Previous Page  6-7 / 7
Information
Show Menu
Previous Page 6-7 / 7
Page Background

>

20

Allergie & voeding maart 2015

21

<

Heerlijke ideeën

voor een

voorjaarslunch

of brunch

Clubsandwich

Een leuk idee voor de lunch, waarbij natuurlijk

volop kan worden gevarieerd met het beleg.

De frisse zoete zachte mango combineert mooi

met het knapperige zoutige spek, de rokerige kip

en de pittige rucola en chutney! De clubsand-

wich wordt – zoals ook hier – gebruikelijk geser-

veerd met een handje (tortilla)chips.

Benodigdheden

• 6 sneetjes (vierkant) brood

• potje mangochutney (zie pagina 23)

• 8 plakjes gerookte kip (AH, biologisch)*

• 8 plakjes gerookt ontbijtspek*

• klein zakje rucola

• 1 eetrijpe mango

• zakje (tortilla)chips

Bereiding

• Rooster de boterhammen goudbruin en snijd

schuin doormidden. Bak het ontbijtspek knap-

perig in een droge pan. Schil de mango en snijd

het vruchtvlees in plakjes. Bouw de sandwiches

op met elk 3 boterhamhelften, waarvan de

onderste twee besmeerd zijn met wat mango-

chutney. Leg tussen elke laag wat kipfilet, spek,

mango en rucola. Serveer met een handje

chips.

* Vervang door ongerookt product als je sterk reageert op

smaakversterkers. Dit gerecht is sojavrij.

Schud je zintuigen wakker met

deze kleurrijke gerechten, vol

met tegengestelde smaken en

structuren. Wat te denken van

brosse filodeegbakjes met sappige

groenten, lichtzoete soep met

krokant spek en fluwelige cake

met friszure ananas… Daar word je

toch vanzelf vrolijk van?

Over

koken

Gemarineerde groenten in bakje van filodeeg voor 5 personen

Een heerlijk frisse salade, die na een nachtje

marineren in de koelkast op originele wijze wordt

gepresenteerd in een eetbaar bakje. Als je geen

bleekselderij lust of verdraagt, neem dan een

dubbele hoeveelheid komkommer. Filodeeg vind

je in de vrieskast bij de supermarkt. Easybakery

(o.a. AH) is per 5 velletjes verpakt.

Benodigdheden

• 1 stuk komkommer (ca 10 cm), ongeschild

• 1 stengel bleekselderij

• 1 halve rode paprika

• stuk winterpeen

• halve flinke ui

• 60 ml goede olijfolie

• 30 ml appelciderazijn

• kleine knoflookteen, geperst

• halve theelepel suiker

• 15 gram ansjovisfilets (half blikje), uitgelekt*

• peper

• 5 velletjes filodeeg

• wat olie in een kommetje om in te kwasten

Bereiding

• Een dag van tevoren: snijd eerst de paprika in

repen van hooguit een halve centimeter dik.

Houd de lengte van de paprikareepjes aan voor

wortel, komkommer en selderij en snijd hiervan

even smalle staafjes. Hak ook de ui in reepjes.

Doe alles in een afsluitbare bak.

• Doe olijfolie, azijn, knoflook, suiker en ansjovis

met wat vers gemalen peper naar smaak bij

elkaar en pureer met de staafmixer tot een

mooie emulsie. Giet deze over de groente en

meng goed, zodat alle reepjes er aan alle zijden

mee bedekt zijn. Zet nu een nacht in de koel-

kast en schud af en toe een keer om.

• Op de dag zelf: laat het filodeeg ontdooien

zoals op de verpakking staat aangegeven.

Vet 5 timbaaltjes (of senseo-koffiebekertjes)

goed in met wat olie. Verwarm de oven voor op

200°C. Vouw het ontdooide deeg open. Kwast

steeds het bovenste plakje aan de bovenzijde in

met wat olie. Neem het deegvelletje bij alle vier

de punten vast en laat in een kopje zakken.

Duw voorzichtig een beetje naar de bodem en

tegen de zijkant, niet glad getrokken maar juist

een beetje slordig. Zet op het rooster in het

midden van de oven en bak 6 à 7 minuten, tot

de randen mooi lichtbruin zien. Zet de oven uit,

haal het rooster met de bakjes eruit en draai

deze met een ovenwant voorzichtig om, zodat

de filodeegbakjes eruit, op het bakrooster glij-

den. Zet ze meteen nog even terug in de nu

afkoelende oven, zodat ook de onderkant wat

knapperiger wordt. Laat daarna goed afkoelen.

• Voor het serveren: zet een bakje op een bord

en vul met de groenten, een beetje alsof je

bloemschikt.

* Vervang door een eetlepel gehakte kappertjes als je

sterk reageert op biogene aminen of smaakversterkers.

Dit gerecht is sojavrij.

Rodekool-maaltijdsalade

Dit recept is overgenomen uit het Gezonde

Lifestyle Eet-Adviesboek, van Geert Schuitemaker

en Jac van Dongen. Voor meer informatie, zie de

rubriek Over Boeken.

Benodigdheden

• 1 rodekool (1,5 kg)

• 2 handsinaasappelen (volrijp)

• 2 rode uien

• flinke scheut olijfolie extra vierge

• wat citroensap

• peper

• nootmuskaat

• zeezout

• 1 eetlepel dyonmosterd extra forte

Bereiding

• Verwijder de buitenste bladeren van de kool.

Snijd de kool in vier stukken. Breng twee liter

water aan de kook en laat de stukken erin glij-

den. Doe het gas uit en neem de stukken er na

5 minuten weer uit. Laat uitlekken en afkoelen.

Verwijder het witte stronkgedeelte en snijd de

rodekool in plakjes van 2 mm dikte en hak ver-

der fijn.

• Pel de sinaasappels en snijd ook deze in plakjes

van 2 mm dik en dan nog in vieren. Meng in

een slakom olijfolie, mosterd, zout, peper, noot-

muskaat en citroensap en schep kool en sinaas-

appelstukjes er luchtig doorheen. Laat een half

uur staan. Schep nog even dooreen en serveer.

Dit gerecht is sojavrij.