De wereld van voedselallergie is behoorlijk in beweging.
Is je baby allergisch voor koemelk? Geef als het enigszins
kan al vanaf vier maanden voedingsmiddelen zoals ei
en tarwe. Nog niet zo lang geleden werd dat dringend
afgeraden. Kinderdiëtist Irene Herpertz van het Groningse
Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) maakt de
ontwikkelingen van nabij mee. Op de Familiedag vertelde
ze hierover; dit artikel is een bewerking van haar lezing.
Atopie
is de verzamelnaam voor ziekten waarbij het immuun
systeem is ontregeld. Voorbeelden hiervan zijn astma, eczeem,
hooikoorts en verschillende allergieën, zoals voor voedsel, dieren
en medicatie. Volgens schattingen is 30 procent van de westerse
bevolking atopisch.
Van de Nederlandse kinderen heeft 4 tot 6 procent een voedsel-
allergie. Daarnaast is een opmars van ernstige voedselallergieën
te zien. De kennis over het herkennen en behandelen van voed-
selallergie is niet optimaal, waardoor mensen met klachten
onderbehandeld blijven rondlopen. Jaarlijks overlijdt in ons land
een aantal mensen aan de gevolgen van een voedselallergische
reactie. De exacte aantallen zijn – helaas – onbekend, omdat er
geen registratie van bestaat.
Juiste diagnose
In het MACK komen regelmatig kinderen die op advies van een
alternatieve genezer een onterecht dieet hebben gevolgd. Bij een
kind in de groei kan dit leiden tot een – soms extreem – onvol-
waardige voeding met negatieve effecten op de groei.
Ook komt het voor dat een kind met een ernstige voedselallergie
juist onderbehandeld wordt en dat het bijvoorbeeld niet de juiste
noodmedicatie krijgt of een (risicovolle) provocatie ondergaat
zonder dat de juiste begeleiding en noodmedicatie aanwezig is.
Kinderallergiecentrum MACK werkt volgens nieuwste inzichten
Ontwikkelingen op allergiegebied
De visie van het MACK is dat voedselallergische kinderen recht
hebben op een (zo) normaal (mogelijk) kinderleven. Op de eerste
plaats richten we ons op het stellen van de juiste diagnose: is er
daadwerkelijk sprake van voedselallergie? Zo ja, voor welk(e)
voedingsmiddel(en), bijvoorbeeld voor één soort noot of voor
meerdere soorten? Welke dosis lokt een reactie uit en welke
medicatie is nodig om de klachten te behandelen?
Om tot een goede diagnose te komen worden op de kinder
afdeling voedselprovocatietesten verricht. Als de kans op een
allergische reactie heel klein is, kan (her)introductie van het voe-
dingsmiddel thuis plaatsvinden met behulp van onze thuisintro-
ductieschema’s.
Daarnaast besteden we veel aandacht aan het informeren van
kinderen en hun verzorgers over de consequenties van voedsel
allergie op het dagelijks leven en instrueren we hen over het
gebruik van eventuele medicatie. Om voor het kind een zo veilig
mogelijke omgeving te creëren, organiseren we voor medewer-
kers van scholen, kinderopvang en sportclubs informatieavonden
over de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen.
In ons centrum werken gespecialiseerde koks die een verschei-
denheid aan provocatiematerialen weten te bereiden. Daarnaast
is er voor de opgenomen patiënt met een voedselallergie een
aparte menulijn, waarbij de warme maaltijd vrij is van vijftien
allergenen en waar verder duidelijkheid is over alle ingrediënten
van de verstrekte maaltijden.
Niet wachten met allergeen voedsel
De laatste jaren zijn er op grond van wetenschappelijk onderzoek
nieuwe inzichten ontstaan over preventie en behandeling van
voedselallergie. Tot voor kort kreeg je het advies zo lang mogelijk
te wachten met de blootstelling aan bepaalde voedingsmiddelen.
Enkele voorbeelden zijn: een speciaal dieet in de zwangerschap,
wachten met de introductie van bijvoeding tot de leeftijd van zes
maanden en wachten met het geven van allergene voedingsmid-
delen zoals ei of pinda tot het tweede of zelfs vierde levensjaar.
Dr. Google staat er nog vol mee!
foto Janeczka Milton
In 2011 is het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) van start gegaan.
Het MACK is een bovenregionaal expertise- en behandelcentrum voor
diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking van)
complexe allergieën.
Irene Herpertz, kinderdiëtist MACK
>
12
Allergie en Voeding december 2014




