

19
<
Breek-brioche
Dit Franse zoete gistbrood is al heerlijk met
alleen wat margarine! Maak je het deeg een dag
van tevoren, dan kan het zich mooi ontwikkelen
in de koelkast en kun je de broodjes ’s morgens
verder afwerken. Houd bij de bereiding in ieder
geval rekening met rust- en rijstijden van eerst
een uur, daarna minstens vier uur (of een hele
nacht) en tot slot nog eens een uur.
Benodigdheden
• 375 gram bloem
• zakje gedroogde gist
• 75 gram suiker
• merg van 1 vanillestokje
• snufje zout
• 100 gram vloeibare margarine*
• 150 ml water
• plantaardige melk om te bestrijken
Bereiding
• Zeef de bloem boven een kom en doe er gist,
suiker, vanillemerg en zout bij. Voeg water en
margarine (mag beide gewoon koud) toe en
kneed met de hand in ongeveer 10 minuten tot
een soepel, zacht deeg. Je kunt natuurlijk ook
de keukenmachine het werk laten doen, dan is
het in 2 minuten klaar. Vorm een bol en laat
deze, in een kom afgedekt met plasticfolie, één
tot anderhalf uur bij kamertemperatuur rusten.
• Kneed het deeg kort door en vorm weer een
bal. Zet afgedekt in de kom minstens vier uur
in de koelkast, maar een nacht is nog beter!
• Beleg een bakplaat met bakpapier. Kneed het
deeg even door, vorm 12 even grote bolletjes
(van ca. 55 gram) en leg deze tegen elkaar aan
op de bakplaat. Dek af met een theedoek en
laat op kamertemperatuur nog een laatste rijs
van een uur doormaken.
• Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de
bolletjes met plantaardige melk en plaats in
het midden van de oven. Bak 20 minuten en
laat daarna uitwasemen op een rooster.
Zowel warm als afgekoeld een traktatie!
Dit gerecht kan sojavrij worden bereid.
Tulband-cakejes met matcha-glazuur
Deze cakejes danken hun subtiele theesmaak aan
het matcha-poeder in het glazuur: Japanse
groenetheepoeder, te koop bij de natuur-
voedingswinkel, maar ook – veel goedkoper – bij
de toko. Om mee te koken (en voor gezoete dran-
ken als matcha latte met plantaardige melk) is
deze laatste prima geschikt. Wat kurkuma zorgt
voor een warmere kleur cakebeslag, maar is niet
per se nodig. Uiteraard kun je in plaats van tul-
bandjes ook gewone cupcakevormpjes gebrui-
ken. Mijd je citrusvruchten, neem dan in plaats
van citroenrasp het merg uit een vanillestokje.
Benodigdheden (voor 10-12 stuks)
• 20 gram kikkererwtenmeel
• 190 gram bloem
• evt. 1 theelepel kurkuma
• 15 gram maizena
• 1,5 theelepel baksoda
• 135 gram suiker
• snuf zout
• rasp van 1 citroen
• 100 ml plantaardige melk
• 50 ml soja- of rijstcuisine
• 1,5 theelepel (appelcider)azijn
• 150 ml vloeibare margarine* (of olie)
• 50 ml bubbelwater
• 1 zakje dr. Oetker Glazuur Wit (zie pagina 32)
• 1,5-2 theelepels matcha-poeder (zie pagina 32)
• twee theelepels water
• ca. 12 bakvormpjes + olie om in te vetten