19
<
Avocadomousse met dille en zalm
Een klassieke, verrassend lekkere combinatie. Zeer
feestelijk in kleine glaasjes, als amuse voor 8 stuks.
Mag je geen gerookte zalm? Neem dan flintertjes
gerookte kipfilet of zalm uit blik.
Benodigdheden
• 2 eetrijpe avocado’s
• 1 eetlepel citroensap
• 2 eetlepels eivrije mayo (zie pagina 31)
• 2 eetlepels vers gehakte dille
• peper
• 8 kleine reepjes gerookte zalm
Bereiding
• Snijd de avocado’s door, verwijder de pit en
schep het vruchtvlees uit elke helft. Pureer met
een vork of met de staafmixer en meng het
citroensap er onmiddellijk door om verkleuring
tegen te gaan. Roer mayonaise en dille erdoor en
breng op smaak met peper.
• Verdeel over 4-8 glaasjes, met een slagroomspuit
gaat dat prima. Garneer met een reepje zalm en
nog een toefje dille.
dit gerecht is sojavrij.
Tartaar van haring met appel
Een amuse voor 6-8 personen.
Benodigdheden
• 1 zoute haring
• derde tot halve rode appel (zie onder)
• kneepje citroensap
• half sjalotje
• 1 eetlepel goede olijfolie
• peper
• 8 plukjes (tuin)kers
Bereiding
• Snijd de haring in kleine stukjes (maar maak er
geen pap van). Snijd ministukjes van de appel,
besprenkel met wat citroensap om verkleuren te
voorkomen en doe ongeveer evenveel appel als
haring bij elkaar. Hak de sjalot fijn en schep alles
door elkaar met de olie.
• Verdeel over 8 glaasjes of bordjes. Garneer met
wat vers gemalen peper en tuin- of andere kers.
dit gerecht is sojavrij.
Mensen met een milde appelallergie kunnen vaak
probleemloos de speciaal gekweekte ‘hypoallerge-
ne’ appelsoorten Santana en Elise eten. Begin niet
met een hele appel in een keer, maar probeer het
eerst rustig uit, volgens het introductieschema op
www.voedselallergie.nl(zie Allergenen: ‘overige allergenen’).
Romige knolselderijsoep
Serveer als amuse in kleine glaasjes of espresso-
kopjes voor 6-8 personen. (zie foto op p. 20)
Benodigdheden
• 400 gram knolselderij (zonder schil)
• 1 sjalot
• 1 eetlepel olie of margarine
• 600 ml groentebouillon
• 100 ml droge witte wijn
• 75 ml soja- of rijstcuisine (Alpro)
• zout
• versgemalen peper, evt. wat verse tijm
• 2 plakjes ontbijtspek
Dit gerecht kan sojavrij worden bereid.
Bereiding
• Snijd de knolselderij in blokjes van 1-2 cm.
Snipper de sjalot fijn.
• Verhit de olie in een pan en fruit de sjalot in
enkele minuten glazig. Bak de knolselderij een
minuut of 5 mee. Blus vervolgens af met de
witte wijn en bouillon, breng aan de kook en
laat afgedekt in 25-30 minuten gaar worden.
Voeg tegen het einde de cuisine toe en breng
eventueel op smaak met wat zout.
• Bak intussen in een droge koekenpan de plakjes
spek krokant en bewaar tot gebruik op een
stukje keukenpapier.
• Pureer de soep met een staafmixer of in de
blender. Verdeel over de glaasjes, kopjes of
kommetjes, sprenkel er wat versgemalen peper
en verse tijmblaadjes over en maak af met wat
verkruimelde ontbijtspek.




