13
<
Gelukkig is er de laatste jaren
steeds meer kennis en kunde over
voedselallergie aanwezig bij consul-
tatiebureaus, huisartsen en kinder-
artsen. ‘Dat is een goede zaak’, zegt
drs. Yolanda Meijer, werkzaam in
het Wilhelmina Kinderziekenhuis
(onderdeel UMC Utrecht): ‘Alleen
gezamenlijk en met de juiste aan-
dacht binnen en buiten de zorg
kunnen we ervoor zorgen dat kin-
deren met een allergische aandoe-
ning op tijd en op de juiste manier
worden behandeld.’
Yolanda Meijer ziet hierbij een
belangrijke rol weggelegd voor
algemeen kinderartsen en kinder-
arts-allergologen op het gebied van
kennisoverdracht en trainingen aan
eerste- en tweedelijns artsen.
Voorlichting door de specialisten is
van essentieel belang: denk daarbij
bijvoorbeeld aan goede informatie
voor huisartsen, verpleegkundigen,
psychologen en diëtisten.
Vroege diagnose
Belangrijk aandachtspunt is volgens
Yolanda Meijer dat er al vroeg bij
kinderen een diagnose kan worden
gesteld of er nu wel of niet sprake
is van voedselallergie. ‘Dit voorkomt
veel onterechte eliminatie-diëten
bij kinderen.’ Baby’s kunnen al zeer
vroeg worden getest. ‘Maar als een
kind veel huilt of een huidaandoe-
ning heeft, betekent het niet altijd
dat er sprake is van voedselallergie.’
Ook is Meijer een groot voorstander
van het ‘bekijken van een kind met
voedselallergie in een bredere
medische context’. De patiënt in
zijn geheel zien in plaats van alleen
een focus op voedselallergie. Vaak
gaat voedselallergie gepaard met
ofwel eczeem, ofwel astma of hooi-
koorts. Extra gecompliceerd vaak
voor ‘zoekende’ ouders: hoe eerder
zij met hun kind op de juiste plek
voor zorg terechtkunnen, hoe beter.
‘Kruistocht’
Yolanda Meijer heeft al veel succes-
sen behaald, zoals het opzetten van
het Allergiecentrum binnen het
UMC Utrecht – in het verleden –
samen met dermato-allergoloog
Suzanne Pasmans. En nu met het
trainen van artsen en kinderartsen
samen met André Knulst, Kors van
der Ent en Marlies de Graaf, én
recent met de uitleg van het LEAP-
Voedselallergie en eczeem
Voedselallergie kan zich op diver-
se manieren uiten, zoals buikpijn,
ademhalingsklachten en eczeem.
Alléén eczeem als uiting van
voedselallergie komt voor bij
10 procent van de kinderen.
De meesten hebben dus meer
klachten.
Sinds kort is bekend dat 30 pro-
cent van de mensen met eczeem
een gen-afwijking heeft. Door
mutaties in het filaggrine-gen
hebben zij te kampen met een
verstoorde huidbarrière. Gevolg is
een grotere kans op langdurig
eczeem en het ontwikkelen van
astma. De aangedane huid kan
ook voedselallergenen doorlaten.
Pinda is hiervan een voorbeeld.
Kinderartsen, dermatologen en diëtisten zien steeds vaker een kind met een
allergische aandoening. Hoewel de kennis in het veld de afgelopen jaren flink is
toegenomen, blijkt het in de praktijk nog altijd lastig om voor iedere patiënt de
juiste zorg op de juiste plaats te realiseren. Daarnaast zijn er veel ontwikke-
lingen op het gebied van kinderallergologie wat betreft kennis, diagnoses en
behandelingen. Een interview met kinderarts-allergoloog Yolanda Meijer, één
van de sprekers op de Familiedag.
onderzoek naar de vroege introduc-
tie van pinda ter voorkoming van
pinda-allergie*. Toch heeft ze zelf af
en toe het gevoel dat ze ondanks de
toenemende bekendheid van
kinderallergologie een ‘kruistocht’
maakt binnen en buiten het zieken-
huis, vertelt ze lachend. ‘Het blijft
vaak nog een miskend vakgebied.’
Kinderallergologie en de ziektebeel-
den die daarbij horen, moeten nog
zichtbaarder en bekender worden.
Er moet tevens meer aandacht uit-
gaan naar de specifieke zorg die
hierbij passend is. Het wordt hoog
tijd dat deze specialisatie de aan-
dacht krijgt die het verdient.
‘Allergie is niet iets wat je er als arts
even bij doet’, aldus Yolanda Meijer.
‘Normaal leven’
Tot slot geeft ze graag nog een tip
aan alle ouders van kinderen met
voedselallergie: het is zeer belang-
rijk dat een kind ondanks de
bezorgdheid van omgeving en
beperkingen op voedselgebied een
‘zo normaal mogelijk leven’ kan lei-
den. Dit ‘normale leven’ zo goed
mogelijk vanuit de medische hoek
faciliteren, is haar grootste drijf-
veer…
Marije Bedaux
//
*Meer over het LEAP-onderzoek op
de volgende bladzijde.
Mooi geschminkt op de Familiedag, een
evenement waar voedselallergie ‘normaal’ is.
foto // Hans van den Berg




