>
20
Allergie & voeding maart 2015
21
<
Heerlijke ideeën
voor een
voorjaarslunch
of brunch
Clubsandwich
Een leuk idee voor de lunch, waarbij natuurlijk
volop kan worden gevarieerd met het beleg.
De frisse zoete zachte mango combineert mooi
met het knapperige zoutige spek, de rokerige kip
en de pittige rucola en chutney! De clubsand-
wich wordt – zoals ook hier – gebruikelijk geser-
veerd met een handje (tortilla)chips.
Benodigdheden
• 6 sneetjes (vierkant) brood
• potje mangochutney (zie pagina 23)
• 8 plakjes gerookte kip (AH, biologisch)*
• 8 plakjes gerookt ontbijtspek*
• klein zakje rucola
• 1 eetrijpe mango
• zakje (tortilla)chips
Bereiding
• Rooster de boterhammen goudbruin en snijd
schuin doormidden. Bak het ontbijtspek knap-
perig in een droge pan. Schil de mango en snijd
het vruchtvlees in plakjes. Bouw de sandwiches
op met elk 3 boterhamhelften, waarvan de
onderste twee besmeerd zijn met wat mango-
chutney. Leg tussen elke laag wat kipfilet, spek,
mango en rucola. Serveer met een handje
chips.
* Vervang door ongerookt product als je sterk reageert op
smaakversterkers. Dit gerecht is sojavrij.
Schud je zintuigen wakker met
deze kleurrijke gerechten, vol
met tegengestelde smaken en
structuren. Wat te denken van
brosse filodeegbakjes met sappige
groenten, lichtzoete soep met
krokant spek en fluwelige cake
met friszure ananas… Daar word je
toch vanzelf vrolijk van?
Over
koken
Gemarineerde groenten in bakje van filodeeg voor 5 personen
Een heerlijk frisse salade, die na een nachtje
marineren in de koelkast op originele wijze wordt
gepresenteerd in een eetbaar bakje. Als je geen
bleekselderij lust of verdraagt, neem dan een
dubbele hoeveelheid komkommer. Filodeeg vind
je in de vrieskast bij de supermarkt. Easybakery
(o.a. AH) is per 5 velletjes verpakt.
Benodigdheden
• 1 stuk komkommer (ca 10 cm), ongeschild
• 1 stengel bleekselderij
• 1 halve rode paprika
• stuk winterpeen
• halve flinke ui
• 60 ml goede olijfolie
• 30 ml appelciderazijn
• kleine knoflookteen, geperst
• halve theelepel suiker
• 15 gram ansjovisfilets (half blikje), uitgelekt*
• peper
• 5 velletjes filodeeg
• wat olie in een kommetje om in te kwasten
Bereiding
• Een dag van tevoren: snijd eerst de paprika in
repen van hooguit een halve centimeter dik.
Houd de lengte van de paprikareepjes aan voor
wortel, komkommer en selderij en snijd hiervan
even smalle staafjes. Hak ook de ui in reepjes.
Doe alles in een afsluitbare bak.
• Doe olijfolie, azijn, knoflook, suiker en ansjovis
met wat vers gemalen peper naar smaak bij
elkaar en pureer met de staafmixer tot een
mooie emulsie. Giet deze over de groente en
meng goed, zodat alle reepjes er aan alle zijden
mee bedekt zijn. Zet nu een nacht in de koel-
kast en schud af en toe een keer om.
• Op de dag zelf: laat het filodeeg ontdooien
zoals op de verpakking staat aangegeven.
Vet 5 timbaaltjes (of senseo-koffiebekertjes)
goed in met wat olie. Verwarm de oven voor op
200°C. Vouw het ontdooide deeg open. Kwast
steeds het bovenste plakje aan de bovenzijde in
met wat olie. Neem het deegvelletje bij alle vier
de punten vast en laat in een kopje zakken.
Duw voorzichtig een beetje naar de bodem en
tegen de zijkant, niet glad getrokken maar juist
een beetje slordig. Zet op het rooster in het
midden van de oven en bak 6 à 7 minuten, tot
de randen mooi lichtbruin zien. Zet de oven uit,
haal het rooster met de bakjes eruit en draai
deze met een ovenwant voorzichtig om, zodat
de filodeegbakjes eruit, op het bakrooster glij-
den. Zet ze meteen nog even terug in de nu
afkoelende oven, zodat ook de onderkant wat
knapperiger wordt. Laat daarna goed afkoelen.
• Voor het serveren: zet een bakje op een bord
en vul met de groenten, een beetje alsof je
bloemschikt.
* Vervang door een eetlepel gehakte kappertjes als je
sterk reageert op biogene aminen of smaakversterkers.
Dit gerecht is sojavrij.
Rodekool-maaltijdsalade
Dit recept is overgenomen uit het Gezonde
Lifestyle Eet-Adviesboek, van Geert Schuitemaker
en Jac van Dongen. Voor meer informatie, zie de
rubriek Over Boeken.
Benodigdheden
• 1 rodekool (1,5 kg)
• 2 handsinaasappelen (volrijp)
• 2 rode uien
• flinke scheut olijfolie extra vierge
• wat citroensap
• peper
• nootmuskaat
• zeezout
• 1 eetlepel dyonmosterd extra forte
Bereiding
• Verwijder de buitenste bladeren van de kool.
Snijd de kool in vier stukken. Breng twee liter
water aan de kook en laat de stukken erin glij-
den. Doe het gas uit en neem de stukken er na
5 minuten weer uit. Laat uitlekken en afkoelen.
Verwijder het witte stronkgedeelte en snijd de
rodekool in plakjes van 2 mm dikte en hak ver-
der fijn.
• Pel de sinaasappels en snijd ook deze in plakjes
van 2 mm dik en dan nog in vieren. Meng in
een slakom olijfolie, mosterd, zout, peper, noot-
muskaat en citroensap en schep kool en sinaas-
appelstukjes er luchtig doorheen. Laat een half
uur staan. Schep nog even dooreen en serveer.
Dit gerecht is sojavrij.