Previous Page  6 / 7 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 7 Next Page
Page Background

>

24

Allergie & voeding september 2015

Van planten weten

De nachtschade, een familie

met duistere kanten

Er zijn nogal wat ontwikkelingen in het aanbod aan levensmiddelen

van plantaardige oorsprong. Voor mensen met voedselovergevoelig­

heid is het daarom zinnig om zoveel mogelijk te weten over de

reacties die diverse plantenfamilies teweeg kunnen brengen.

In Allergie & Voeding 1//2015 stond het artikel ‘Niet alle peper is

peper. Pas op met ‘roze peper’!’ Nu meer over de Spaanse peper en de

plantenfamilie waartoe deze behoort: de nachtschades.

1000 SHU al aardig pittig. Sambal oelek scoort

2000 op de Scovilleschaal, tabascosaus 5000 en

jalapeños ongeveer 6000. De scherpste pepers

in de wereld zijn die met 2 miljoen SHU. Koks die

deze Trinidad Moruga Scorpion bereiden, dragen

gasmaskers en veiligheidspakken! Iedereen die

met pepers heeft gekookt, weet dat je niet in je

ogen moet wrijven als je handen niet schoon

zijn. Het kleinste beetje veroorzaakt een enorm

brandige reactie die gelukkig, na veel tranen,

overgaat. Chilipepers bevatten twee keer zoveel

vitamine C als sinaasappels. Ook onderdrukken

ze het hongergevoel. Een ongunstig neveneffect

is dat ze een maagzweer kunnen veroorzaken.

Crèmes die warmte en een betere doorbloeding

veroorzaken, kunnen capsaïcine bevatten.

Capsaïcine is het hoofdbestanddeel van pepper­

spray.

Gojibes

Een nieuweling in voedselland is de gojibes,

die wordt aangeprezen als superfood. Overigens

is de bes echt niet bijzonder. In ons land is hij

bekend als boksdoorn of rode mispel

(Lysium

barbarum)

en komt gewoon in het wild voor.

Ze worden in Azië al eeuwenlang gegeten,

omdat ze een positief effect zouden hebben op

verschillende chronische ziekten, zoals diabetes,

hoge bloeddruk en staar.

Afgaande op de voedingsstoffen zijn ze inder­

daad gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan

vitamine C en vitamine A, B1, B2, B6 en E. Verder

bevat de bes verschillende essentiële aminozuren

en beta-caroteen.

Maar er zijn ook negatieve effecten gemeld na

het eten van gojibessen, zoals overgeven, maag­

Nachtschade

Spaanse pepers behoren tot de zeer uitgebreide

familie van de nachtschades

(Solanaceae)

.

Deze plantenfamilie wordt gekenmerkt doordat

ze gevaarlijke, giftige eigenschappen heeft.

De meeste delen van de plant, vooral de groene

delen en de onrijpe vruchten, zijn giftig voor de

mens doordat ze solanine (een alkaloïde) bevat­

ten. Alkaloïden is de verzamelnaam voor een

groep giftige stoffen, waartoe ook strychnine en

morfine behoren.

Maar veel planten uit de nachtschadefamilie

leveren ook eetbare delen, zoals de vruchten

en de knollen. Alle nachtschades bloeien met

een vijfpuntig bloemetje en een vijfpuntige kelk.

Die zie je aan de tomaat vaak nog zitten.

Alledaagse voedingsmiddelen maken deel uit

van deze groep planten, zoals de aardappel,

aubergine, paprika, tomaat en physalis (goud­

bes). Ook alle pepers zoals chili, pimento, chili,

tabasco, cayenne en piri-piri.

Daarnaast bevatten veel kruidenmengsels zoals

kerrie, vleeskruiden en barbecuekruiden ook

pepers. Maar ook sommige superfoods, zoals de

gojibes, behoren tot de nachtschades, evenals

tabak. Vanuit de tropen komen steeds meer exo­

ten uit deze familie naar ons land: de tomatillo,

ananaskers, boomtomaat, pepino (appelmeloen),

lulo (gele terong), de oronoco-appel en de antroe­

wa (veel gebruikt in de Surinaamse keuken).

Spaanse pepers

Maar laten we beginnen met de Spaanse pepers.

Spaanse of rode peper is een verzamelnaam

van de bekende rode langwerpige chilipepers.

De vrucht (het pepertje) is onrijp groen en rijp

rood van kleur. Meestal geldt hoe kleiner de

vrucht, hoe scherper de smaak. De stof die

verantwoordelijk is voor de hete smaak van

Spaanse peper is capsaïcine (bij gewone peper

is dat piperine). Beide stoffen hebben gemeen

dat ze direct de warmtereceptoren in de mond

prikkelen. Hierdoor wordt de smaak vaak als

‘heet’ omschreven.

Om te bepalen hoe scherp een peper is, wordt

de concentratie van capsaïcine gemeten en uit­

gedrukt in Scoville-eenheden (SHU). De meeste

Nederlanders vinden een gerecht met 500 tot