
19
<
Zalmceviche
Ceviche is een visgerecht dat onder andere wordt
gegeten in Peru en Mexico. De vis, die erg vers
moet zijn (verse zalm ruikt nooit vissig!), wordt
‘gegaard’ in het zure sap van citrusvruchten.
Door toevoeging van onder andere pepers, sla en
avocado krijg je een heerlijk lichte en frisse sala
de. Ik vind deze versie met ananas erg lekker.
Benodigdheden
• 300 gram zalmfilet, zo vers mogelijk
• sap van 2 limoenen
• 1 theelepel zeezout
• 1-2 avocado’s (150 gram vruchtvlees)
• 150 gram verse ananasstukjes
• 125 gram komkommer (met schil)
• kleine rode ui gesnipperd (ca 35 gram)
• 1 eetlepel jalapeño-schijfjes (zie pagina 21)
• 1 bosje koriander, grove stelen verwijderd
• 1 eetlepel goede olijfolie
• tortillachips
Elzasser uienkoek
Onlangs moest ik denken aan een vakantie uit
mijn jeugd in de Franse Elzas. Eén van de streek
gerechten was uienkoek, een hartige taart die
we bij een picknick koud uit het vuistje opaten.
De zure room en het ei heb ik hier vervangen
door een brouwsel van gekookte rijst, soja- of
rijstcuisine en wat azijn. Dat klinkt niet erg lek
ker, maar het benadert zeker de heerlijke smaak
van het originele recept! Ik gebruik pizzamix
voor het deeg, omdat dat dit vrij is van melk en
ei en niet hoeft te rijzen.
Benodigdheden
• 25 gram witte snelkookrijst
• pakje soja- of rijstcuisine
• 0,75 dl water
• 2,5 theelepel azijn
• 125 gram pizzabodemmix (zie pagina 21)
• 70 ml water
• halve eetlepel olijfolie
• 100 gram plakjes gerookt ontbijtspek
• 500 gram uien
• halve tot 1 theelepel karwijzaadjes
• zwarte peper, vers gemalen
• 2 afgestreken eetlepels bloem
• quiche- of taartvorm 20-24 cm doorsnee
• olie om in te vetten
Bereiding
• Breng in een pannetje 1,25 dl cuisine met 0,75 dl
water aan de kook en strooi de rijst erin. Dek af
en kook zachtjes in zo’n 20 minuten (door de
room duurt het langer dan de gebruikelijke
8 minuten) gaar en tot een soort pap. Doe deze
over in een maatbeker en vul met cuisine aan
tot 1,5 dl. Voeg de azijn toe en pureer het
geheel met een staafmixer tot een zo glad
mogelijke pasta. Een beetje korrelig blijft het
altijd wel.
• Vet de quichevorm in met olie. Roer de pizza
bodemmix, 70 ml water en de olijfolie met een
lepel door elkaar in een kom en kneed het ver
volgens met de hand snel tot een mooi deeg.
Druk dit tot een dunne laag uit in de vorm, met
een iets opstaande deegrand (1 cm).
• Verwarm de oven voor op 180°C. Pel en halveer
de uien en snijd in dunne plakken. Snijd het
spek in reepjes en bak eerst deze rustig uit in
een koekenpan, zonder toevoeging van vet. Zijn
de spekstukjes bruin en krokant, voeg
dan de uien toe en bak in een minuut of 3 al
omscheppend glazig. Roer karwijzaad, peper en
bloem erdoor en daarna het rijst-cuisinemeng
sel. Doe de taartvulling over in de met deeg
beklede bakvorm en zet in het midden van de
oven. Laat in 30 minuten mooi gaar en bruin
worden. Zowel warm als op kamertemperatuur
aan te raden!
Dit gerecht is ook vrij van soja te bereiden.
Niet geschikt als je sterk reageert op gluta-
maat of rook(aroma).
Maaltijdsalade met chorizo,
paprika en aardappel
Deze salade eet je op kamertemperatuur.
Doe de worst er pas op het laatste moment bij.
Is de salade onderdeel van een picknick, neem
de chorizo dan in een apart bakje mee.
Benodigdheden
• 2 rode paprika’s, gehalveerd
• 1 rode peper, in lengte gehalveerd
• 600 gram vastkokende aardappelen
• 200 gram broccoliroosjes (zonder steel)
• 200 gram chorizo (zie pagina 21)
• 3 eetlepels rodewijnazijn
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• 1 theelepel mosterd
• zout en peper
Bereiding
• Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Leg paprika- en peperhelften (zonder zaadjes)
met de bolle kant naar boven op een rooster
en schuif boven in de oven. Rooster tot het vel
(gedeeltelijk) zwart geblakerd is. Doe de stuk
ken dan in een kom, dek af met plasticfolie en
laat afkoelen tot hanteerbaar. Verwijder alle
vellen – van de peper blijven slechts wat dunne
reepjes vruchtvlees over – en laat staan tot
gebruik.
Bereiding
• Ontdoe de zalm van eventuele grijze randjes en
snijd hem in blokjes van 1 cm. Leg in een porse
leinen of glazen kom. Schep voorzichtig limoen
sap en zout erdoor, dek af en laat zeker een uur
of 5 (of een nacht) in de koelkast trekken.
• Nadat de zalm tijd heeft gehad om te ‘garen’,
waarbij hij tot lichtroze verkleurt, kan de cevi
che verder worden bereid. Snijd eerst de avoca
do in blokjes van 1 cm en doe in een kommetje.
Neem een zeef en giet de vis boven de avocado
af. Schep avocado goed door de limoen
marinade (dit voorkomt verkleuring) en laat
daarna uitlekken in een zeef, de marinade is
niet meer nodig.
• Snijd ananas en komkommer in blokjes, snipper
de ui en jalapeños fijn en hak de koriander. Doe
nu alle ingrediënten in een saladekom, sprenkel
de olie erover en schep alles zeer voorzichtig
door elkaar. Laat nog zeker 1-2 uur in de koel
kast staan om de smaken te laten vermengen
en serveer met tortillachips.
Dit gerecht is ook sojavrij.