Previous Page  5 / 7 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 7 Next Page
Page Background

19

<

Breek-brioche

Dit Franse zoete gistbrood is al heerlijk met

alleen wat margarine! Maak je het deeg een dag

van tevoren, dan kan het zich mooi ontwikkelen

in de koelkast en kun je de broodjes ’s morgens

verder afwerken. Houd bij de bereiding in ieder

geval rekening met rust- en rijstijden van eerst

een uur, daarna minstens vier uur (of een hele

nacht) en tot slot nog eens een uur.

Benodigdheden

• 375 gram bloem

• zakje gedroogde gist

• 75 gram suiker

• merg van 1 vanillestokje

• snufje zout

• 100 gram vloeibare margarine*

• 150 ml water

• plantaardige melk om te bestrijken

Bereiding

• Zeef de bloem boven een kom en doe er gist,

suiker, vanillemerg en zout bij. Voeg water en

margarine (mag beide gewoon koud) toe en

kneed met de hand in ongeveer 10 minuten tot

een soepel, zacht deeg. Je kunt natuurlijk ook

de keukenmachine het werk laten doen, dan is

het in 2 minuten klaar. Vorm een bol en laat

deze, in een kom afgedekt met plasticfolie, één

tot anderhalf uur bij kamertemperatuur rusten.

• Kneed het deeg kort door en vorm weer een

bal. Zet afgedekt in de kom minstens vier uur

in de koelkast, maar een nacht is nog beter!

• Beleg een bakplaat met bakpapier. Kneed het

deeg even door, vorm 12 even grote bolletjes

(van ca. 55 gram) en leg deze tegen elkaar aan

op de bakplaat. Dek af met een theedoek en

laat op kamertemperatuur nog een laatste rijs

van een uur doormaken.

• Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de

bolletjes met plantaardige melk en plaats in

het midden van de oven. Bak 20 minuten en

laat daarna uitwasemen op een rooster.

Zowel warm als afgekoeld een traktatie!

Dit gerecht kan sojavrij worden bereid.

Tulband-cakejes met matcha-glazuur

Deze cakejes danken hun subtiele theesmaak aan

het matcha-poeder in het glazuur: Japanse

groenetheepoeder, te koop bij de natuur-

voedingswinkel, maar ook – veel goedkoper – bij

de toko. Om mee te koken (en voor gezoete dran-

ken als matcha latte met plantaardige melk) is

deze laatste prima geschikt. Wat kurkuma zorgt

voor een warmere kleur cakebeslag, maar is niet

per se nodig. Uiteraard kun je in plaats van tul-

bandjes ook gewone cupcakevormpjes gebrui-

ken. Mijd je citrusvruchten, neem dan in plaats

van citroenrasp het merg uit een vanillestokje.

Benodigdheden (voor 10-12 stuks)

• 20 gram kikkererwtenmeel

• 190 gram bloem

• evt. 1 theelepel kurkuma

• 15 gram maizena

• 1,5 theelepel baksoda

• 135 gram suiker

• snuf zout

• rasp van 1 citroen

• 100 ml plantaardige melk

• 50 ml soja- of rijstcuisine

• 1,5 theelepel (appelcider)azijn

• 150 ml vloeibare margarine* (of olie)

• 50 ml bubbelwater

• 1 zakje dr. Oetker Glazuur Wit (zie pagina 32)

• 1,5-2 theelepels matcha-poeder (zie pagina 32)

• twee theelepels water

• ca. 12 bakvormpjes + olie om in te vetten