>
14
Allergie & voeding december 2015
Consensus vroege introductie van pinda’s
bij baby’s met verhoogd risico op allergie
Eenduidig
advies
van
internationale
allergie-experts
Pinda-allergie is een groeiend probleem: 1-3 pro-
cent van de kinderen in westerse landen heeft er
last van. De afgelopen vijftien jaar is pinda-aller-
gie aanzienlijk toegenomen. Ook in ontwikke-
lingslanden is een toename te zien.
Dit jaar is in Engeland een belangrijke studie
afgerond onder kinderen met een verhoogd risi-
co op (pinda)allergie: Learning Early About
Peanut Allergy (LEAP). Uit deze studie blijkt dat
de kans op het ontwikkelen van pinda-allergie
aanzienlijk afneemt als baby’s vanaf de leeftijd van
vier tot elf maanden regelmatig pinda’s krijgen.
De onderzoekers van LEAP hebben meer dan zes-
honderd kinderen – in de leeftijd van vier tot elf
maanden – verdeeld in twee groepen: een groep
die pinda’s moest vermijden en een groep die
minimaal drie keer per week een snack met pin-
da’s kreeg. De vraag was: hoeveel kinderen uit
iedere groep ontwikkelen pinda-allergie tegen de
leeftijd van vijf jaar? Na ruim vijf jaar was er ein-
delijk het antwoord: 17 procent van de kinderen
die geen pinda’s kreeg werd er juist allergisch
voor, tegen maar 3 procent van de kinderen die
wel regelmatig pinda’s aten.
Naar aanleiding van deze studie hebben organi-
saties wereldwijd op het gebied van allergie en
kindergeneeskunde een gezamenlijke brief opge-
steld waarin ze de zorgverleners wijzen op de
voordelen van een vroege pinda-introductie.
De onderzoekers geven bovendien toe dat de
jarenlange adviezen om pinda-introductie uit te
stellen mogelijk hebben bijgedragen aan de toe-
name van pinda-allergie. De LEAP-studie onder-
zocht alleen de kinderen die een verhoogd risico
voor het ontwikkelen van pinda-allergie hebben;
de nieuwe adviezen van de internationale aller-
gie-experts gelden dus specifiek voor deze groep.
Belangrijke punten
• Deze adviezen zijn bedoeld voor de zorgverle-
ners. Ouders van baby’s met een verhoogd risi-
De consensus is bereikt tussen verschillende
gezondheidsorganisaties waaronder de World
Allergy Organization, de European Academy of
Allergy and Clinical Immunology en de
American Academy of Allergy, Asthma &
Immunology.
co op (pinda)allergie wordt nadrukkelijk geadvi-
seerd om altijd eerst een kinderarts of een
allergoloog te raadplegen!
• Baby’s die al op zeer vroege leeftijd (vier tot zes
maanden) last hebben van atopie, bijvoorbeeld
in de vorm van eczeem of kippenei-allergie,
hebben baat bij een advies van een allergoloog
over de introductie van pinda’s in de bijvoe-
ding.
De allergoloog kan een huidtest of pin-
da-provocatietest in een ziekenhuis uitvoeren
(of beide) voordat ouders hun kindje thuis
voedsel met pinda’s geven.
• Er is nu wetenschappelijk bewijs dat een vroe-
ge introductie van pinda’s bij baby’s met een
verhoogd risico op allergie gunstig is. Het ver-
kleint de kans op het ontwikkelen van pinda-
allergie aanzienlijk. Vroege introductie zorgt
voor het opbouwen van tolerantie. Het vermij-
den van pinda’s bij deze groep heeft juist een
averechts effect.
• Voor de risicogroep wordt geadviseerd om pin-
da’s te introduceren tussen vier en elf maan-
den. In de LEAP-studie kregen de baby’s mini-
maal drie keer per week pinda, in totaal onge-
veer 6 gram pinda-eiwit per week. De studie
geeft geen adviezen over alternatieven voor de
gebruikte dosering, de minimale duur van
regelmatige pinda-inname of de gevolgen van
vroegtijdige beëindiging daarvan.
• De resultaten van de LEAP-studie beperken zich
tot kinderen met een verhoogde kans op
(pinda)allergie. De onderzoekers adviseren ook
de rest van de bevolking om de introductie van
hoog-allergene voedingsmiddelen, zoals pin-
da’s, niet lang uit te stellen. Starten vanaf vier
tot zes maanden is het beste.
Natalia van Geest
//
www.jacionline.org/article/S0091-6749(15)00785-X/pdf
www.leapstudy.co.ukAllergiedeskundigen wereldwijd hebben een belangrijke consensus
bereikt over de vroege introductie van pinda’s in de bijvoeding van
baby’s die een verhoogde kans hebben op (pinda)allergie. Het gaat om
baby’s die al een andere allergie of eczeem hebben. Als zij regelmatig
pinda’s krijgen, hebben ze minder kans om een allergie hiervoor te
ontwikkelen. De consensus volgt op de uitkomsten van een Engelse
studie, waarover we eerder schreven in Allergie & Voeding.




