

21
<
Benodigdheden
• theelepel zout
• 1 wortel, geschild
• 1 rode paprika
• 1 gele paprika
• zakje sugar snaps
• 4 plakjes bladerdeeg (bv. Koopmans Original)
• klein beetje plantaardige melk
• 150 ml soja- of rijstcuisine
• 1 eetlepel olie
• 1 eetlepel kerriepoeder*
• zout en peper
Yvonne van der Brugge
//
foto’s Mattie Aarts
Bereiding
• Eerst worden de groenten geblancheerd.
Zet een flinke pan met water op – zo’n 2,5 liter –
met het zout. Snijd de paprika’s in reepjes.
Snijd stukken wortel van ongeveer 10 cm ook in
repen. Haal puntjes en eventuele draden van de
sugar snaps. Zet een kom koud water klaar.
Blancheer eerst één kleur paprika
2 minuten in het kokende water. Verwijder met
een schuimspaan en spoel in een zeef onder de
koude kraan om het kookproces te stoppen. Doe
de reepjes daarna in de kom koud water.
Blancheer vervolgens de tweede paprika op
dezelfde wijze (ook twee minuten), de wortel
(3 minuten) en de sugarsnaps (3 minuten), tot alle
groenten bij elkaar in de kommet koud water
liggen. Als ze goed zijn afgekoeld, kun je ze in een
zeef laten uitlekken.
• Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de plakjes
bladerdeeg op een bakblik met bakpapier en
bestrijk ze met de ‘melk’. Bak in een kwartiertje
mooi goudbruin in het midden van de oven.
• Laat iets afkoelen. Zaag de bladerdeegkussentjes
met een mes overdwars door (over de
‘breuklijn’) en leg de bodems elk op een bord.
• Maak nu de saus door cuisine, olie en kerrie-
poeder schuimig te mengen met een staaf-
mixer. Breng op smaak met peper en zout.
Dep de groenten goed droog met een schone
theedoek en verdeel over de bladerdeeg-
bodems. Schep de saus erover, leg de deksels
erop, en serveer direct.
*) Kerriepoeder kent vele samenstellingen (zie
daarvoor de verpakkingen), maar het bevat
meestal: gember (djahé), kardemom, koriander
(ketoembar), kruidnagel (tjenkeh), kummel
(karwij), kurkuma, komijn (djinten) en zwarte
peper. Verdraag je een ingrediënt niet, dan kun je
ook je eigen mengsel samenstellen. Op internet
vind je veel suggesties. Wil je wat anders, gebruik
dan een eetlepel mosterd. In dat geval is er
minder zout nodig.
Dit gerecht kan sojavrij worden bereid.
Heb je ook een succesrecept?
Laat het ons weten:
redactie@voedselallergie.nlAlle recepten zijn vrij van koemelk, kippenei,
pinda, noten, pitten, zaden, schaal- en
schelpdieren; soja varieert. Waar mogelijk worden
alternatieven gegeven. Voor alle recepten geldt:
raadpleeg je merkartikelenlijst. Alle gerechten zijn,
tenzij anders vermeld, voor 4 personen.
Op
www.voedselallergie.nlen op onze
pinterestpagina vind je nog veel meer recepten!