Previous Page  4 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 8 Next Page
Page Background

>

6

Allergie & voeding juni 2017

Het drinken van alcohol zit al duizenden

jaren in ons systeem. We drinken het bij

het eten, bij een avond stappen of een

feestje, máár er zijn ook mensen die geen

druppel alcohol verdragen. Bestaat er een

verband tussen voedselallergie of

-intolerantie en het drinken van alcohol?

‘Een alcohol-allergie komt maar zeer zelden voor’,

legt wetenschappelijk onderzoeker Nicolette de

Jong van het Erasmus MC uit. Volgens haar zijn er

vrij weinig gevallen bekend van een ernstige aller-

gie voor alcohol. ‘Bij een dergelijke allergie zijn er

eigenlijk twee vormen: patiënten die voor alcohol

in het algemeen allergisch zijn en geen enkele

soort mogen drinken – deze zijn zeer zeldzaam –

én patiënten die specifiek voor één soort alcoholi-

sche drank allergisch zijn.’ Ook in die laatste groep

is het aantal patiënten vrij laag. En waarop reage-

ren zij precies? Het is een heel gepuzzel om daar

achter te komen: ze kunnen een allergische reac-

tie krijgen van diverse bestanddelen in alcohol.

Alcoholische dranken bestaan vaak uit verschil-

lende soorten producten die een reactie zouden

kunnen uitlokken zoals druif, bes, kers, mout, hop,

gist, gerst en klaringsmiddelen (stoffen die de

alcohol helder houden).

‘Bij wijn denken we dan aan druiven of andere

bestanddelen van wijn’, vertelt De Jong. ‘Maar bij

bier denken we aan hop bijvoorbeeld. We hebben

zelfs een patiënt die specifiek allergisch is voor

champagne. Hiervoor hebben we eerst alle ingre-

diënten getest, maar uiteindelijk toch een provo-

catie met champagne gedaan. Die was

positief. Bij een andere patiënt hebben we op

Alcohol & voedselallergie en -intoleranties

Moet je oppassen voor een

glaasje wijn bij het eten?

dezelfde manier een rode-wijn-allergie aange-

toond; de huidtest met druiven was positief.’

Intoleranties

Hoe zit het dan met intoleranties? Immunoloog

Eric Claassen van het Athena Instituut Vrije

Universiteit heeft zelf jarenlang last gehad van

onverklaarbare gewrichtsproblemen. Totdat hij

er, bij toeval, achter kwam dat hij een intole-

rantie heeft voor nachtschade (zoals tomaat en

paprika) én voor alcohol. ‘Ik heb zes kinderen en

tijdens alle zwangerschappen van mijn vrouw

heb ik samen met haar geen alcohol gedronken.

Eigenlijk heb ik nooit veel gedronken, maar elke

keer als ik na de zwangerschappen weer alcohol

ging drinken, kwamen de klachten in alle hevig-

heid terug.’

Tegenwoordig kan Claassen geen druppel

alcohol meer drinken. ‘Dan heb ik zeker een

week hevige last van mijn gewrichten. Ik kan

echt niks meer hebben, dus kennelijk is het ook

erger geworden dan vroeger.’ Voor de zwanger-

schappen van zijn vrouw dronk Claassen dus

wel en heeft hij nooit doorgehad dat zijn klach-

ten ook deels door de drank kwamen. ‘Eigenlijk

ben ik er bij toeval achter gekomen. In dat licht,

zou ik ook absoluut willen zeggen: zoek goed

voor jezelf uit waarvan je last hebt en ga het

vermijden.’

‘Met het vaststellen van een alcohol-intolerantie

heb je namelijk een probleem’, vervolgt hij. ‘Er is

niemand die goed tegen alcohol kan, maar de

effecten van alcohol worden als prettig ervaren,

tot het overgeefmoment. Er zullen genoeg

mensen zijn die net als ik slecht op alcohol rea-

geren, maar dat zit in het verwachtingspatroon.

Je weet als je alcohol drinkt, dat het tegen je

kan werken. Je verwacht dat je lichaam er niet

goed op reageert. Dat maakt het lastig. Als ik

alcohol weiger omdat ik dat niet verdraag, zeg-

gen mensen altijd: ‘Ja, ik kan ook niet tegen alco-

hol, maar ik drink het toch.’ Niemand kan er

goed tegen.’

Meten alcohol-intolerantie

Voor individuen is het ingewikkeld om een

relatie te ontdekken tussen klachten en alcohol-

gebruik. Voor professionals is het meten van

alcohol-intolerantie complex, heeft Claassen

ondervonden, die ook betrokken is bij

www.darmgezondheid.nl.

Veel onderzoek wordt

er ook niet naar gedaan. ‘Het is lastig om te

‘Nasmaak-effect’

Vaak worden intoleranties gevonden door

middel van een eliminatiedieet. Maar om

een alcohol-intolerantie te testen, zouden

mensen volgens Eric Claassen ook kunnen

letten op iets wat ‘nasmaak-effect’ heet:

‘Er is een stukje literatuur dat intoleranties

en allergieën koppelt aan wat wij

‘nasmaak’ noemen. Dit is het gevoel dat je

in je mond krijgt als je iets hebt gegeten

wat je niet bevalt. Dat hebben we allemaal

weleens. Dat je een avondje uit eten gaat

en met elk boertje die onprettige smaak

blijft terugkomen.’

‘In dat artikel claimen ze dat het een

waarschuwingsmechanisme van het

lichaam is om jou te helpen classificeren

dat wat jij net hebt gegeten niet geschikt

is. Daarmee is het makkelijk om die intole-

rantie te bepalen. Ik heb het zelf met

paprika. Als ik dat per ongeluk heb gege-

ten, blijft dat de rest van de avond onpret-

tig in mijn mond terugkomen. Mijn

lichaam zegt me eigenlijk: sukkel, sukkel,

sukkel. Daar zou je eventueel op kunnen

letten.’

Een allergische reactie op een voedingsmiddel kan worden

versterkt door het gelijktijdig gebruik van alcohol

‘Houd per dag bij hoe je je voelt

en koppel dat aan wat je hebt

gegeten en gedronken’