Previous Page  4 / 7 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 7 Next Page
Page Background

De wereld van voedselallergie is behoorlijk in beweging.

Is je baby allergisch voor koemelk? Geef als het enigszins

kan al vanaf vier maanden voedingsmiddelen zoals ei

en tarwe. Nog niet zo lang geleden werd dat dringend

afgeraden. Kinderdiëtist Irene Herpertz van het Groningse

Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) maakt de

ontwikkelingen van nabij mee. Op de Familiedag vertelde

ze hierover; dit artikel is een bewerking van haar lezing.

Atopie

is de verzamelnaam voor ziekten waarbij het immuun­

systeem is ontregeld. Voorbeelden hiervan zijn astma, eczeem,

hooikoorts en verschillende allergieën, zoals voor voedsel, dieren

en medicatie. Volgens schattingen is 30 procent van de westerse

bevolking atopisch.

Van de Nederlandse kinderen heeft 4 tot 6 procent een voedsel-

allergie. Daarnaast is een opmars van ernstige voedselallergieën

te zien. De kennis over het herkennen en behandelen van voed-

selallergie is niet optimaal, waardoor mensen met klachten

onderbehandeld blijven rondlopen. Jaarlijks overlijdt in ons land

een aantal mensen aan de gevolgen van een voedselallergische

reactie. De exacte aantallen zijn – helaas – onbekend, omdat er

geen registratie van bestaat.

Juiste diagnose

In het MACK komen regelmatig kinderen die op advies van een

alternatieve genezer een onterecht dieet hebben gevolgd. Bij een

kind in de groei kan dit leiden tot een – soms extreem – onvol-

waardige voeding met negatieve effecten op de groei.

Ook komt het voor dat een kind met een ernstige voedselallergie

juist onderbehandeld wordt en dat het bijvoorbeeld niet de juiste

noodmedicatie krijgt of een (risicovolle) provocatie ondergaat

zonder dat de juiste begeleiding en noodmedicatie aanwezig is.

Kinderallergiecentrum MACK werkt volgens nieuwste inzichten

Ontwikkelingen op allergiegebied

De visie van het MACK is dat voedselallergische kinderen recht

hebben op een (zo) normaal (mogelijk) kinderleven. Op de eerste

plaats richten we ons op het stellen van de juiste diagnose: is er

daadwerkelijk sprake van voedselallergie? Zo ja, voor welk(e)

voedingsmiddel(en), bijvoorbeeld voor één soort noot of voor

meerdere soorten? Welke dosis lokt een reactie uit en welke

medicatie is nodig om de klachten te behandelen?

Om tot een goede diagnose te komen worden op de kinder­

afdeling voedselprovocatietesten verricht. Als de kans op een

allergische reactie heel klein is, kan (her)introductie van het voe-

dingsmiddel thuis plaatsvinden met behulp van onze thuisintro-

ductieschema’s.

Daarnaast besteden we veel aandacht aan het informeren van

kinderen en hun verzorgers over de consequenties van voedsel­

allergie op het dagelijks leven en instrueren we hen over het

gebruik van eventuele medicatie. Om voor het kind een zo veilig

mogelijke omgeving te creëren, organiseren we voor medewer-

kers van scholen, kinderopvang en sportclubs informatieavonden

over de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen.

In ons centrum werken gespecialiseerde koks die een verschei-

denheid aan provocatiematerialen weten te bereiden. Daarnaast

is er voor de opgenomen patiënt met een voedselallergie een

aparte menulijn, waarbij de warme maaltijd vrij is van vijftien

allergenen en waar verder duidelijkheid is over alle ingrediënten

van de verstrekte maaltijden.

Niet wachten met allergeen voedsel

De laatste jaren zijn er op grond van wetenschappelijk onderzoek

nieuwe inzichten ontstaan over preventie en behandeling van

voedselallergie. Tot voor kort kreeg je het advies zo lang mogelijk

te wachten met de blootstelling aan bepaalde voedingsmiddelen.

Enkele voorbeelden zijn: een speciaal dieet in de zwangerschap,

wachten met de introductie van bijvoeding tot de leeftijd van zes

maanden en wachten met het geven van allergene voedingsmid-

delen zoals ei of pinda tot het tweede of zelfs vierde levensjaar.

Dr. Google staat er nog vol mee!

foto Janeczka Milton

In 2011 is het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) van start gegaan.

Het MACK is een bovenregionaal expertise- en behandelcentrum voor

diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking van)

complexe allergieën.

Irene Herpertz, kinderdiëtist MACK

>

12

Allergie en Voeding december 2014