Previous Page  4 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 8 Next Page
Page Background

>

6

Allergie & voeding juni 2016

Een oproepje op Facebook vorig jaar november,

over een bitterkoekjespudding die opeens

amandelen bevatte, deed heel wat stof

opwaaien. Moutbrood met noten, sauzen met

melk, beschuit met ei… Door aanpassingen in de

receptuur, vaak vergezeld van een enthousiaste

slogan op de verpakking, blijken sommige

producten niet langer veilig voor mensen met

een bepaalde voedselallergie. ‘Altijd de ingredi-

ëntendeclaratie blijven lezen’ is dan ook ons

devies. Want ongemerkt sluipen er heel wat

veranderingen in bekende producten.

Waaróm veranderen fabrikanten hun producten?

En waarom stoppen ze daar bekende allergenen

in? Dat zijn twee vragen waarop ik graag het

antwoord zou vinden. Tijd dus om op onderzoek

uit te gaan!

De klantenservice

Als je favoriete toetje is gewijzigd, kun je dan bij

de klantenservice verhaal halen? Nieuwsgierig

bel ik verschillende supermarkt- en bedrijfs­

klantenservices met een vraag over één van hun

producten.

De reacties zijn wisselend. Als ik Calvé vraag

waarom er sinds vorig jaar melk is verwerkt in

haar sauzen, wordt er in eerste instantie terug-

houdend gereageerd. ‘Ik kan me voorstellen

dat het vervelend is’, zegt de klantenservice­

medewerkster. ‘Maar we vermelden het wel

netjes op de verpakking.’ Op mijn vraag of ik

misschien met de fabrikant in contact kan

komen, reageert ze afwijzend. ‘Nee, dat is helaas

niet mogelijk. We kunnen u niet doorverbinden.

Ik ga wel doorgeven dat u liever zou zien dat de

sauzen geen melk bevatten.’

Tot mijn eigen verrassing spreekt Calvé drie

weken later mijn voicemail in. ‘De functie van

melk in dit product is de smaak. Melk is een

goede smaakmaker voor sauzen. Maar we nemen

uw idee mee naar ons afdelingsoverleg.’

Een ander merk dat ik belde was Mona. Na enige

minuten wachtmuziek (The Final Countdown –

hoe toepasselijk!) legt een medewerker mij uit

dat de koekstukjes in de bitterkoekjespudding

zacht en niet lekker werden. ‘Een paneltest onder

consumenten gaf dit aan. Daarom hebben ze

extra stukjes amandel toegevoegd.’ Ook bij

Mona kan de medewerker mij niet doorver-

binden: ‘Een directe contactpersoon geven wij

niet. U kunt ons wel een e-mail sturen.’

Afgepoeierd

Na meerdere telefoontjes merk ik dat het lastig

is door te dringen tot de kern van de vraag:

waarom is iets veranderd? Klantenservicemede­

werkers zijn gericht op snelle afhandeling: ze

noteren je naam en gegevens, spelen de vraag

door, maar kunnen geen antwoord geven op

echt inhoudelijke vragen. Hoewel de antwoorden

beleefd zijn, voel ik me toch afgepoeierd.

Geldt dit gevoel ook voor andere mensen?

Via Facebook kom ik in contact met leden van de

Stichting Voedselallergie die hun ervaringen

willen delen.

Sandra Dekker

heeft contact gehad

met meerdere fabrikanten, vooral over sporen

van noten en pinda’s. Ze is daarover teleurge-

steld geraakt: ‘Meelevende reacties, maar nooit

de bereidheid iets te veranderen aan het produc-

tieproces.’

Zo ging het ook bij ook

Jessica Hooijer

, over

Conimex Bali Kroepoek: ‘De verpakking was

veranderd en ineens stond daarbij op dat er

sporen van noten en pinda’s in konden zitten. De

reactie die ik telefonisch ontving, was dat door

bezuinigingen productiebanden waren samenge-

voegd. Op die manier konden ze goedkoper

produceren. Toen ik zei dat ik het vervelend vond,

maar wel begreep, kreeg ik als reactie dat het

bedrijf niet met alle klanten rekening kon

houden.’

Bij

Petra Niemeijer-Veldman

liet Knorr weten

na aanpassing van Wereldgerechten Paella:

‘Het smaakpanel vindt het lekkerder met tarwe-

zetmeel in plaats van maiszetmeel.’ Petra baalde

behoorlijk van het antwoord: ‘Ze zeiden:

“Jammer dat uw zoon het nu niet meer kan

eten...”, geweldig van Knorr.’

‘U kunt het product gewoon eten’

Aan de andere kant zijn er ook heel positieve

ervaringen, waarbij suggesties wel worden

meegenomen.

Marleen Markerink

nam contact

op met Almhof toen hun enige notenvrije choco-

lademousse ‘mogelijk sporen van noten’ ging

bevatten. Almhof reageerde daar meteen op:

‘Gelukkig kan ik u positief nieuws brengen.

In onze productie heeft men de volgorde van

produceren van de verschillende mousses veran-

derd. Dit houdt in dat er voor de productie van

de chocolademousse een grondige schoonmaak-

beurt is op de lijn waardoor we nu kunnen

garanderen dat er geen sporen van noten in het

product voorkomen. Met andere woorden, u

kunt onze chocolademousse gewoon blijven

Waarom veranderen fabrikanten hun producten?

‘Nu

nog

lekkerder!’

Al de hele dag heb je zin in dat lekkere toetje. Maar in de supermarkt staat er opeens ‘nu nog

lekkerder!’ op de verpakking. Je alarmbellen gaan af… het zal toch niet? En ja hoor, de receptuur

is veranderd. Je kunt het lekkere toetje niet meer eten, want nu zitten er allergenen in.

Waarom letten fabrikanten nu nooit eens op? Redactielid Vera Hendriks zoekt het uit.

‘Ik kreeg als reactie dat

het bedrijf niet met alle klanten

rekening kan houden’

‘De klantenservice kan

geen antwoord geven op

inhoudelijke vragen’