

23
<
De
diëtist
Hoe
zit het met
aroma’s?
Smaak
Aroma’s worden gebruikt om de
geur en smaak van voedingsmidde-
len aan te passen aan de behoefte
van de gemiddelde consument.
Bij de ontwikkeling van producten
in de industrie worden smaakpanels
ingeschakeld om het product te
optimaliseren, ook wat smaak en
geur betreft. De leden van een
panel worden met zorg uitgekozen.
Zo ontstaat een groep die de
‘gemiddelde consument’ wordt
genoemd. De beoordeling van het
product door dit panel heeft invloed
op het eindproduct. Maar uiteraard
is niet alleen dit oordeel belangrijk.
Veiligheid
Aroma’s ondergaan een risicobeoor-
deling voordat ze worden toegepast
in de levensmiddelenindustrie.
Hierbij wordt gekeken of de toe te
passen stoffen geen nadelige gevol-
gen hebben voor de mens bij dage-
lijks gebruik. Voor elke stof wordt
een ADI vastgesteld. ADI is letterlijk
Acceptable Daily Intake en in
gewoon Nederlands: een accepta-
bele hoeveelheid die je dagelijks
kunt gebruiken. Als iemand een pro-
duct gebruikt en onder de ADI blijft,
dan mag je er met de huidige kennis
dus van uitgaan dat er geen nadelig
effect is op de gezondheid.
Veiligheid van ons voedsel valt
onder de Nederlandse Voedsel- en
Warenautoriteit. Maar veel regel-
geving komt in groter verband tot
stand, namelijk binnen de Europese
Unie. Zo gelden etiketteringsregels
voor alle bij de EU aangesloten
leden.
Het etiket
Op het etiket moet staan of er een
aroma in het product aanwezig is.
Dit is te vinden onder de ingrediën-
ten. Want een ingrediënt is iedere
stof, met inbegrip van additieven en
enzymen, die bij de bereiding of
behandeling van een levensmiddel
wordt gebruikt en die in het eind-
product, eventueel in gewijzigde
vorm, nog aanwezig is.
Er zijn drie soorten aroma’s:
>
natuurlijke aroma’s
>
synthetische, natuuridentieke
aroma’s
>
kunstmatige aroma’s, die niet als-
zodanig in de natuur te vinden
zijn.
Etikettering van aroma’s is een heel
ingewikkeld verhaal. Het verschil
tussen natuurlijke of synthetische
kun je vaak niet zien op het etiket,
behalve als de fabrikant het er expli-
ciet bij zet.
De aanduiding van rookaroma’s is
verplicht in de ingrediëntenlijst als
het daadwerkelijk een rooksmaak
geeft aan het eindproduct.
Sommige aroma’s zijn te herleiden
tot een allergeen. Bijvoorbeeld
melk, ei, pinda, noten, tarwe.
Gelukkig moet dit altijd worden ver-
meld bij de ingrediënten. Het aller-
geen staat dan tussen haakjes ach-
ter het genoemde aroma en/of is
vetgedrukt. Of het staat in een
ander lettertype.
Als er ‘boteraroma’ op het etiket
staat zónder vermelding naar het
allergeen melk, dan mag je ervan
uitgaan dat er geen boter/melk
inzit. Zie ook de foto’s.
Toch klachten
En toch zijn er mensen die klachten
krijgen na het (veelvuldig) eten van
voedsel waaraan aroma’s en andere
additieven zijn toegevoegd. Dit kan
te maken hebben met een drempel-
waarde die voor ieder mens anders
is. Die drempelwaarde kan door veel
factoren, juist ook buiten de voe-
ding, worden bepaald. Maar omdat
we allemaal elke dag eten en we er
ook allemaal verstand van hebben –
ieder op zijn/haar eigen wijze –
wordt de oorzaak van klachten vaak
daarin gezocht. Op je eetpatroon
kun je namelijk vaak invloed heb-
ben. Je laat één en ander staan en
dan verminderen de klachten!
Probleem opgelost, zo lijkt het.
Maar het gevolg is vaak een onvol-
waardige voeding die na jaren juist
weer nieuwe klachten veroorzaakt.
Een volwaardige voeding verbetert
in het algemeen de tolerantie en
verhoogt je drempel.
Als je tolerantie (tijdelijk) lager is,
kunt je ook eens denken aan de vol-
gende maatregelen:
>
koop zo min mogelijk bewerkte
producten
>
kruid je eten zelf met ongemeng-
de kruiden, vers of gedroogd
>
bewaar verse producten zo kort
mogelijk, maar bereid ze zo snel
als kan
>
uiteraard past dit alles in een vol-
waardige voeding, dat is het eer-
ste uitgangspunt
En het wordt vaker gezegd: een half
uurtje wandelen per dag doet won-
deren!
Sacha Visser
//
dietist@voedselallergie.nlAroma’s zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen.
Ze vallen onder de additieven. Bij aroma denken we met name aan
geur- en smaakstoffen. Additieven hebben in allergieland over het
algemeen geen goede naam. Lezers van Allergie & Voeding zijn geen
gemiddelde consumenten, maar allergische consumenten.
Zij kijken vaak anders aan tegen additieven. Goed om in te gaan op
de feiten over deze stoffen.