>
8
Allergie & voeding juni 2015
Allergie-ervaringen met horeca
‘Geef een
stevige fooi
als het goed gaat’
Lezeres Ann van Raalte merkt
dat horecapersoneel tegen-
woordig minder opkijkt van
voedselallergie. ‘Ik kies in een
middenklasse restaurant altijd
iets van de kaart waarvan ik
vermoed dat het gerecht is aan
te passen. Of je zonder proble-
men kunt eten, hangt af van
de menukaart, het bedienend
personeel en de keuken.’ Anns
ervaringen en tips.
Het is erg prettig als op de menu
kaart per gerecht de ingrediënten
staan vermeld. In Oostenrijk maak
te ik mee dat er een speciale kaart
was voor mensen met een dieet.
Daarop stonden de ingrediënten
van de gerechten uitvoerig
beschreven. Ideaal!
De bediening weet niet altijd welke
ingrediënten worden gebruikt.
In een goed restaurant vragen
ze het aan de kok.
Sommige koks komen naar je toe
om aanpassingen te bespreken, erg
fijn. Omdat ik veel allergieën heb,
denken ze soms dat ik niets mag
hebben. Of ze vinden het bord er
kaal uitzien en gaan het dan versie
ren met dingen, die ik niet wil eten.
Met overleg voorkom je dit.
Problemen
- Vroeger kwam standaard wit stok
brood op tafel, dat ik bijna altijd
kan eten. Nu is het vooral
volkorenbrood met zaden, en soms
met noten of soja, wat voor mij een
groot probleem is. Een alternatief is
er vaak niet. Dat had ik dan van te
voren moeten aanvragen.
- Vaak neem ik patat frites, omdat
die meestal geen allergenen bevat
ten. Maar soms krijg ik te horen
dat er in hetzelfde vet ook andere
dingen worden gebakken. Daarvoor
ben ik huiverig; er kunnen voedsel
resten inzitten die met ei zijn gepa
neerd.
- Sauzen laat ik meestal vervallen,
omdat men niet precies weet wat
er allemaal in zit. (‘Mevrouw, er zit
maar 1 procent eipoeder in.’)
- Ook eet ik geen bijgerechten,
waarvan men zich niet realiseert
dat er eieren in zijn verwerkt, zoals
aardappeltaartjes.
Als ik echt lekker wil eten, geef ik
van te voren mijn waslijst door,
waarop in rood staat wat ik niet en
in groen wat ik wel mag. Sommige
koks scheppen er een eer in om
voor mij iets lekkers te bereiden.
Ik ben hen daarvoor erg dankbaar.
Tip: bedank de kok persoonlijk en
geef een stevige fooi.
Helaas zijn er ook ervaringen die
mijn avond verpesten en ook de
dagen erna. Voor mij een ramp,
maar ook voor de kok, want die
wordt huiverig voor zulke klanten.’
Ann van Raalte
//
foto privé
Hartelijk dank voor alle reacties op onze
oproep naar allergie-ervaringen met
horeca. Zo kan de Stichting Voedselallergie
vinger aan de pols houden en de belangen
van onze leden beter behartigen.
Kijk ook op www.voedselallergie > leven
met voedselallergie > restaurantrecensies
In binnen- en buitenland
proberen restaurants
hun allergische consu-
menten te informeren.




