Previous Page  10 / 10
Information
Show Menu
Previous Page 10 / 10
Page Background

>

24

Allergie & voeding december 2015

Van planten weten

Ooit gehoord van

wolfsbonen?

Dat wij wolfsbonen eten, weet bijna niemand. Tijdens onze

zoektocht naar informatie over lupine, vroegen we ons af:

waar komt die naam vandaan? Die blijkt uit het Latijn te komen:

lupus betekent wolf. Vroeger werd de naam wolfsboon voor de

zaden van lupine gebruikt. Waarom is onbekend.

Velen kennen ongetwijfeld de prachtige bloemen van de lupine.

Maar hoe komt het eigenlijk dat je steeds vaker op het etiket

‘lupine’ ziet staan bij de ingrediëntenopsomming? En ook nog eens

bij de verplicht te noemen allergenen?

De plant

Lupine behoort tot de grote familie van de vlin-

derbloemigen (Fabaceae), waarvan de bloemen

er ongeveer uitzien als een vlinder. Er bestaan

paarse, witte, roze en gele lupineplanten in wel

450 varianten. Van slechts drie soorten worden

de zaden verwerkt in voedsel. De vruchten van

deze familie hebben allemaal de vorm van een

peul, een langwerpige ‘doos’ met daarin een rij

zaadjes. De vorm van de peul kan, net als de

zaden zelf, behoorlijk verschillen: kort en dik of

lang en dun in vele variaties.

De familie omvat veel eetbare gewassen voor

mens en dier, zoals sperziebonen, snijbonen,

pronkbonen, witte bonen, bruine bonen, sojabo-

nen en kievitsbonen. Verder kikkererwten, dop-

erwten, groene erwten en spliterwten, flageo-

lets, peultjes, sugersnaps en linzen. Een belang-

rijk lid van de familie is de pinda.

Ook grote bomen maken deel uit van de familie

en leveren eetbare producten zoals de tamarin-

de, waarvan het sap uit de peulen wordt

gebruikt.

De boon

Lupinezaad bevat geen zetmeel, hetgeen zeer

uitzonderlijk is voor een eetbare boon. De zaden

hebben een dikke zaadhuid (25 procent) die voor-

namelijk uit cellulose bestaat. De kern van lupi-

nezaad is rijk aan eiwit (40 procent) en voedings-

vezel (40 procent); hij bevat 8 procent vet dat

voornamelijk bestaat uit onverzadigde vetzuren.

Het eiwit is een goede bron van essentiële ami-

nozuren en vrij van gluten.

Allergische reacties

Al spoedig na de introductie van lupinemeel in

levensmiddelen werden allergische, soms zelfs

anafylactische, reacties gemeld na het eten van

producten waarin lupine was verwerkt. Daarom

besloot het Europees Parlement dat vanaf

december 2008 lupine verplicht op etiketten van

voedingsmiddelen moet worden vermeld, naast

elf andere ingrediënten waarvoor vaak allergieën

optreden (inmiddels staan er veertien allergenen

op het etiket). Het voornaamste eiwit uit lupine

dat allergische reacties kan opwekken wordt