eerste keer de pan licht met wat olie in.
Daarna is dat niet meer nodig. Schep per
pannenkoek een jus-/sauslepel beslag in
de pan; het loopt vanzelf uit tot de juiste
dikte. Wacht tot er geen nieuwe belletjes
of gaatjes meer verschijnen, draai hem
dan om en laat gaar worden. Draai het
vuur terug tot half vermogen als de pan
te heet wordt, de eerste pannenkoek is
altijd even uitproberen. Lekker met
ahornsiroop, stroop of poedersuiker!
*
niet als je overgevoelig bent voor glutamaat
Pompoen-
sinaasappelbroodjes
Vrij van koemelk, kippenei, pinda, noten en
soja. 9 stuks
Benodigdheden
• 325 gram bloem
• 1 theelepel zout
• 40 gram donkere basterdsuiker
• 1 zakje gist (7 gram)
• 30 gram margarine
• 140 ml handwarm water
• 150 gram geraspte (fles)pompoen
• potje sinaasappelmarmelade
• deegroller
Bereiding
• Kneed een deeg van bloem, zout,
basterdsuiker, gist, margarine en water.
Met de hand duurt dat zo’n 10 minuten,
met de keukenmachine ongeveer 2.
• Laat in een kom, afgedekt met een
theedoek zeker een uur staan, tot het
deeg mooi is gerezen.
• Verdeel de geraspte pompoen in
9 porties.
• Sla de lucht uit het gerezen deeg,
kneed even kort door en verdeel in
9 gelijke stukken. Vorm van elk een
balletje, druk dat plat en rol uit tot
een ovaal lapje van circa 15 bij 12 cm.
• Besmeer elk deeglapje met een dessert
lepel sinaasappelmarmelade en verdeel
de pompoenrasp hierover. Sla de langere
zijkanten een centimeter naar binnen
en rol dan vanaf een korte zijde op tot
een mooi broodrolletje. Laat onder een
theedoek op een bakplaat met bak
papier nog een half uur rusten. Maak je
Dit keer presenteren wij een herfstige
pompoenspecial! Met nu eens wat anders
dan de geroosterde variant en de geijkte
soep, want behalve gezond en laag in
caloriegehalte blijkt de pompoen
bijzonder veelzijdig. Naast de bekende
oranje variant is er de lichtgekleurde
langwerpige flespompoen. Die is wat
zoeter van smaak, waardoor ik hem in
bepaalde gerechten prefereer. Maar in
feite kun je beide gebruiken wanneer
dat zo uitkomt. Voor de specerijen geldt:
laat deze weg als je ze niet verdraagt!
Pompoenpuree, de basis
Pompoenpuree is de basis van bijna alle
recepten. Nu kun je een pompoen schillen,
ontdoen van zaden en draden, in blokjes
snijden en die daarna stoven in wat water.
Het is nogal bewerkelijk om zo puree te
maken en er gaan goede voedingsstoffen
in het water verloren.
Liever bereid ik de pompoenpuree in de
oven, omdat de smaak veel geconcentreer
der is. Zo kunnen ook meteen meerdere
pompoenen worden mee-gegaard.
Op deze manier blijft er na bewerking iets
meer dan de helft van het oorspronkelijke
gewicht aan puree over.
Werkwijze: verwarm de oven voor op
175°C. Was en halveer de pompoen.
Schep en schraap met een lepel de draden
en pitten eruit. Leg de helften met het
snijvlak naar beneden op een bakplaat
met bakpapier en bak de pompoen
40 - 50 minuten in het midden van de
oven, tot de helften zacht aanvoelen.
Laat afkoelen. De schil laat nu heel
makkelijk los. Verwijder deze en pureer
het vruchtvlees met een staafmixer.
Vang eventueel losgekomen vocht op
en roer dit door de puree.
Pompoen Smoothie
Vrij van koemelk, kippenei, pinda en noten
Benodigdheden
• 250 ml sojadrink naturel
• 300 gram yoghurtvariatie naturel (Alpro)
• 200 gram pompoenpuree van
flespompoen
• 2 eetlepels ahorn- of agavesiroop
• halve theelepel kaneel
• mespuntje gemalen kruidnagel
• kwart theelepel gemberpoeder
• evt. 1 eetlepel vanille-extract
Bereiding
• Meng alle ingrediënten in een blender.
In plaats van siroop kun je ook gewoon
wat (vanille)suiker gebruiken om te
zoeten. In een zeer grote kom met
garde of mixer lukt het overigens ook.
Goed koud serveren!
Pompoenpannenkoekjes
Vrij van koemelk, kippenei, pinda, noten en
eventueel soja. ca 15 stuks
Ik heb altijd moeite gehad om pannen
koeken te bakken zonder ei. Ze worden
niet goed gaar, ze plakken aan de bodem
en andere misère. Maar deze lukten
meteen goed! Het is echt een geduld
werkje omdat ze vrij dik zijn (als American
pancakes), maar je kunt ze best ruim van
tevoren bakken en wellicht twee pannen
tegelijk gebruiken.
Benodigdheden
• 275 gram bloem, gezeefd
• 1 theelepel bakpoeder
• 1 theelepel natriumbicarbonaat
• halve theelepel zout
• 2 theelepels kaneel
• 1 theelepel gemberpoeder
• halve theelepel gemalen kruidnagel
• 450 ml soja- of rijstmelk
• 1 theelepel (appelcider)azijn*
• 450 gram pompoenpuree
• 30 gram bruine suiker
• 1 eetlepel vanille-extract (of het merg uit
een stokje)
• 1 eetlepel olie
Bereiding
• Meng de eerste zeven ingrediënten uit
de opsomming – van bloem t/m kruid
nagel – in een beslagkom. Mix in een
andere kom melk, azijn, pompoenpuree,
suiker, vanille en olie goed. Giet dit al
roerend door het bloemmengsel en mix
tot een mooi beslag. Laat ten minste een
half uurtje staan.
• Verhit een anti-aanbakkoekenpan op
driekwart vuursterkte. Vet alleen de
Voor alle recepten geldt: raadpleeg uw merkartikelenlijst. Alle gerechten zijn, tenzij anders vermeld, voor vier personen
fotografie
Janeczka Milton
tekst
Yvonne van der Brugge
Allergie en Voeding
19
<


