19
<
Meringue-lolly’s met framboos
Deze zoete meringues op basis van kikkererwten-
vocht lukken en smaken verbazend goed, zeker
ook in combinatie met de fris-zure fruitpuree.
Van de kikkererwt zelf proef je eigenlijk niks
meer. De meringues moeten wel helemaal goed
drogen, dus maak ze liefst een dag van tevoren.
Serveer de overgebleven frambozenpuree erbij
om te dippen.
Benodigdheden (ca. 15 stuks)
Meringues:
• blik kikkererwten (zie p. 32)
• 50 ml suiker (afmeten in maatbeker)
Frambozenpuree:
• 100 gram (diepvries)frambozen
• 20 gram suiker
• 2 eetlepel water
• satéprikkers
Bereiding
• Bereid eerst de fruitpuree. Laat de frambozen
(eventueel in een pannetje) ontdooien. Wrijf ze
goed door een theezeefje en verwarm de puree
in een pannetje met de suiker en het water.
Laat even doorkoken tot de suiker is opgelost
en zet opzij om af te koelen.
• Hang een zeef boven een kom en laat de kikker-
erwten uitlekken. (De erwten zelf gebruiken we
niet; die kun je verwerken in curry, een salade,
falafel, enzovoort).
• Verwarm de oven voor op 100°C en beleg een
bakplaat en ovenrooster met bakpapier.
• Neem 50 ml kikkererwtenvocht en meet alvast
een even groot deel suiker af (50 ml). Doe het
vocht in een beslagkom en klop met een elek-
trische mixer op de hoogste stand. Vrijwel
meteen zal het gaan schuimen; ga door tot
het vocht wit kleurt en uiteindelijk op geklopte
slagroom lijkt. Giet er dan al kloppend, lang-
zaam, de suiker bij en klop verder tot de massa
helemaal stijf is. Je kunt de kom nu op z’n kop
houden, net zoals bij geslagen eiwit.
• Verdeel bolletjes schuim over bakplaat en oven-
rooster met een dessertlepel. Schep een kleine
theelepel frambozenpuree op elk schuimhoopje
en roer meteen met een prikker, zodat je een
gemarmerd effect bovenop krijgt en de merin-
gue mooi rond wordt. Schuif er dan de saté
prikkers in, als lollystokjes.
• Plaats de bakplaat en het rooster in de oven
en laat de lollies minimaal 90 minuten drogen.
Zet de oven uit, maar laat deze dicht tot hij
helemaal is afgekoeld, desnoods een paar uur.
Een dag later zijn de lolly’s nog steeds mooi
bros. Bewaar je ze langer, doe dat dan in een
afgesloten trommel.
Dit gerecht is sojavrij.
Feestelijke citroencake
Benodigdheden
• 275 gram bloem
• 50 gram maiszetmeel (zie p. 32)
• 150 gram suiker
• 1 zakje vanillesuiker
• snufje zout
• 1,5 theelepel baksoda
• 1 theelepel (appelcider)azijn
• 75 gram vloeibare margarine
• citroenrasp van 1 citroen
• 250 ml Spa Citroen
• 100 gram poedersuiker
• ca. 2 eetlepels citroensap
• sprinkels naar keuze ter decoratie
• 1 springvorm 22 cm, of 4 van 11 cm doorsnee
• wat olie om in te vetten
Bereiding
• Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de spring
vorm(pjes) in met wat olie. Zeef de bloem en
maizena boven een beslagkom. Voeg suiker,
vanillesuiker, zout, baksoda, azijn, citroenrasp
en margarine toe en roer door elkaar. Giet nu
in een keer de Spa Citroen erbij en roer tot een
mooi beslag. Schep dit in de ingevette spring-
vorm en bak in het midden van de oven in
ca. 40 minuten bruin en gaar. (Gebruik je kleine
vormpjes, dan is ca 25 à 30 minuten voldoende.)
Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal de
cake(s) er daarna uit en laat met de (mooie
gladde) onderkant naar boven op een taart
rooster verder uitwasemen.
• Meng met een theelepeltje de poedersuiker in
een kommetje eerst met 1 eetlepel citroensap.
Voeg dan steeds een klein beetje van het overi-
ge sap toe, tot een dik glazuur ontstaat dat net
roerbaar/smeerbaar is. Eén of twee druppels
sap kunnen net het verschil maken! Schep
het glazuur op de cake(s) en smeer met een
(pannenkoek)mes mooi dun en glad uit over
de bovenzijde. Bestrooi met vrolijke sprinkels.
Laat de cake nu verder afkoelen.
Dit gerecht is sojavrij.




