft een spoortje van het allergeen

al een reactie.

Een allergische reactie is dus een reactie

op een heel specifiek stofje. Gericht allergo-

logisch onderzoek, eventueel gevolgd door

een provocatie, moet daarover uitsluitsel

geven.

Apart verpakt

Wanneer is vastgesteld dat je allergisch

bent voor sesamzaad, betekent dat niet dat

je alle zaden moet laten staan. Dat advies

geven we alleen in een situatie waarbij je

bijvoorbeeld een zaadje niet duidelijk kunt

herkennen. Maar apart verpakt maanzaad

kun je bijvoorbeeld wel gebruiken bij een

sesamzaadallergie. Ook bij een noten- en

pinda-allergie kun je zaden en pitten eten.

Uitzonderingen

Een algemene regel voor een eliminatie­

dieet is: alleen als er op een zorgvuldige

manier onderzoek is gedaan, gevolgd

door een duidelijke diagnose, is er reden

voor het volledig weglaten van bepaalde

elementen van de voeding. Maar er zijn

uitzonderingen.

Attentie: het etiket

Van alle zaden en pitten die in gerechten

worden verwerkt, moet alleen sesamzaad

duidelijk worden vermeld bij de ingrediën-

ten op een etiket. Als je een allergie hebt

voor lijnzaad, kun je dus in de problemen

komen bij het kopen van samengestelde

producten. De fabrikant mag volstaan

met het vermelden van ‘zaden’ bij de

ingrediënten en hoeft niet apart ‘lijnzaad’

te noemen. In dergelijke situaties luidt

het advies om alle zaden te vermijden.

Geen harde stukjes

Ook een heel jong kind met een allergie

voor bijvoorbeeld pinda’s of noten of

pijnboompitten kan het advies krijgen de

eerste jaren alle pinda’s, noten, zaden en

pitten te vermijden. Weliswaar is het voor

de ontwikkeling van het afweersysteem

belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd

wennen aan allergenen die ‘mogen’.

Maar om grote risico’s op dieetfouten

te voorkomen, kun je dat beter niet doen

met levensmiddelen waarin pinda’s,

noten, zaden of pitten zitten. Beter is

het een jong kind te laten wennen aan

brood of een koek(je) zonder harde stuk-

jes. Die stukjes kunnen pinda’s, noten,

zaden of pitten zijn, maar het is vaak

onduidelijk wélke. Samen kun je zoeken

naar producten die wel veilig zijn, zodat

het kind toch kan wennen aan allergenen.

Kortom, het advies moet altijd zijn toege-

spitst op het individu!

Sacha Visser,

www.dietistenpraktijkandermaal.nl

foto VanBeekimages

>

16

Allergie en Voeding september 2014