
15
<
Aanpassen, zelf verzinnen, op zoek naar alternatieven
Leuk
en
lekker
koken
Na die eerste verjaardag van mijn zoon stort ik
me op mijn nieuwe doel: hoe kan ik hem zo lek-
ker, gezond, gevarieerd en feestelijk mogelijk te
eten te geven? Het resultaat is een uitgebreid
repertoire aan heerlijke gerechten, dat zich na
zeventien jaar nog steeds uitbreidt. Ik denk dat
vrijwel iedereen in staat is om met wat tips bin-
nen zijn dieet het koken leuk en lekker te hou-
den.
Door allergie in het gezin bekoelt haar plezier in koken. Maar als de
diëtiste oppert om de eerste verjaardag van haar zoon te vieren met een
plak ontbijtkoek, besluit ze haar passie voor koken nieuw leven in te
blazen. En te kijken naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen.
We hebben het over… Yvonne van der Brugge, onze culiredacteur! Op de
Familiedag vertelde ze enthousiast over allergiekoken; hier haar verhaal.
Zelf verzinnen of aanpassen
Hoe pak je dat aan, koken met voedselallergie?
Je kunt
zelf gerechten verzinnen
. Vroeger maak-
te ik eigen bedenksels omdat er in de winkels
nog weinig te koop was aan vervanging. Ik
mengde bijvoorbeeld een paar zakjes slagroom-
versteviger, wat suiker en geprakte aardbeien
door een pakje sojacuisine… en een roomtoetje
was geboren.
Gerechten bedenken geeft me veel plezier.
Houd er rekening mee dat experimenteren wel-
eens fout gaat. Zo is het me nog niet gelukt om
een smakelijke zure room op rijstbasis te berei-
den. Maar geef niet op! Met een paar keer probe-
ren en aanpassen heb je soms ineens het ideale
gerecht gemaakt!
Je kunt ook
bestaande gerechten aanpassen
aan
je dieet. Neem een recept dat je lekker lijkt en ga
op zoek naar mogelijkheden. Op mijn zoons
tweede verjaardag kreeg hij zijn eerste echte
feestgebak. Ik redeneerde: als kwarktaart met
gelatine wordt gemaakt, zou dat dan niet ook
lukken met soja-vruchtenyoghurt en wat extra
gelatine? Ja dus! Of neem een willekeurig voor-
gerecht uit Allerhande: paddenstoelbroodjes met
portsaus. Door de zure room was dit gerecht nu
verboden. Maar als je een half pakje sojacuisine
met een drupje citroensap toevoegt en dat wat
laat inkoken, en als je het bladerdeeg bestrijkt
met water of plantaardige melk – in plaats van
met ei – komt er heus wat heerlijks op je bord.
Vervangende producten
Op deze twee manieren – zelf verzinnen én aan-
passen – ga ik te werk, ook voor Over Koken in dit
tijdschrift en mijn blog op de site. En dat is wat
iedereen in feite kan. Je moet alleen weten welke
vervangende producten er zijn en waar je ze van-
daan haalt.
Als je googelt naar alternatieven merk je dat vrij-
wel alles vervangen kan worden. Natuurlijk niet
noten of schaal- en schelpdieren, maar die zijn
ook makkelijker te vermijden. Voor ei, melk, kaas
en room zijn zeker vervangers te verkrijgen.
Sommige koop je in de supermarkt, andere bij
natuurvoedingswinkels of bij gespecialiseerde
(web)winkels. Zie kader op pagina 17.
Er is
kookroom
(cuisine) op onder andere soja-,
rijst-, haver- en amandelbasis. En dan heb ik het
nog niet over de opklopbare room van soja, rijst
of kokos. Heerlijk voor taarten en desserts!
Kaas
is er in vele soorten en smaken
op soja- en
op kokosbasis
, zowel voor op brood als in
gerechten. Meng bijvoorbeeld eens geraspte
kaas van Wilmersburger door aardappelpuree en
dek daarmee een ovenschotel af!
Ook
ei-vervangers
zijn er van verschillende mer-
ken. Tegenwoordig heb je varianten met een
echte een ei-smaak. Dat komt door toevoeging
van een bepaald zout dat zwavelig smaakt.
Je hebt bussen met heeleipoeder (voor taarten,
pannenkoeken), eiwitpoeder (voor schuim, ome-
let) en eigeelpoeder (voor pudding, wentelteef-
jes): alles op plantaardige basis, met name mais-
en lupinemeel. The Vegg heeft eigeelpoeder zon-
der deze allergenen. Er is zelfs omeletmix te
koop, met als hoofdbestanddeel aardappelzet-
meel en kikkererwtenmeel.
foto Mattie Aarts