Previous Page  6 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 8 Next Page
Page Background

19

<

Meringue-lolly’s met framboos

Deze zoete meringues op basis van kikkererwten-

vocht lukken en smaken verbazend goed, zeker

ook in combinatie met de fris-zure fruitpuree.

Van de kikkererwt zelf proef je eigenlijk niks

meer. De meringues moeten wel helemaal goed

drogen, dus maak ze liefst een dag van tevoren.

Serveer de overgebleven frambozenpuree erbij

om te dippen.

Benodigdheden (ca. 15 stuks)

Meringues:

• blik kikkererwten (zie p. 32)

• 50 ml suiker (afmeten in maatbeker)

Frambozenpuree:

• 100 gram (diepvries)frambozen

• 20 gram suiker

• 2 eetlepel water

• satéprikkers

Bereiding

• Bereid eerst de fruitpuree. Laat de frambozen

(eventueel in een pannetje) ontdooien. Wrijf ze

goed door een theezeefje en verwarm de puree

in een pannetje met de suiker en het water.

Laat even doorkoken tot de suiker is opgelost

en zet opzij om af te koelen.

• Hang een zeef boven een kom en laat de kikker-

erwten uitlekken. (De erwten zelf gebruiken we

niet; die kun je verwerken in curry, een salade,

falafel, enzovoort).

• Verwarm de oven voor op 100°C en beleg een

bakplaat en ovenrooster met bakpapier.

• Neem 50 ml kikkererwtenvocht en meet alvast

een even groot deel suiker af (50 ml). Doe het

vocht in een beslagkom en klop met een elek-

trische mixer op de hoogste stand. Vrijwel

meteen zal het gaan schuimen; ga door tot

het vocht wit kleurt en uiteindelijk op geklopte

slagroom lijkt. Giet er dan al kloppend, lang-

zaam, de suiker bij en klop verder tot de massa

helemaal stijf is. Je kunt de kom nu op z’n kop

houden, net zoals bij geslagen eiwit.

• Verdeel bolletjes schuim over bakplaat en oven-

rooster met een dessertlepel. Schep een kleine

theelepel frambozenpuree op elk schuimhoopje

en roer meteen met een prikker, zodat je een

gemarmerd effect bovenop krijgt en de merin-

gue mooi rond wordt. Schuif er dan de saté­

prikkers in, als lollystokjes.

• Plaats de bakplaat en het rooster in de oven

en laat de lollies minimaal 90 minuten drogen.

Zet de oven uit, maar laat deze dicht tot hij

helemaal is afgekoeld, desnoods een paar uur.

Een dag later zijn de lolly’s nog steeds mooi

bros. Bewaar je ze langer, doe dat dan in een

afgesloten trommel.

Dit gerecht is sojavrij.

Feestelijke citroencake

Benodigdheden

• 275 gram bloem

• 50 gram maiszetmeel (zie p. 32)

• 150 gram suiker

• 1 zakje vanillesuiker

• snufje zout

• 1,5 theelepel baksoda

• 1 theelepel (appelcider)azijn

• 75 gram vloeibare margarine

• citroenrasp van 1 citroen

• 250 ml Spa Citroen

• 100 gram poedersuiker

• ca. 2 eetlepels citroensap

• sprinkels naar keuze ter decoratie

• 1 springvorm 22 cm, of 4 van 11 cm doorsnee

• wat olie om in te vetten

Bereiding

• Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de spring­

vorm(pjes) in met wat olie. Zeef de bloem en

maizena boven een beslagkom. Voeg suiker,

vanillesuiker, zout, baksoda, azijn, citroenrasp

en margarine toe en roer door elkaar. Giet nu

in een keer de Spa Citroen erbij en roer tot een

mooi beslag. Schep dit in de ingevette spring-

vorm en bak in het midden van de oven in

ca. 40 minuten bruin en gaar. (Gebruik je kleine

vormpjes, dan is ca 25 à 30 minuten voldoende.)

Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal de

cake(s) er daarna uit en laat met de (mooie

gladde) onderkant naar boven op een taart­

rooster verder uitwasemen.

• Meng met een theelepeltje de poedersuiker in

een kommetje eerst met 1 eetlepel citroensap.

Voeg dan steeds een klein beetje van het overi-

ge sap toe, tot een dik glazuur ontstaat dat net

roerbaar/smeerbaar is. Eén of twee druppels

sap kunnen net het verschil maken! Schep

het glazuur op de cake(s) en smeer met een

(pannenkoek)mes mooi dun en glad uit over

de bovenzijde. Bestrooi met vrolijke sprinkels.

Laat de cake nu verder afkoelen.

Dit gerecht is sojavrij.