
21
<
bord of plankje of – per stuk – op een lepel.
Schep er een hoopje zure room op en wat zalm
eitjes. Garneer met een toefje dille.
dit gerecht is ook vrij van soja te bereiden.
niet geschikt als je sterk reageert op
glutamaat.
Zalmtartaar met wasabi-dressing
Dit voorgerecht is niet te ingewikkeld om te
maken, maar wel erg smakelijk. De voorbereiding
moet je niet te lang van tevoren doen en je
maakt het pas echt af voor het opdienen.
Benodigdheden
• 200 gram verse zalm
• 2 theelepels wasabipasta (zie pagina 28)
• 2 eetlepels zonnebloem- of rijstolie
• 2 eetlepels rijstazijn (zie pagina 28)
• 1 theelepel bruine suiker
• 1 eetlepel sojasaus
• halve eetlepel vers gehakte bieslook
Bereiding
• Hak met een scherp mes de zalm tot piepkleine
blokjes en zet afgedekt weg in de koelkast.
• Maak de wasabi-dressing: meng in een komme-
tje wasabipasta met olie, 1 eetlepel rijstazijn en
suiker en laat afgedekt in de koelkast staan tot
gebruik.
• Meng sojasaus, de overige rijstazijn en bieslook
en laat in de koelkast afgedekt staan tot
gebruik.
• Voor het opdienen: breng de zalmtartaar op
smaak met het sojasaus-rijstazijn-bieslook-
mengsel. Leg een ronde koeksteker of kookring
van ca. 7 cm doorsnee op een bord en schep er
een kwart van de zalmtartaar in. Druk aan met
een lepel en verwijder de ring. Garneer met wat
druppels wasabi-olie en sprietjes bieslook.
Borrelhapjes/amuses
Zeewiercrackertjes met citroencrème
Voldoende voor zeker 20 stuks; maak er 1 per
persoon. Past perfect bij een glaasje bubbels.
Citroen complementeert de zeewiersmaak van
de gebruikte ‘Chips uit de zee’, maar uiteraard
kun je ook (de beter verkrijgbare) cassavekroe-
poek gebruiken. De crème is overigens ook erg
lekker tussen twee biscuitjes, dus mocht je wat
over hebben…
Benodigdheden
• 40 ml vers citroensap
• 40 gram suiker
• 40 ml rijst-, soja-, of havercuisine
• halve theelepel kurkuma
• 1 afgestreken eetlepel maizena
• 1 eetlepel water
• zakje ‘Chips uit zee’ (zie pagina 28)
• 1 of meer velletjes ‘Nori Snack’ (zie pagina 28)
• wat bieslooksprietjes
Bereiding
Breng citroensap met suiker, cuisine en kurkuma
in een pannetje aan de kook, roer tot de suiker is
gesmolten. Mocht het mengsel schiften: geen
paniek, dat komt helemaal goed! Roer de maize-
na in een kommetje glad met 1 eetlepel koud
water. Schenk dit langzaam en al roerend met
een garde in de hete vloeistof. Blijf roeren, laat
twee minuten koken en daarna afkoelen.
Voor het serveren: leg het benodigde aantal
crackertjes (‘Chips uit zee’) op een bord of plank.
Knip een velletje nori snack in smalle reepjes.
Garneer elke cracker met een beetje citroencrè-
me – doseren gaat perfect met een injectiespuit-
je (zonder naald), verkrijgbaar bij de apotheek,
waarin je de crème opzuigt. Dit lukt het beste
wanneer deze nog iets warm is. Maak af met een
reepje nori en snippertje bieslook.
dit gerecht is ook vrij van soja te bereiden.
niet geschikt als je sterk reageert op
glutamaat.
Blini’s (ca. 16 stuks)
Deze Russische eenhaps-boekweitpannenkoekjes
zijn erg feestelijk. Je kunt ze ook voor een voor-
gerecht wat groter maken, door een eetlepel te
gebruiken bij het doseren in de pan. Het kikker-
erwtenmeel werkt als eivervanger. Om soja (zure
room) te vermijden: roer een drupje citroensap
door wat toegestane margarine en besmeer de
blini hier dunnetjes mee. Je kunt ook variëren
met kaviaar of gerookte zalmsnippertjes in
plaats van zalmeitjes ter garnering.
Benodigdheden
• 25 gram boekweitmeel
• 10 gram kikkererwtenmeel (zie pagina 28)
• halve theelepel baksoda (zie pagina 28)
• mespunt zout
• 60 ml soja-, rijst-, of havermelk
• 1 theelepel appelciderazijn
• zure (soja)room (zie pagina 28)
• potje zalmeitjes
• takje verse dille
Bereiding
• Kan een dag van tevoren. Doe boekweitmeel,
kikkererwtenmeel, baksoda en zout in een
kommetje. Roer er in twee delen met een garde
de melk doorheen, tot een mooi glad beslag.
Voeg de azijn toe. Laat nu een minuut of 15
staan.
• Verhit een anti-aanbakpan. Schep steeds een
vol dessertlepeltje beslag in de pan, met vol-
doende ruimte ertussen. Al snel zal de bovenzij-
de van de blini’s gaatjes vertonen en er ‘droog’
uitzien: dat is het moment om ze om te draai-
en. Als beide zijden mooi bruin zijn, haal je ze
uit de pan en bak je de rest van het beslag op
dezelfde wijze. Laat afkoelen en bewaar afge-
dekt met folie (mag op kamertemperatuur).
• Voor het serveren: leg de blini’s samen op een