7
<
meten. Bij alle intoleranties, allergieën en ziektes
in het algemeen heb je een groot placebo-
effect. Dit betekent dat puur het feit dat je als
hulpverlener met iemand bezig bent, al maakt
dat hij of zij zich beter voelt. Daardoor is het
ontzettend moeilijk om studies te doen naar
intoleranties en dat maakt dat veel van die stu-
dies niet worden herhaald of niet herhaalbaar
zijn. Omdat als je met dat soort grote placebo-
effecten zit, het gewone effect heel groot moet
zijn, wil je het meten. Daar zit een stuk van het
probleem.’
Daarbij komt volgens Claassen ook dat we allang
weten dat het drinken van alcohol grote proble-
men geeft. ‘De kleinere effecten, zoals dit soort
intoleranties, worden niet gemeten. Niemand
heeft belang bij een onderzoek naar deze bij-
effecten van alcohol. De gebruikers niet – die
trekken zich er niks van aan –, de industrie niet
en de overheid lijkt er ook geen belang bij te
hebben. Daarnaast is de ‘social acceptance’ van
het drinken van alcohol hoog. Ik zou me eerlijk
gezegd ook niet snel wagen aan zo’n studie.
Je hebt al gauw tien- tot twintigduizend patiën-
ten nodig om enigszins goed onderzoek te doen.
Dat heeft geen schijn van kans.’
Alcohol versterkt allergische reactie
Dat alcohol zijn schadelijke kanten heeft, sche-
mert ook op een heel andere manier door bij
voedselallergie in het algemeen. Het drinken van
alcohol kan namelijk een allergische reactie ver-
sterken. ‘Het is bekend dat er bepaalde factoren
zijn die een allergische reactie kunnen vergroten’,
vertelt Nicolette de Jong. ‘Dat zijn onder andere
NSAID’s (medicijnen), alcohol en sporten.’
Een allergische reactie op een voedingsmiddel
kan worden versterkt door het gelijktijdig gebruik
van alcohol. Dus niet alcohol drinken in het alge-
meen, maar wanneer je per ongeluk een aller-
geen zoals pinda binnenkrijgt, in combinatie met
het drinken van alcohol. ‘Een volgende combina-
tie van pinda met alcohol hoeft trouwens niet
per se dezelfde reactie op te leveren’, legt
De Jong uit. ‘Het is vaak niet reproduceerbaar, er
zijn meerdere factoren die meespelen. Daarom is
een provocatietest met beide componenten vaak
niet zinvol.’
Goed nieuws
Gelukkig is er volgens Claassen ook wat positiefs
te melden. ‘Het goede nieuws aan een alcohol-
intolerantie of -allergie is dat je alcohol vrij mak-
kelijk kunt vermijden. Dat merk ik zelf ook. Het
gaat bijna nooit fout, misschien één keer in de
zoveel tijd, als ik een toetje eet waarin bijvoor-
beeld een bitterkoekje zit, dat in rum is geweld.
Als het fout gaat, heb ik ook ongelofelijk veel last,
Sulfiet en histamine
In sommige alcoholische dranken zit het
conserveringsmiddel
sulfiet
, ook wel aan-
geduid met zwaveldioxide of E-nummers
E220 t/m E228. Sulfiet kan gezondheids-
klachten geven. Het komt van nature voor
in vruchten, maar wordt sinds mensen-
heugenis nog extra aan wijn en champag-
ne toegevoegd om bederf en inwerking
van zuurstof op de druiven tegen te gaan.
Bij wet is geregeld dat maximaal 200 mg/
liter sulfiet aan wijn – zowel rood als wit –
mag worden toegevoegd. Sulfiet wordt ook
gebruikt bij het maken van wijnen van
biologische druiven, maar de hoeveelheid
is wel lager dan bij ‘gewone’ wijn.
Wie niet tegen sulfiet in wijn kan, moet
ook oppassen met bijvoorbeeld azijn en in
azijn ingemaakte groenten zoals zilverui-
tjes, augurken, (wortel)salade en zuurkool.
En ook met mayonaise en andere sauzen,
gedroogde vruchten en groenten.
Alcoholische dranken bevatten ook
hista-
mine
en stoffen die histamine in het
lichaam vrijmaken. Histamine doet de
bloedvaten uitzetten en zorgt voor jeuk en
huiduitslag, niesbuien, loopneus, maag-
krampen en/of hoofdpijn bij personen die
daar gevoelig voor zijn. In rode wijn zit
meer histamine dan in witte wijn, maar
het gehalte aan histamine verschilt per
merk. Mensen die gevoelig zijn voor hista-
mine kunnen ook klachten krijgen van bij-
voorbeeld kaas (oude kaas bevat meer dan
jonge kaas), varkensvlees en sommige
groente- en fruitsoorten.
‘
Niemand kan goed tegen alcohol, maar de effecten van alcohol
worden als prettig ervaren, tot het overgeefmoment’
maar alcohol is veel makkelijker te mijden dan
paprika of tomaat, waar ik ook niet tegen kan.’
Ook geeft hij graag een persoonlijke tip mee, om
achter een dergelijke intolerantie of allergie te
komen: maak een klachtenboekje. ‘Zo’n boekje is
tegenwoordig, zeker met je mobiele telefoon,
makkelijk om bij te houden. Houd per dag bij of
je klachten hebt, hoe je je voelt op een schaal
van 1 tot 10 en koppel dat aan wat je hebt gege-
ten en gedronken. Dan ga je uiteindelijk patro-
nen herkennen.’
Yolande Tump
//




