Previous Page  9 / 10 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 9 / 10 Next Page
Page Background

21

<

bord of plankje of – per stuk – op een lepel.

Schep er een hoopje zure room op en wat zalm­

eitjes. Garneer met een toefje dille.

dit gerecht is ook vrij van soja te bereiden.

niet geschikt als je sterk reageert op

glutamaat.

Zalmtartaar met wasabi-dressing

Dit voorgerecht is niet te ingewikkeld om te

maken, maar wel erg smakelijk. De voorbereiding

moet je niet te lang van tevoren doen en je

maakt het pas echt af voor het opdienen.

Benodigdheden

• 200 gram verse zalm

• 2 theelepels wasabipasta (zie pagina 28)

• 2 eetlepels zonnebloem- of rijstolie

• 2 eetlepels rijstazijn (zie pagina 28)

• 1 theelepel bruine suiker

• 1 eetlepel sojasaus

• halve eetlepel vers gehakte bieslook

Bereiding

• Hak met een scherp mes de zalm tot piepkleine

blokjes en zet afgedekt weg in de koelkast.

• Maak de wasabi-dressing: meng in een komme-

tje wasabipasta met olie, 1 eetlepel rijstazijn en

suiker en laat afgedekt in de koelkast staan tot

gebruik.

• Meng sojasaus, de overige rijstazijn en bieslook

en laat in de koelkast afgedekt staan tot

gebruik.

• Voor het opdienen: breng de zalmtartaar op

smaak met het sojasaus-rijstazijn-bieslook-

mengsel. Leg een ronde koeksteker of kookring

van ca. 7 cm doorsnee op een bord en schep er

een kwart van de zalmtartaar in. Druk aan met

een lepel en verwijder de ring. Garneer met wat

druppels wasabi-olie en sprietjes bieslook.

Borrelhapjes/amuses

Zeewiercrackertjes met citroencrème

Voldoende voor zeker 20 stuks; maak er 1 per

persoon. Past perfect bij een glaasje bubbels.

Citroen complementeert de zeewiersmaak van

de gebruikte ‘Chips uit de zee’, maar uiteraard

kun je ook (de beter verkrijgbare) cassavekroe-

poek gebruiken. De crème is overigens ook erg

lekker tussen twee biscuitjes, dus mocht je wat

over hebben…

Benodigdheden

• 40 ml vers citroensap

• 40 gram suiker

• 40 ml rijst-, soja-, of havercuisine

• halve theelepel kurkuma

• 1 afgestreken eetlepel maizena

• 1 eetlepel water

• zakje ‘Chips uit zee’ (zie pagina 28)

• 1 of meer velletjes ‘Nori Snack’ (zie pagina 28)

• wat bieslooksprietjes

Bereiding

Breng citroensap met suiker, cuisine en kurkuma

in een pannetje aan de kook, roer tot de suiker is

gesmolten. Mocht het mengsel schiften: geen

paniek, dat komt helemaal goed! Roer de maize-

na in een kommetje glad met 1 eetlepel koud

water. Schenk dit langzaam en al roerend met

een garde in de hete vloeistof. Blijf roeren, laat

twee minuten koken en daarna afkoelen.

Voor het serveren: leg het benodigde aantal

crackertjes (‘Chips uit zee’) op een bord of plank.

Knip een velletje nori snack in smalle reepjes.

Garneer elke cracker met een beetje citroencrè-

me – doseren gaat perfect met een injectiespuit-

je (zonder naald), verkrijgbaar bij de apotheek,

waarin je de crème opzuigt. Dit lukt het beste

wanneer deze nog iets warm is. Maak af met een

reepje nori en snippertje bieslook.

dit gerecht is ook vrij van soja te bereiden.

niet geschikt als je sterk reageert op

glutamaat.

Blini’s (ca. 16 stuks)

Deze Russische eenhaps-boekweitpannenkoekjes

zijn erg feestelijk. Je kunt ze ook voor een voor-

gerecht wat groter maken, door een eetlepel te

gebruiken bij het doseren in de pan. Het kikker-

erwtenmeel werkt als eivervanger. Om soja (zure

room) te vermijden: roer een drupje citroensap

door wat toegestane margarine en besmeer de

blini hier dunnetjes mee. Je kunt ook variëren

met kaviaar of gerookte zalmsnippertjes in

plaats van zalmeitjes ter garnering.

Benodigdheden

• 25 gram boekweitmeel

• 10 gram kikkererwtenmeel (zie pagina 28)

• halve theelepel baksoda (zie pagina 28)

• mespunt zout

• 60 ml soja-, rijst-, of havermelk

• 1 theelepel appelciderazijn

• zure (soja)room (zie pagina 28)

• potje zalmeitjes

• takje verse dille

Bereiding

• Kan een dag van tevoren. Doe boekweitmeel,

kikkererwtenmeel, baksoda en zout in een

kommetje. Roer er in twee delen met een garde

de melk doorheen, tot een mooi glad beslag.

Voeg de azijn toe. Laat nu een minuut of 15

staan.

• Verhit een anti-aanbakpan. Schep steeds een

vol dessertlepeltje beslag in de pan, met vol-

doende ruimte ertussen. Al snel zal de bovenzij-

de van de blini’s gaatjes vertonen en er ‘droog’

uitzien: dat is het moment om ze om te draai-

en. Als beide zijden mooi bruin zijn, haal je ze

uit de pan en bak je de rest van het beslag op

dezelfde wijze. Laat afkoelen en bewaar afge-

dekt met folie (mag op kamertemperatuur).

• Voor het serveren: leg de blini’s samen op een