Previous Page  2 / 7 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 7 Next Page
Page Background

5

<

Oprichting

Officiële oprichting Nederlandse

Voedsel Allergie Stichting (NVAS).

Kwartaalblad

Eerste uitgave van het NVAS

Kwartaalinformatieblad (dat later

OverGevoeligheden en nog later

Allergie & Voeding zal heten).

Dertig jaar Stichting

Voedselallergie

Stichting Voedselallergie is al dertig jaar volop in beweging.

Net zoals de wereld van de voedselallergie. Door steeds meer

onderzoek veranderen de inzichten over voedselallergie en de

behandeling ervan. De wetgever krijgt de belangen van

mensen met voedselallergie meer in beeld. Voor de toekomst

zijn we dan ook hoopvol gestemd. Een tijdreis.

Beeld

Miek Saaltink / Michel Backus //

tekst

Vera Hendriks en Gertine Wilders

Commerciële

sojaproducten

Vanaf 1980 komen er steeds meer

alternatieven voor melkproducten

en tarwe- en glutenvrije producten

op de markt.

EpiPen

De automatische injectiespuit met

adrenaline voor mensen met allergieën die

tot anafylaxie kunnen leiden. Bedacht door

Shel Kaplan, een voormalige NASA-ingenieur,

die eerder voor het leger de ComboPen

ontwikkelde, een injectie-apparaat als

verdediging tegen o.a. zenuwgas.

Begin

Hypo-allergene

voeding

Eerste hydrolysaatvoeding

(Nutramigen) in Nederland

op de markt.

1

9

8

5

Oprichting

medische adviesraden

Twee adviesraden opgericht: één met medici

uit de reguliere geneeskunde, de ander

met alternatieve geneeswijzen. Later komt

daaruit de Dieetcommissie voort.

Informatielijn

Opening NVAS-informatielijn:

Edith Kunnen, Nardi Eshuis en Ineke

van Berkel beantwoorden vragen van

bellers uit het hele land.

Vergoedingen

Eerste vergoeding van

dieetpreparaten door

ziektekostenverzekeraars.

Contactgroepen

Contactgroepen ontstaan in

Amersfoort, Tilburg, Almere,

Medemblik, Haaksbergen en

Ede. Zo kunnen (ouders van)

patiënten gegevens en praktische

ervaringen uitwisselen.

Eerste

merkartikelenlijsten

Omdat het nog niet verplicht is

alle ingrediënten op het etiket te

vermelden, is het belangrijk een

betrouwbare lijst te hebben van

voedingsmiddelen die vrij zijn van

bepaalde allergenen.

Allergenen?

1

9

8

5

1

9

8

6

1

9

8

0

1

9

8

0

1

9

8

3

1

9

8

5

1

9

8

5

1

9

8

5

1

9

8

5