7
<
we ook zien of er allergenen op de productielijn
van een fabrikant voorkomen, of een allergeen
in de productieruimte wordt gebruikt of dat er
kruisbesmetting kan zijn in eerdere productie-
fasen. Op die manier kunnen we altijd achterha-
len waar het allergeen ons eindproduct kan
hebben geraakt.
Dat is belangrijk voor ons. Want het is tegen-
woordig helemaal hip je in te dekken met mel-
dingen van ‘sporen van’. Wij zeggen dan: Leuk,
maar het is 2016, wij vinden dat je dit soort mel-
dingen eerst goed met testen en studies moet
onderbouwen. Zo hoeven klanten producten niet
onnodig te mijden.’
En wat als de fabrikant zijn receptuur
opeens wijzigt?
‘Ons productsysteem is direct gekoppeld aan het
leveranciersmanagementsysteem. Daarin moni-
toren we onze leveranciers. Op basis van de
resultaten uit dit systeem bepalen we hoe vaak
we testen. Als fabrikanten bewuste of onbewus-
te veranderingen in hun producten hebben
gemaakt, wordt dat vastgelegd in het systeem.
Als je bijvoorbeeld gepaneerde kabeljauwfilet
hebt, wil je testen wat voor soort paneermeel
erop zit; het maismeel wat we hebben afgespro-
ken of toch iets met gluten?
Als een fabrikant een product wil aanpassen, bij-
voorbeeld omdat het dan makkelijker te produce-
ren is of langer houdbaar, dan willen we dat eerst
weten. Samen gaan we op zoek naar een oplossing.
Vernieuwde receptuur wordt altijd aangegeven
op het etiket, zodat de klant het meteen ziet.
Ook krijgt elk gewijzigd product bij ons een nieu-
we streepjescode, zodat we het oude en nieuwe
product nooit door elkaar zullen halen in het sys-
teem.’
Krijgen jullie weleens klachten van
allergische consumenten en wat doen
jullie daar dan mee?
‘Klachten over allergenen in producten? Niet zo
heel veel. Het is de bedoeling dat er nooit méér
allergenen in een product komen dan we al had-
den. Soms gebeurt het wel, bijvoorbeeld wan-
neer wetgeving beperkingen aan import van
grondstoffen oplegt. Maar daar kunnen we niet
veel aan doen.
Onze klantenservice kijkt ook mee in het pro-
ductsysteem. Als er vragen, opmerkingen of
klachten over een product zijn, kunnen ze dat
aangeven. Zien we dat er wel heel veel reacties
op één product komen, bijvoorbeeld na een
receptuurwijziging, dan is dat voor ons reden
om met de leverancier te kijken of we iets
kunnen verbeteren.
Jumbo hoort graag feedback van haar klanten.
Je moet data opbouwen over een bepaald pro-
duct en de reactie van klanten, voordat je er
iets mee kunt doen. Misschien kan het product
niet worden veranderd, maar kunnen we wel
een vergelijkbaar product aanbieden. Zelfs
lokaal in een winkel of regio: als consumenten
een product willen hebben dat ze nergens
anders kunnen krijgen en we hebben het ooit
in het assortiment gehad, dan leggen we een
lijntje met de leverancier. De leverancier kan
dan een product leveren specifiek voor die ene
winkel en die ene klant.’
Komt het voor dat er allergenen aan
producten worden toegevoegd om
ongezonde suikers, vetten en zout te
vervangen?
‘We willen ons huismerk stapsgewijs gezonder
maken. Er zijn meerdere ingrediëntenknoppen
waaraan je kunt draaien om het product voor
een grote groep klanten gezonder en beter
bereikbaar te maken. Voor ons is het allereerst
belangrijk om suiker, zout en vet te reduceren;
daarna kijken we naar allergenen en daarna
naar het verminderen van additieven, waaron-
der glutamaat. Dat gaat stapje voor stapje,
want anders kom je in de knoop met de smaak.
Helemaal voorkomen dat allergenen als vervan-
gers worden gebruikt kunnen we niet, want je
schaakt met meerdere stukken. Maar we probe-
ren het wel mee te nemen, om een zo goed
mogelijk eindproduct te maken.’
Hoe zorgen jullie voor de veiligheid bij niet-
voorverpakte producten?
‘Al onze medewerkers worden getraind op voed-
selveiligheid, en omgaan met allergenen is daar
een belangrijk onderdeel van. We werken met
vaste recepturen, vaste grondstoffen en met
vaste werkwijzen voor onze medewerkers.
Daarmee kun je garanderen of allergenen er wel
of niet inzitten. Medewerkers kunnen ook inzien
welke allergenen in verse producten zitten. Dus
je kunt er als klant gewoon naar vragen.’
Moeten jullie vaak producten terugroepen?
‘Er kunnen terugroepacties zijn als producten
verkeerde ingrediënten bevatten of als de aller-
gie-informatie op een etiket niet klopt.
Veel terugroepacties halen de winkel niet eens,
omdat we producten al eerder kunnen onder-
scheppen. We zijn daar bij Jumbo transparant in.
Het is belangrijk dat je het goed doet om het
vertrouwen van de consument te behouden.’
‘Wij willen ons assortiment voor zoveel mogelijk
mensen bereikbaar maken. Allergie is één van de
uitdagingen waar veel van onze klanten mee te
maken hebben. We willen hen gaan ontzorgen.
Allergie is en blijft een speerpunt.’
Vera Hendriks
//
foto Anneke Boes
Jumbo-beschuit: wel of geen ei?
In het artikel ‘Nu nog lekkerder’ in Allergie & Voeding 2016-2 gingen we in op de beschuit
van Jumbo, waaraan ei was toegevoegd. Marieke van Zoggel zocht het uit.
‘Omdat het om een product van een ander label gaat, dus niet van ons huismerk, hebben we
helaas geen invloed op de samenstelling. Volgens mijn informatie is het product vorig jaar
gesaneerd. Maar mocht er nu heel veel vraag zijn naar beschuit zonder ei, dan kunnen we dit
misschien aankaarten.’
‘De leverancier kan
een product leveren
specifiek voor
die ene winkel
en die ene klant’




