Previous Page  2 / 6 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 6 Next Page
Page Background

>

8

Allergie & voeding juni 2015

Allergie-ervaringen met horeca

‘Geef een

stevige fooi

als het goed gaat’

Lezeres Ann van Raalte merkt

dat horecapersoneel tegen-

woordig minder opkijkt van

voedselallergie. ‘Ik kies in een

middenklasse restaurant altijd

iets van de kaart waarvan ik

vermoed dat het gerecht is aan

te passen. Of je zonder proble-

men kunt eten, hangt af van

de menukaart, het bedienend

personeel en de keuken.’ Anns

ervaringen en tips.

Het is erg prettig als op de menu­

kaart per gerecht de ingrediënten

staan vermeld. In Oostenrijk maak­

te ik mee dat er een speciale kaart

was voor mensen met een dieet.

Daarop stonden de ingrediënten

van de gerechten uitvoerig

beschreven. Ideaal!

De bediening weet niet altijd welke

ingrediënten worden gebruikt.

In een goed restaurant vragen

ze het aan de kok.

Sommige koks komen naar je toe

om aanpassingen te bespreken, erg

fijn. Omdat ik veel allergieën heb,

denken ze soms dat ik niets mag

hebben. Of ze vinden het bord er

kaal uitzien en gaan het dan versie­

ren met dingen, die ik niet wil eten.

Met overleg voorkom je dit.

Problemen

- Vroeger kwam standaard wit stok­

brood op tafel, dat ik bijna altijd

kan eten. Nu is het vooral

volkorenbrood met zaden, en soms

met noten of soja, wat voor mij een

groot probleem is. Een alternatief is

er vaak niet. Dat had ik dan van te

voren moeten aanvragen.

- Vaak neem ik patat frites, omdat

die meestal geen allergenen bevat­

ten. Maar soms krijg ik te horen

dat er in hetzelfde vet ook andere

dingen worden gebakken. Daarvoor

ben ik huiverig; er kunnen voedsel­

resten inzitten die met ei zijn gepa­

neerd.

- Sauzen laat ik meestal vervallen,

omdat men niet precies weet wat

er allemaal in zit. (‘Mevrouw, er zit

maar 1 procent eipoeder in.’)

- Ook eet ik geen bijgerechten,

waarvan men zich niet realiseert

dat er eieren in zijn verwerkt, zoals

aardappeltaartjes.

Als ik echt lekker wil eten, geef ik

van te voren mijn waslijst door,

waarop in rood staat wat ik niet en

in groen wat ik wel mag. Sommige

koks scheppen er een eer in om

voor mij iets lekkers te bereiden.

Ik ben hen daarvoor erg dankbaar.

Tip: bedank de kok persoonlijk en

geef een stevige fooi.

Helaas zijn er ook ervaringen die

mijn avond verpesten en ook de

dagen erna. Voor mij een ramp,

maar ook voor de kok, want die

wordt huiverig voor zulke klanten.’

Ann van Raalte

//

foto privé

Hartelijk dank voor alle reacties op onze

oproep naar allergie-ervaringen met

horeca. Zo kan de Stichting Voedselallergie

vinger aan de pols houden en de belangen

van onze leden beter behartigen.

Kijk ook op www.voedselallergie > leven

met voedselallergie > restaurantrecensies

In binnen- en buitenland

proberen restaurants

hun allergische consu-

menten te informeren.