Previous Page  7 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 8 Next Page
Page Background

>

24

Allergie & voeding juni 2016

Teken kunnen ziektes overbrengen

Teken komen over de hele wereld in bossen, dui-

nen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken

en tuinen voor. Daar leven ze in hoog gras en

tussen bladeren, niet hoger dan een meter

boven de grond. Ze behoren tot de spinachtigen.

Het lichaam van een teek is in normale toestand

slechts een paar millimeter groot. In volgezogen

toestand is het lijf bijna bolrond en kan meer

dan een centimeter groot zijn.

Teken leven van het bloed van zoogdieren: ze

bijten zich vast in de huid en laten zich na een

bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt,

weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt

gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken

zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren,

waaronder de mens.

Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen.

De bekendste Europese teek is de schapenteek

(

Ixodes ricinus

), die overbrenger is van de ziekte van

Lyme en van Frühsommer-Meningoenzephalitis

(FSME), een virusinfectie. De patiënten hebben

last van griepachtige verschijnselen, zoals koorts,

hoofdpijn en misselijkheid. De ziekte kan overgaan

in hersenontsteking en hersenvliesontsteking.

Voedselallergie door tekenbeet

Sinds een aantal jaren is bekend dat een teken-

beet ook voedselallergie kan veroorzaken. Dit werd

ontdekt door dokter Thomas Platts-Mills van

de universiteit van Virginia (Verenigde Staten).

Hij zocht al jaren naar de oorzaak waarom som-

mige patiënten allergisch reageerden op het

kankermedicijn Cetuximab. Dit medicijn bevat

het koolhydraat galactose-alpha-1,3-galactose,

gewoonlijk afgekort tot alpha-gal. Onderzoek

wees uit dat de allergische patiënten IgE-

antistoffen tegen alpha-gal in hun bloed hadden.

Maar waarom ze dat hadden, bleef een raadsel.

Totdat Platts-Mills tijdens een voettocht door

teken werd gebeten. Korte tijd later ontwikkelde

hij dezelfde allergie als zijn allergische patiënten.

De link was gelegd: tekenbeten waren de oorzaak.

Nader onderzoek wees uit dat veel patiënten

buiten werkten of recreëerden en vaak door

teken waren gebeten. Platts-Mill komt de eer

van de ontdekking toe, maar hij kon voortaan

geen T-bone meer op de barbecue leggen!

Waarom niet? Alpha-gal-allergie staat ook bekend

als rood-vlees-allergie. Het gevolg van de teken-

beet is namelijk dat de getroffene een allergie

voor rood vlees ontwikkelt. Vis en gevogelte geven

geen problemen. Het bijzondere van rood-vlees-

allergie is dat het niet wordt veroorzaakt door

een eiwit, maar door een koolhydraat, alfa-gal.

Wat is alpha-gal?

Chemisch gezien is alpha-gal een eenvoudige

verbinding. Een molecuul alpha-gal is opgebouwd

uit twee moleculen van de enkelvoudige suiker

galactose. Galactose wordt gevonden in melk-

producten, suikerbieten en gommen. Het wordt

ook in het lichaam gevormd, waar het deel uit-

maakt van verschillende weefsels. Galactose is

een volmaakt onschuldige suiker, waarmee het

immuunsysteem geen problemen heeft.

Maar als het in de vorm van alpha-gal in de huid

of in de bloedbaan komt, reageert het immuun-

systeem heftig, waarbij IgE-antilichamen worden

gevormd. Het speeksel van sommige teken bevat

alfa-gal, dat door een beet wordt overgedragen

op de mens.

Het vlees van alle zoogdieren, behalve van de

mens en apen, bevat alfa-gal. Als de besmette

persoon rood vlees eet, beschouwt het immuun-

systeem deze alfa-gal als een lichaamsvreemde

stof. Dit veroorzaakt een allergische reactie.

Vertraagde reactie

De allergische reactie na het eten van rood vlees

treedt pas vier tot acht uur na consumptie op.

Dit in tegenstelling tot een ‘gewone’ allergische

reactie, die meestal kort na het eten van het

allergeen plaatsvindt. Afgezien van de vertraag-

de reactie is de allergische respons typisch voor

de meeste voedselallergieën, zoals jeuk, galbulten,

angio-oedeem en anafylaxie. In veel gevallen

Beetgenomen door een teek

Een nieuwe vorm van voedselallergie

De beet van een teek kan leiden tot een bijzondere vorm van

voedselallergie, zo is enkele jaren geleden aangetoond. Deze aandoening

wordt de rood-vlees-allergie of alpha-gal-allergie genoemd.

Het bijzondere is dat de allergische verschijnselen pas uren na de

consumptie van rood vlees optreden. Het is de eerst bekende allergie die

door een koolhydraat wordt veroorzaakt.