Previous Page  2 / 10 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 10 Next Page
Page Background

>

6

Allergie & voeding december 2015

Minder FODMAPs, minder darmklachten

‘Het is blijkbaar een dieet dat werkt’

Een FODMAP-arm-dieet heeft een positief effect bij veel

mensen met darmklachten. Wat is het voor een dieet?

Diëtist Sigrid van der Marel-Sluijter gaf uitleg op de

Familiedag. Vera Hendriks doet verslag

.

Een FODMAP-arm-dieet helpt mensen die over-

gevoelig zijn voor ‘korte-keten-koolhydraten’ om

hun darmklachten te doen verminderen.

Onderzoek wijst uit dat maar liefst 70 tot 80 pro-

cent van de geteste patiënten minder last heeft

van bijvoorbeeld verstopping of winderigheid.

Veelbelovend – maar in Nederland is het nog niet

heel erg bekend. Daarin wil Sigrid van der Marel-

Sluijter verandering brengen.

Sigrid is al van kleins af aan bekend met darm-

klachten. Bij haar is het prikkelbare-darmsyn-

droom (PDS) vastgesteld. Maar zelfs toen ze dië-

tist werd, kon ze niet precies achterhalen wat bij

haar nou die klachten veroorzaakte. Moest ze

minder vezels eten of minder brood? Geen gist

meer, of vaker gaan sporten? Als vrijwilliger bij

de belangenvereniging voor PDS stuitte ze op het

FODMAP-arm-dieet en ging zich erin verdiepen.

Het dieet is in Australië ontwikkeld, ongeveer

zestien jaar geleden. Diëtist en onderzoeker Sue

Shepherd, die coeliakie heeft, ontdekte dat haar

darmproblemen niet alleen werden veroorzaakt

door gluten (eiwitten in granen), maar ook door

bepaalde soorten koolhydraten (suikers).

Met een collega-onderzoeker van de Monash

University heeft ze uitgedacht hoe het zat.

Wat zijn FODMAPs?

Het blijkt dat veel klachten worden veroorzaakt

door korte ketens van suikermoleculen die

samen koolhydraten vormen. Een voorbeeld van

zo’n korte keten is fructose: dat bestaat uit één

suikermolecuul. Lactose, ook een soort suiker

waarvan veel mensen last hebben, bestaat uit

twee moleculen die aan elkaar zijn verbonden.

En zo zijn er nog meer voorbeelden van korte

ketens, tot ongeveer tien moleculen aan elkaar,

die bij patiënten met het prikkelbare darmsyn-

droom meer klachten geven dan ‘lange’ ketens.

De korte ketens worden ook wel FODMAPs

genoemd.

Sigrid: ‘FODMAPs worden slecht geabsorbeerd

door de dunne darm, komen dan in de dikke

darm terecht en dat kan leiden tot gasvorming,

een opgeblazen gevoel of buikkrampen. Het is

een soort McDonald’s voor de darmbacteriën.’

De meeste mensen kunnen gewone hoeveelhe-

den van fructose, lactose of andere soorten kool-

hydraten prima verteren. Maar mensen met het

prikkelbare darmsyndroom en andere darmziek-

ten hebben veel gevoeliger darmsystemen, waar-

door teveel FODMAPs heftige reacties kunnen

veroorzaken.

Wat is het verschil met allergie?

Bij een allergie ontstaat een overgevoeligheids­

reactie op de eiwitten in voeding. Je kunt van

veel verschillende delen van je lichaam last heb-

ben: van een opgezwollen keel tot eczeem.

Bij een overgevoeligheid voor koolhydraten zoals

FODMAPs gaat het alleen om darmklachten,

omdat je darmen ze slecht of niet kunnen verte-

ren. Sigrid: ‘Het lastige is dat de buikpijnklachten

heel erg veel op elkaar kunnen lijken. Dat is voor

mij als diëtist dus altijd uitzoeken: test iemand

positief op allergie of moeten we verder kijken?’

Maar ook als je allergisch bent, zou er nog meer

aan de hand kunnen zijn. ‘Ik denk dat mensen

met een allergie, die het gevoel hebben dat ze

nog steeds buikpijn hebben ook al vermijden ze

Sigrid van der Marel: ‘Het prikkelbare darmsyndroom is één van de ingewikkeldste ziektes die er is’

Een voorbeeld van een korte

keten is fructose: dat bestaat uit

één suikermolecuul