

>
6
Allergie & voeding december 2016
Johan Hulleman is kwaliteitsmanager bij Jumbo
Supermarkten. Dat houdt in dat hij verantwoor-
delijk is voor kwaliteit en voedselveiligheid in de
breedste zin van het woord, van grondstof tot
eindproduct. Samen met zijn collega Marieke van
Zoggel, formule-beleidsmanager, vertelt hij hoe
Jumbo nu precies met allergenen omgaat.
‘Kwaliteit, voedselveiligheid en vertrouwen zijn
ontzettend belangrijk.’
Wat is het beleid van Jumbo rondom
allergenen in producten?
‘Bij het ontwikkelen van nieuwe producten – van
het huismerk, want daar hebben wij invloed op –
kijken we altijd naar een referentieproduct.
Bijvoorbeeld, als wij een nieuwe pindakaas willen
ontwikkelen, dan nemen we een pot Calvé als
referentie. Welke allergenen zitten daarin?
Ons beleid is dat er nooit méér allergenen in ons
huismerkproduct mogen zitten dan in het refe-
rentieproduct. Zo kan de consument er zonder
zorgen van uitgaan dat een pot pindakaas geen
melk zal bevatten.
En waar dat mogelijk is, proberen we er nog wel-
eens een allergeen uit te halen. Sojalecithine kun
je in sommige producten vervangen door zonne-
bloemolie. Als dat kan, en het kost niets extra,
waarom zouden we dat dan niet doen?’
Zijn er voorwaarden waaraan fabrikanten
zich moeten houden als ze voor Jumbo
producten willen maken?
‘Voor huismerkproducten is het zo dat er altijd
kwaliteits- en duurzaamheidsvoorwaarden wor-
den gesteld. Daarin staat een aantal facetten
waarmee een leverancier, die een product voor
Jumbo gaat ontwikkelen, rekening moet houden.
Dat er niet meer allergenen in mogen zitten dan
in het referentieproduct. Of het percentage aller-
geen dat is toegestaan. Die voorwaarden zijn
niet onderhandelbaar. Als je daaraan niet voldoet
als leverancier, dan val je sowieso af.’
Stel dat de ene leverancier een product wil
leveren waarin een allergeen wel is verwerkt,
en bij de ander zit dat allergeen er niet in,
wat is dan doorslaggevend bij de keus?
‘Als leveranciers aan onze voorwaarden voldoen,
dan gaat het product uiteindelijk naar een consu-
mentenpanel voor een smaaktest. Smaak is
doorslaggevend, en daarna komen andere aspec-
ten. Jumbo kan wel een voorkeur aangeven voor
minder allergenen.’
Als een product minder allergenen bevat,
is het dan ook beter te verkopen?
‘Je maakt het wel bereikbaarder voor een grotere
groep mensen die zo’n zelfde soort product van
een bekend leveranciersmerk niet zouden kun-
nen eten. Het speelt zeker mee.’
Hoe houden jullie bij welk product welke
allergenen bevat? Ook ‘sporen van’?
‘We hebben een intern systeem, waarin we alle
informatie over een product opslaan: ingrediën-
ten, percentages, herkomst, allergenen, voe-
dingswaarde en nog veel meer. Daarin kunnen
Hoe gaat Jumbo om met allergenen in producten?
‘Wij willen de klant ontzorgen’
Wat doet supermarkt Jumbo
op het gebied van allergie?
Is er een apart beleid rondom
allergenen in huismerk-
producten, hoe houden ze
fabrikanten scherp op
kruisbesmetting en hoe zit
het met de versafdeling in
de supermarkt zelf? Vera
Hendriks vroeg het aan de
kwaliteitsmanagers.
‘Smaak is doorslaggevend
en daarna komen
andere aspecten’