Previous Page  7 / 10 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 10 Next Page
Page Background

15

<

Aanpassen, zelf verzinnen, op zoek naar alternatieven

Leuk

en

lekker

koken

Na die eerste verjaardag van mijn zoon stort ik

me op mijn nieuwe doel: hoe kan ik hem zo lek-

ker, gezond, gevarieerd en feestelijk mogelijk te

eten te geven? Het resultaat is een uitgebreid

repertoire aan heerlijke gerechten, dat zich na

zeventien jaar nog steeds uitbreidt. Ik denk dat

vrijwel iedereen in staat is om met wat tips bin-

nen zijn dieet het koken leuk en lekker te hou-

den.

Door allergie in het gezin bekoelt haar plezier in koken. Maar als de

diëtiste oppert om de eerste verjaardag van haar zoon te vieren met een

plak ontbijtkoek, besluit ze haar passie voor koken nieuw leven in te

blazen. En te kijken naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen.

We hebben het over… Yvonne van der Brugge, onze culiredacteur! Op de

Familiedag vertelde ze enthousiast over allergiekoken; hier haar verhaal.

Zelf verzinnen of aanpassen

Hoe pak je dat aan, koken met voedselallergie?

Je kunt

zelf gerechten verzinnen

. Vroeger maak-

te ik eigen bedenksels omdat er in de winkels

nog weinig te koop was aan vervanging. Ik

mengde bijvoorbeeld een paar zakjes slagroom-

versteviger, wat suiker en geprakte aardbeien

door een pakje sojacuisine… en een roomtoetje

was geboren.

Gerechten bedenken geeft me veel plezier.

Houd er rekening mee dat experimenteren wel-

eens fout gaat. Zo is het me nog niet gelukt om

een smakelijke zure room op rijstbasis te berei-

den. Maar geef niet op! Met een paar keer probe-

ren en aanpassen heb je soms ineens het ideale

gerecht gemaakt!

Je kunt ook

bestaande gerechten aanpassen

aan

je dieet. Neem een recept dat je lekker lijkt en ga

op zoek naar mogelijkheden. Op mijn zoons

tweede verjaardag kreeg hij zijn eerste echte

feestgebak. Ik redeneerde: als kwarktaart met

gelatine wordt gemaakt, zou dat dan niet ook

lukken met soja-vruchtenyoghurt en wat extra

gelatine? Ja dus! Of neem een willekeurig voor-

gerecht uit Allerhande: paddenstoelbroodjes met

portsaus. Door de zure room was dit gerecht nu

verboden. Maar als je een half pakje sojacuisine

met een drupje citroensap toevoegt en dat wat

laat inkoken, en als je het bladerdeeg bestrijkt

met water of plantaardige melk – in plaats van

met ei – komt er heus wat heerlijks op je bord.

Vervangende producten

Op deze twee manieren – zelf verzinnen én aan-

passen – ga ik te werk, ook voor Over Koken in dit

tijdschrift en mijn blog op de site. En dat is wat

iedereen in feite kan. Je moet alleen weten welke

vervangende producten er zijn en waar je ze van-

daan haalt.

Als je googelt naar alternatieven merk je dat vrij-

wel alles vervangen kan worden. Natuurlijk niet

noten of schaal- en schelpdieren, maar die zijn

ook makkelijker te vermijden. Voor ei, melk, kaas

en room zijn zeker vervangers te verkrijgen.

Sommige koop je in de supermarkt, andere bij

natuurvoedingswinkels of bij gespecialiseerde

(web)winkels. Zie kader op pagina 17.

Er is

kookroom

(cuisine) op onder andere soja-,

rijst-, haver- en amandelbasis. En dan heb ik het

nog niet over de opklopbare room van soja, rijst

of kokos. Heerlijk voor taarten en desserts!

Kaas

is er in vele soorten en smaken

op soja- en

op kokosbasis

, zowel voor op brood als in

gerechten. Meng bijvoorbeeld eens geraspte

kaas van Wilmersburger door aardappelpuree en

dek daarmee een ovenschotel af!

Ook

ei-vervangers

zijn er van verschillende mer-

ken. Tegenwoordig heb je varianten met een

echte een ei-smaak. Dat komt door toevoeging

van een bepaald zout dat zwavelig smaakt.

Je hebt bussen met heeleipoeder (voor taarten,

pannenkoeken), eiwitpoeder (voor schuim, ome-

let) en eigeelpoeder (voor pudding, wentelteef-

jes): alles op plantaardige basis, met name mais-

en lupinemeel. The Vegg heeft eigeelpoeder zon-

der deze allergenen. Er is zelfs omeletmix te

koop, met als hoofdbestanddeel aardappelzet-

meel en kikkererwtenmeel.

foto Mattie Aarts