
17
<
Muesliplaatkoek
Bij ‘muesliplaatkoek’ dacht ik altijd een beetje
aan bijna niet weg te kauwen, vreugdeloze
gezondheidsbrokken. Deze associatie laat ik nu
maar gewoon los, want onderstaande koek is zo
lekker dat ik er wel van kan blijven eten! De eer
ste dag is hij fijn knapperig, de tweede dag niet
meer, maar zijn de smaken beter ingetrokken en
vind ik hem zelfs nog lekkerder. De bananenchips
vervangen de suiker en de frambozen geven een
fris zuurtje.
Benodigdheden
• 3 eetlepels zwarte quinoa (zie pagina 29)
• 250 gram volkorenmeel
• 125 gram havervlokken
• 150 gram bananenchips
• 150 gram Smelt Chocolade Puur (zie pagina 29)
• 225 ml soja- of andere plantaardige melk
• 75 ml zonnebloem- of rijstolie
• 125 gram (bevroren!) diepvriesframbozen
(of -bramen)*
• bakpapier
Room- en mokkahoorntjes
Als kind was ik verliefd op de ouderwetse room
hoorntjes die mijn ouders, helaas uiterst zelden,
bij de banketbakker haalden. Knapperig zoet met
slagroom, en laat die vruchtjes trouwens maar
zitten… Je kunt ze ook zelf maken. Onlangs ont
dekte ik in een kookwinkel de benodigde kegel
vormige ‘pennen’ voor maar
€
1,25 per stuk!
Ook op internet vind je ze in alle soorten en
prijzen. Het is de investering (van 8 stuks) meer
dan waard, want de baksels die je ermee maakt,
toveren een glimlach op ieders gezicht!
Hier twee varianten:
Benodigdheden
• 8 roomhoornpennen, een vel bakpapier en een
slagroomspuit
• 8 plakjes diepvries bladerdeeg, bijv. Koopmans
Original
• wat olie om in te vetten
• wat suiker
• 1 pakje opklopbare soja- of rijstroom (Alpro,
Sojatoo!)
• 2 zakjes slagroomversteviger (zie pagina 29)
Roomhoorntjes:
• 1 vanillestokje
• nog een extra zakje slagroomversteviger
• wat vers fruit naar keuze (mandarijn, aardbei,
bosvruchten) ter garnering
of:
Mokkahoorntjes:
• 3-4 sticks instant espressopoeder (Nescafé)
• 2 eetlepels suiker
• mokkaboontjes ter garnering (zie pagina 29)
Bereiding
• Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het
aanrecht en laat enkele minuten ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200
0
C en beleg een
bakplaat met bakpapier. Vet de buitenzijde van
de vormpjes in met wat olie (met een stukje
keukenpapier gaat dat prima) en giet wat sui
ker op een bordje. Snijd met vier halen van een
mes een deegplak in 5 repen. Wikkel deze
schuin en met wat overlap één voor één om
een pen, te beginnen bij de punt. Druk daarbij
de uiteinden van de deegreepjes goed op
elkaar, waardoor als het ware één lang lint om
de pen ontstaat. Rol het met deeg beklede
vormpje door de suiker en leg op de bakplaat,
met het uiteinde van het deeglint naar bene
den. Herhaal voor de andere 7.
• Schuif in het midden van de oven en bak in
20-25 minuten mooi bruin. Verwijder de vorm
pjes direct en laat afkoelen op een rooster.
• Klop de room volgens de aanwijzingen op de
verpakking op met de slagroomversteviger en
– naar keuze – het merg van een vanillestokje
en de extra slagroomversteviger, óf espresso
poeder en suiker (mijn absolute favoriet!).
Vul een slagroomspuit met de room en vul de
hoorntjes. Dit gaat gemakkelijk wanneer je ze
rechtop plaatst in een glas. Garneer tot slot
met wat fruit of mokkaboontjes.
Dit gerecht is ook vrij van soja te bereiden.
Crêpes Suzette
Een heerlijk, klassiek nagerecht uit Frankrijk:
geflambeerde flensjes in sinaasappelsaus.
Bereid de flensjes en de basis van de saus
eventueel tot een dag van tevoren, dan is het
afwerken zo gepiept.
Benodigdheden
Flensjes:
• 165 ml soja-, haver- of rijstmelk
• 110 ml water
• kwart theelepel bakpoeder
• snufje zout
• 130 gram bloem
• rasp van 1 sinaasappel
• wat vloeibare margarine om in te bakken
Bereiding
• Verwarm de oven voor op 165
0
C en bekleed een
bakplaat met bakpapier.
• Spoel de quinoa goed met koud water in een
zeef en laat goed uitlekken.
• Roer alle ingrediënten behalve de frambozen in
een grote kom tot een massa waarin geen
droge bloem meer zichtbaar is. Meng dan de
frambozen erdoor en schep op de bakplaat.
Druk uit tot een gelijkmatig dikke koek van
ongeveer 30 x 30 cm. Bak 25 minuten in het
midden van de oven, tot de koek een goudgele
gloed heeft. Snijden gaat het beste wanneer hij
nog niet helemaal is afgekoeld.
Dit gerecht is ook sojavrij te bereiden.
Gebruik daarvoor sojavrije chocolade, in
brokjes gehakt. * Niet als je sterk reageert op
glutamaat.