19
<
In siroop verdronken
sinaasappel-chilicake
Een bijzondere combinatie: sinaasappel met een
vleugje chili in een kleverige cake. Het hier
gebruikte bananenmeel is verrassend neutraal
van smaak. Het geeft een mooie, hoog gerezen
cake die qua uiterlijk wat op kruidkoek lijkt, maar
fijner van structuur is. De substantie is anders
dan bij tarwe, maar aan de smaak doet dat zeker
niks af! Het meel heeft iets meer vocht nodig en
neemt daardoor ook meer tijd om te garen.
De bananenmeelcake droogt iets sneller uit,
maar de siroop ondervangt hier dit probleem.
Benodigdheden
• 1 rode peper (ca. 20 gram)
• 2 sinaasappels (voor rasp en sap)
• 200 gram bananenmeel (zie pag. 28)
• 50 gram maizena*
• 150 gram suiker
• 1 theelepel baksoda
• 100 gram vloeibare margarine
• theelepel (appelcider)azijn
• 250 ml bubbelwater
• 45 ml citroensap
• 60 ml Grand Marnier
• 100 ml water
• 45 gram suiker
• springvorm van 20 cm
Bereiding
• Vet de springvorm in met wat olie en verwarm
de oven voor op 170°C.
• Snijd de peper doormidden, verwijder de
zaadjes en snijd 5 stroken af, zo lang en dun
mogelijk (alleen ter garnering). Hak de rest van
de peper in kleine stukjes.
• Doe bananenmeel, rasp van 1 sinaasappel,
maizena, suiker, baksoda en margarine in een
beslagkom en roer goed. Voeg dan in één klap
gehakte peper, bruisend water en azijn toe en
roer tot een mooi beslag. Schep in de
springvorm en bak 30 minuten in het midden
van de oven. Zet de temperatuur terug naar
150°C en bak de cake nog 20 minuten verder.
Controleer met een prikker of hij gaar is (de
prikker moet er schoon uit komen). Laat in de
vorm zitten.
• Maak intussen in een pannetje de siroop door
sinaasappelsap (van 2 sinaasappels), citroensap,
sinaasappellikeur, water en suiker met de
pepersliertjes aan de kook te brengen. Laat ca.
15 minuten inkoken, tot 150 ml. Leng eventueel
weer aan met wat sinaasappelsap of water.
Verwijder de pepersliertjes en houd deze apart.
• Steek met een prikker kriskras gaatjes tot aan
de bodem van de cake. Giet de siroop er zeer
rustig in beetjes overheen om de cake te
verzadigen. Garneer met de peperreepjes. Laat
nu helemaal afkoelen.
Variatie met tarwe
• Vervang het bananenmeel door tarwebloem.
Gebruik in dit geval 200 ml bruisend water.
Bak het dan 40-45 minuten op 180°. Controleer
of een houten prikker er schoon uit komt.
Variatie zonder chili
• Laat het pepertje weg.
Variatie met chocola
• Vervang de gehakte chilipeper en sinaasappel-
schil in de cake door 100 gram in brokjes
gehakte chocolade. Voeg deze op het laatst toe,
na het bronwater.
• Vervang de siroop (ingrediënten vanaf ‘45 ml
citroensap’ tot en met ‘45 gram suiker’) door
chocoladesiroop van: 150 ml water, 50 gram
suiker, 25 gram cacaopoeder en een snufje zout.
Laat in een pannetje met het water de suiker
rustig smelten. Roer regelmatig en schep
intussen zo veel vocht uit de pan bij het cacao-
poeder dat je er een glad papje van kunt roe-
ren. Is de suiker helemaal gesmolten, roer het
cacaopapje dan goed door de suikeroplossing
en laat de siroop 4 minuten zachtjes koken.
Voeg het zout toe. Je hebt nu zo’n 150 ml over.
Leng eventueel aan met wat water. Verdeel
nog warm over de cake. Deze siroop is wat dik-
ker en blijft meer bovenop liggen. Help daarom
door de cake een aantal keren op het aanrecht
te laten ‘stuiteren’, zodat het wat makkelijker in
de gaatjes zakt.
Dit gerecht is sojavrij.
Choco-moestuintje
Erg grappig: zandhappen (of in goed Engels: ‘eat
dirt’). Het idee zag ik op internet en ik maakte er
een variant op zonder én met tarwe. De eerste
met tijgernotenmeel, waarbij je je niet moet




