Previous Page  5 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 5 / 8 Next Page
Page Background

7

<

meten. Bij alle intoleranties, allergieën en ziektes

in het algemeen heb je een groot placebo-

effect. Dit betekent dat puur het feit dat je als

hulpverlener met iemand bezig bent, al maakt

dat hij of zij zich beter voelt. Daardoor is het

ontzettend moeilijk om studies te doen naar

intoleranties en dat maakt dat veel van die stu-

dies niet worden herhaald of niet herhaalbaar

zijn. Omdat als je met dat soort grote placebo-

effecten zit, het gewone effect heel groot moet

zijn, wil je het meten. Daar zit een stuk van het

probleem.’

Daarbij komt volgens Claassen ook dat we allang

weten dat het drinken van alcohol grote proble-

men geeft. ‘De kleinere effecten, zoals dit soort

intoleranties, worden niet gemeten. Niemand

heeft belang bij een onderzoek naar deze bij-

effecten van alcohol. De gebruikers niet – die

trekken zich er niks van aan –, de industrie niet

en de overheid lijkt er ook geen belang bij te

hebben. Daarnaast is de ‘social acceptance’ van

het drinken van alcohol hoog. Ik zou me eerlijk

gezegd ook niet snel wagen aan zo’n studie.

Je hebt al gauw tien- tot twintigduizend patiën-

ten nodig om enigszins goed onderzoek te doen.

Dat heeft geen schijn van kans.’

Alcohol versterkt allergische reactie

Dat alcohol zijn schadelijke kanten heeft, sche-

mert ook op een heel andere manier door bij

voedselallergie in het algemeen. Het drinken van

alcohol kan namelijk een allergische reactie ver-

sterken. ‘Het is bekend dat er bepaalde factoren

zijn die een allergische reactie kunnen vergroten’,

vertelt Nicolette de Jong. ‘Dat zijn onder andere

NSAID’s (medicijnen), alcohol en sporten.’

Een allergische reactie op een voedingsmiddel

kan worden versterkt door het gelijktijdig gebruik

van alcohol. Dus niet alcohol drinken in het alge-

meen, maar wanneer je per ongeluk een aller-

geen zoals pinda binnenkrijgt, in combinatie met

het drinken van alcohol. ‘Een volgende combina-

tie van pinda met alcohol hoeft trouwens niet

per se dezelfde reactie op te leveren’, legt

De Jong uit. ‘Het is vaak niet reproduceerbaar, er

zijn meerdere factoren die meespelen. Daarom is

een provocatietest met beide componenten vaak

niet zinvol.’

Goed nieuws

Gelukkig is er volgens Claassen ook wat positiefs

te melden. ‘Het goede nieuws aan een alcohol-

intolerantie of -allergie is dat je alcohol vrij mak-

kelijk kunt vermijden. Dat merk ik zelf ook. Het

gaat bijna nooit fout, misschien één keer in de

zoveel tijd, als ik een toetje eet waarin bijvoor-

beeld een bitterkoekje zit, dat in rum is geweld.

Als het fout gaat, heb ik ook ongelofelijk veel last,

Sulfiet en histamine

In sommige alcoholische dranken zit het

conserveringsmiddel

sulfiet

, ook wel aan-

geduid met zwaveldioxide of E-nummers

E220 t/m E228. Sulfiet kan gezondheids-

klachten geven. Het komt van nature voor

in vruchten, maar wordt sinds mensen-

heugenis nog extra aan wijn en champag-

ne toegevoegd om bederf en inwerking

van zuurstof op de druiven tegen te gaan.

Bij wet is geregeld dat maximaal 200 mg/

liter sulfiet aan wijn – zowel rood als wit –

mag worden toegevoegd. Sulfiet wordt ook

gebruikt bij het maken van wijnen van

biologische druiven, maar de hoeveelheid

is wel lager dan bij ‘gewone’ wijn.

Wie niet tegen sulfiet in wijn kan, moet

ook oppassen met bijvoorbeeld azijn en in

azijn ingemaakte groenten zoals zilverui-

tjes, augurken, (wortel)salade en zuurkool.

En ook met mayonaise en andere sauzen,

gedroogde vruchten en groenten.

Alcoholische dranken bevatten ook

hista-

mine

en stoffen die histamine in het

lichaam vrijmaken. Histamine doet de

bloedvaten uitzetten en zorgt voor jeuk en

huiduitslag, niesbuien, loopneus, maag-

krampen en/of hoofdpijn bij personen die

daar gevoelig voor zijn. In rode wijn zit

meer histamine dan in witte wijn, maar

het gehalte aan histamine verschilt per

merk. Mensen die gevoelig zijn voor hista-

mine kunnen ook klachten krijgen van bij-

voorbeeld kaas (oude kaas bevat meer dan

jonge kaas), varkensvlees en sommige

groente- en fruitsoorten.

Niemand kan goed tegen alcohol, maar de effecten van alcohol

worden als prettig ervaren, tot het overgeefmoment’

maar alcohol is veel makkelijker te mijden dan

paprika of tomaat, waar ik ook niet tegen kan.’

Ook geeft hij graag een persoonlijke tip mee, om

achter een dergelijke intolerantie of allergie te

komen: maak een klachtenboekje. ‘Zo’n boekje is

tegenwoordig, zeker met je mobiele telefoon,

makkelijk om bij te houden. Houd per dag bij of

je klachten hebt, hoe je je voelt op een schaal

van 1 tot 10 en koppel dat aan wat je hebt gege-

ten en gedronken. Dan ga je uiteindelijk patro-

nen herkennen.’

Yolande Tump

//