
>
6
Allergie & voeding juni 2016
Een oproepje op Facebook vorig jaar november,
over een bitterkoekjespudding die opeens
amandelen bevatte, deed heel wat stof
opwaaien. Moutbrood met noten, sauzen met
melk, beschuit met ei… Door aanpassingen in de
receptuur, vaak vergezeld van een enthousiaste
slogan op de verpakking, blijken sommige
producten niet langer veilig voor mensen met
een bepaalde voedselallergie. ‘Altijd de ingredi-
ëntendeclaratie blijven lezen’ is dan ook ons
devies. Want ongemerkt sluipen er heel wat
veranderingen in bekende producten.
Waaróm veranderen fabrikanten hun producten?
En waarom stoppen ze daar bekende allergenen
in? Dat zijn twee vragen waarop ik graag het
antwoord zou vinden. Tijd dus om op onderzoek
uit te gaan!
De klantenservice
Als je favoriete toetje is gewijzigd, kun je dan bij
de klantenservice verhaal halen? Nieuwsgierig
bel ik verschillende supermarkt- en bedrijfs
klantenservices met een vraag over één van hun
producten.
De reacties zijn wisselend. Als ik Calvé vraag
waarom er sinds vorig jaar melk is verwerkt in
haar sauzen, wordt er in eerste instantie terug-
houdend gereageerd. ‘Ik kan me voorstellen
dat het vervelend is’, zegt de klantenservice
medewerkster. ‘Maar we vermelden het wel
netjes op de verpakking.’ Op mijn vraag of ik
misschien met de fabrikant in contact kan
komen, reageert ze afwijzend. ‘Nee, dat is helaas
niet mogelijk. We kunnen u niet doorverbinden.
Ik ga wel doorgeven dat u liever zou zien dat de
sauzen geen melk bevatten.’
Tot mijn eigen verrassing spreekt Calvé drie
weken later mijn voicemail in. ‘De functie van
melk in dit product is de smaak. Melk is een
goede smaakmaker voor sauzen. Maar we nemen
uw idee mee naar ons afdelingsoverleg.’
Een ander merk dat ik belde was Mona. Na enige
minuten wachtmuziek (The Final Countdown –
hoe toepasselijk!) legt een medewerker mij uit
dat de koekstukjes in de bitterkoekjespudding
zacht en niet lekker werden. ‘Een paneltest onder
consumenten gaf dit aan. Daarom hebben ze
extra stukjes amandel toegevoegd.’ Ook bij
Mona kan de medewerker mij niet doorver-
binden: ‘Een directe contactpersoon geven wij
niet. U kunt ons wel een e-mail sturen.’
Afgepoeierd
Na meerdere telefoontjes merk ik dat het lastig
is door te dringen tot de kern van de vraag:
waarom is iets veranderd? Klantenservicemede
werkers zijn gericht op snelle afhandeling: ze
noteren je naam en gegevens, spelen de vraag
door, maar kunnen geen antwoord geven op
echt inhoudelijke vragen. Hoewel de antwoorden
beleefd zijn, voel ik me toch afgepoeierd.
Geldt dit gevoel ook voor andere mensen?
Via Facebook kom ik in contact met leden van de
Stichting Voedselallergie die hun ervaringen
willen delen.
Sandra Dekker
heeft contact gehad
met meerdere fabrikanten, vooral over sporen
van noten en pinda’s. Ze is daarover teleurge-
steld geraakt: ‘Meelevende reacties, maar nooit
de bereidheid iets te veranderen aan het produc-
tieproces.’
Zo ging het ook bij ook
Jessica Hooijer
, over
Conimex Bali Kroepoek: ‘De verpakking was
veranderd en ineens stond daarbij op dat er
sporen van noten en pinda’s in konden zitten. De
reactie die ik telefonisch ontving, was dat door
bezuinigingen productiebanden waren samenge-
voegd. Op die manier konden ze goedkoper
produceren. Toen ik zei dat ik het vervelend vond,
maar wel begreep, kreeg ik als reactie dat het
bedrijf niet met alle klanten rekening kon
houden.’
Bij
Petra Niemeijer-Veldman
liet Knorr weten
na aanpassing van Wereldgerechten Paella:
‘Het smaakpanel vindt het lekkerder met tarwe-
zetmeel in plaats van maiszetmeel.’ Petra baalde
behoorlijk van het antwoord: ‘Ze zeiden:
“Jammer dat uw zoon het nu niet meer kan
eten...”, geweldig van Knorr.’
‘U kunt het product gewoon eten’
Aan de andere kant zijn er ook heel positieve
ervaringen, waarbij suggesties wel worden
meegenomen.
Marleen Markerink
nam contact
op met Almhof toen hun enige notenvrije choco-
lademousse ‘mogelijk sporen van noten’ ging
bevatten. Almhof reageerde daar meteen op:
‘Gelukkig kan ik u positief nieuws brengen.
In onze productie heeft men de volgorde van
produceren van de verschillende mousses veran-
derd. Dit houdt in dat er voor de productie van
de chocolademousse een grondige schoonmaak-
beurt is op de lijn waardoor we nu kunnen
garanderen dat er geen sporen van noten in het
product voorkomen. Met andere woorden, u
kunt onze chocolademousse gewoon blijven
Waarom veranderen fabrikanten hun producten?
‘Nu
nog
lekkerder!’
Al de hele dag heb je zin in dat lekkere toetje. Maar in de supermarkt staat er opeens ‘nu nog
lekkerder!’ op de verpakking. Je alarmbellen gaan af… het zal toch niet? En ja hoor, de receptuur
is veranderd. Je kunt het lekkere toetje niet meer eten, want nu zitten er allergenen in.
Waarom letten fabrikanten nu nooit eens op? Redactielid Vera Hendriks zoekt het uit.
‘Ik kreeg als reactie dat
het bedrijf niet met alle klanten
rekening kan houden’
‘De klantenservice kan
geen antwoord geven op
inhoudelijke vragen’