Previous Page  7 / 7
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 7
Page Background

eerste keer de pan licht met wat olie in.

Daarna is dat niet meer nodig. Schep per

pannenkoek een jus-/sauslepel beslag in

de pan; het loopt vanzelf uit tot de juiste

dikte. Wacht tot er geen nieuwe belletjes

of gaatjes meer verschijnen, draai hem

dan om en laat gaar worden. Draai het

vuur terug tot half vermogen als de pan

te heet wordt, de eerste pannenkoek is

altijd even uitproberen. Lekker met

ahornsiroop, stroop of poedersuiker!

*

niet als je overgevoelig bent voor glutamaat

Pompoen-

sinaasappelbroodjes

Vrij van koemelk, kippenei, pinda, noten en

soja. 9 stuks

Benodigdheden

• 325 gram bloem

• 1 theelepel zout

• 40 gram donkere basterdsuiker

• 1 zakje gist (7 gram)

• 30 gram margarine

• 140 ml handwarm water

• 150 gram geraspte (fles)pompoen

• potje sinaasappelmarmelade

• deegroller

Bereiding

• Kneed een deeg van bloem, zout,

basterdsuiker, gist, margarine en water.

Met de hand duurt dat zo’n 10 minuten,

met de keukenmachine ongeveer 2.

• Laat in een kom, afgedekt met een

theedoek zeker een uur staan, tot het

deeg mooi is gerezen.

• Verdeel de geraspte pompoen in

9 porties.

• Sla de lucht uit het gerezen deeg,

kneed even kort door en verdeel in

9 gelijke stukken. Vorm van elk een

balletje, druk dat plat en rol uit tot

een ovaal lapje van circa 15 bij 12 cm.

• Besmeer elk deeglapje met een dessert­

lepel sinaasappelmarmelade en verdeel

de pompoenrasp hierover. Sla de langere

zijkanten een centimeter naar binnen

en rol dan vanaf een korte zijde op tot

een mooi broodrolletje. Laat onder een

theedoek op een bakplaat met bak­

papier nog een half uur rusten. Maak je

Dit keer presenteren wij een herfstige

pompoenspecial! Met nu eens wat anders

dan de geroosterde variant en de geijkte

soep, want behalve gezond en laag in

caloriegehalte blijkt de pompoen

bijzonder veelzijdig. Naast de bekende

oranje variant is er de lichtgekleurde

langwerpige flespompoen. Die is wat

zoeter van smaak, waardoor ik hem in

bepaalde gerechten prefereer. Maar in

feite kun je beide gebruiken wanneer

dat zo uitkomt. Voor de specerijen geldt:

laat deze weg als je ze niet verdraagt!

Pompoenpuree, de basis

Pompoenpuree is de basis van bijna alle

recepten. Nu kun je een pompoen schillen,

ontdoen van zaden en draden, in blokjes

snijden en die daarna stoven in wat water.

Het is nogal bewerkelijk om zo puree te

maken en er gaan goede voedingsstoffen

in het water verloren.

Liever bereid ik de pompoenpuree in de

oven, omdat de smaak veel geconcentreer­

der is. Zo kunnen ook meteen meerdere

pompoenen worden mee-gegaard.

Op deze manier blijft er na bewerking iets

meer dan de helft van het oorspronkelijke

gewicht aan puree over.

Werkwijze: verwarm de oven voor op

175°C. Was en halveer de pompoen.

Schep en schraap met een lepel de draden

en pitten eruit. Leg de helften met het

snijvlak naar beneden op een bakplaat

met bakpapier en bak de pompoen

40 - 50 minuten in het midden van de

oven, tot de helften zacht aanvoelen.

Laat afkoelen. De schil laat nu heel

makkelijk los. Verwijder deze en pureer

het vruchtvlees met een staafmixer.

Vang eventueel losgekomen vocht op

en roer dit door de puree.

Pompoen Smoothie

Vrij van koemelk, kippenei, pinda en noten

Benodigdheden

• 250 ml sojadrink naturel

• 300 gram yoghurtvariatie naturel (Alpro)

• 200 gram pompoenpuree van

flespompoen

• 2 eetlepels ahorn- of agavesiroop

• halve theelepel kaneel

• mespuntje gemalen kruidnagel

• kwart theelepel gemberpoeder

• evt. 1 eetlepel vanille-extract

Bereiding

• Meng alle ingrediënten in een blender.

In plaats van siroop kun je ook gewoon

wat (vanille)suiker gebruiken om te

zoeten. In een zeer grote kom met

garde of mixer lukt het overigens ook.

Goed koud serveren!

Pompoenpannenkoekjes

Vrij van koemelk, kippenei, pinda, noten en

eventueel soja. ca 15 stuks

Ik heb altijd moeite gehad om pannen­

koeken te bakken zonder ei. Ze worden

niet goed gaar, ze plakken aan de bodem

en andere misère. Maar deze lukten

meteen goed! Het is echt een geduld­

werkje omdat ze vrij dik zijn (als American

pancakes), maar je kunt ze best ruim van

tevoren bakken en wellicht twee pannen

tegelijk gebruiken.

Benodigdheden

• 275 gram bloem, gezeefd

• 1 theelepel bakpoeder

• 1 theelepel natriumbicarbonaat

• halve theelepel zout

• 2 theelepels kaneel

• 1 theelepel gemberpoeder

• halve theelepel gemalen kruidnagel

• 450 ml soja- of rijstmelk

• 1 theelepel (appelcider)azijn*

• 450 gram pompoenpuree

• 30 gram bruine suiker

• 1 eetlepel vanille-extract (of het merg uit

een stokje)

• 1 eetlepel olie

Bereiding

• Meng de eerste zeven ingrediënten uit

de opsomming – van bloem t/m kruid­

nagel – in een beslagkom. Mix in een

andere kom melk, azijn, pompoenpuree,

suiker, vanille en olie goed. Giet dit al

roerend door het bloemmengsel en mix

tot een mooi beslag. Laat ten minste een

half uurtje staan.

• Verhit een anti-aanbakkoekenpan op

driekwart vuursterkte. Vet alleen de

Voor alle recepten geldt: raadpleeg uw merkartikelenlijst. Alle gerechten zijn, tenzij anders vermeld, voor vier personen

fotografie

Janeczka Milton

tekst

Yvonne van der Brugge

Allergie en Voeding

19

<