Previous Page  4 / 7 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 7 Next Page
Page Background

17

<

Muesliplaatkoek

Bij ‘muesliplaatkoek’ dacht ik altijd een beetje

aan bijna niet weg te kauwen, vreugdeloze

gezondheidsbrokken. Deze associatie laat ik nu

maar gewoon los, want onderstaande koek is zo

lekker dat ik er wel van kan blijven eten! De eer­

ste dag is hij fijn knapperig, de tweede dag niet

meer, maar zijn de smaken beter ingetrokken en

vind ik hem zelfs nog lekkerder. De bananenchips

vervangen de suiker en de frambozen geven een

fris zuurtje.

Benodigdheden

• 3 eetlepels zwarte quinoa (zie pagina 29)

• 250 gram volkorenmeel

• 125 gram havervlokken

• 150 gram bananenchips

• 150 gram Smelt Chocolade Puur (zie pagina 29)

• 225 ml soja- of andere plantaardige melk

• 75 ml zonnebloem- of rijstolie

• 125 gram (bevroren!) diepvriesframbozen

(of -bramen)*

• bakpapier

Room- en mokkahoorntjes

Als kind was ik verliefd op de ouderwetse room­

hoorntjes die mijn ouders, helaas uiterst zelden,

bij de banketbakker haalden. Knapperig zoet met

slagroom, en laat die vruchtjes trouwens maar

zitten… Je kunt ze ook zelf maken. Onlangs ont­

dekte ik in een kookwinkel de benodigde kegel­

vormige ‘pennen’ voor maar

1,25 per stuk!

Ook op internet vind je ze in alle soorten en

prijzen. Het is de investering (van 8 stuks) meer

dan waard, want de baksels die je ermee maakt,

toveren een glimlach op ieders gezicht!

Hier twee varianten:

Benodigdheden

• 8 roomhoornpennen, een vel bakpapier en een

slagroomspuit

• 8 plakjes diepvries bladerdeeg, bijv. Koopmans

Original

• wat olie om in te vetten

• wat suiker

• 1 pakje opklopbare soja- of rijstroom (Alpro,

Sojatoo!)

• 2 zakjes slagroomversteviger (zie pagina 29)

Roomhoorntjes:

• 1 vanillestokje

• nog een extra zakje slagroomversteviger

• wat vers fruit naar keuze (mandarijn, aardbei,

bosvruchten) ter garnering

of:

Mokkahoorntjes:

• 3-4 sticks instant espressopoeder (Nescafé)

• 2 eetlepels suiker

• mokkaboontjes ter garnering (zie pagina 29)

Bereiding

• Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het

aanrecht en laat enkele minuten ontdooien.

Verwarm de oven voor op 200 

0

C en beleg een

bakplaat met bakpapier. Vet de buitenzijde van

de vormpjes in met wat olie (met een stukje

keukenpapier gaat dat prima) en giet wat sui­

ker op een bordje. Snijd met vier halen van een

mes een deegplak in 5 repen. Wikkel deze

schuin en met wat overlap één voor één om

een pen, te beginnen bij de punt. Druk daarbij

de uiteinden van de deegreepjes goed op

elkaar, waardoor als het ware één lang lint om

de pen ontstaat. Rol het met deeg beklede

vormpje door de suiker en leg op de bakplaat,

met het uiteinde van het deeglint naar bene­

den. Herhaal voor de andere 7.

• Schuif in het midden van de oven en bak in

20-25 minuten mooi bruin. Verwijder de vorm­

pjes direct en laat afkoelen op een rooster.

• Klop de room volgens de aanwijzingen op de

verpakking op met de slagroomversteviger en

– naar keuze – het merg van een vanillestokje

en de extra slagroomversteviger, óf espresso­

poeder en suiker (mijn absolute favoriet!).

Vul een slagroomspuit met de room en vul de

hoorntjes. Dit gaat gemakkelijk wanneer je ze

rechtop plaatst in een glas. Garneer tot slot

met wat fruit of mokkaboontjes.

Dit gerecht is ook vrij van soja te bereiden.

Crêpes Suzette

Een heerlijk, klassiek nagerecht uit Frankrijk:

geflambeerde flensjes in sinaasappelsaus.

Bereid de flensjes en de basis van de saus

eventueel tot een dag van tevoren, dan is het

afwerken zo gepiept.

Benodigdheden

Flensjes:

• 165 ml soja-, haver- of rijstmelk

• 110 ml water

• kwart theelepel bakpoeder

• snufje zout

• 130 gram bloem

• rasp van 1 sinaasappel

• wat vloeibare margarine om in te bakken

Bereiding

• Verwarm de oven voor op 165 

0

C en bekleed een

bakplaat met bakpapier.

• Spoel de quinoa goed met koud water in een

zeef en laat goed uitlekken.

• Roer alle ingrediënten behalve de frambozen in

een grote kom tot een massa waarin geen

droge bloem meer zichtbaar is. Meng dan de

frambozen erdoor en schep op de bakplaat.

Druk uit tot een gelijkmatig dikke koek van

ongeveer 30 x 30 cm. Bak 25 minuten in het

midden van de oven, tot de koek een goudgele

gloed heeft. Snijden gaat het beste wanneer hij

nog niet helemaal is afgekoeld.

Dit gerecht is ook sojavrij te bereiden.

Gebruik daarvoor sojavrije chocolade, in

brokjes gehakt. * Niet als je sterk reageert op

glutamaat.