Previous Page  7 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 7 / 8 Next Page
Page Background

19

<

In siroop verdronken

sinaasappel-chilicake

Een bijzondere combinatie: sinaasappel met een

vleugje chili in een kleverige cake. Het hier

gebruikte bananenmeel is verrassend neutraal

van smaak. Het geeft een mooie, hoog gerezen

cake die qua uiterlijk wat op kruidkoek lijkt, maar

fijner van structuur is. De substantie is anders

dan bij tarwe, maar aan de smaak doet dat zeker

niks af! Het meel heeft iets meer vocht nodig en

neemt daardoor ook meer tijd om te garen.

De bananenmeelcake droogt iets sneller uit,

maar de siroop ondervangt hier dit probleem.

Benodigdheden

• 1 rode peper (ca. 20 gram)

• 2 sinaasappels (voor rasp en sap)

• 200 gram bananenmeel (zie pag. 28)

• 50 gram maizena*

• 150 gram suiker

• 1 theelepel baksoda

• 100 gram vloeibare margarine

• theelepel (appelcider)azijn

• 250 ml bubbelwater

• 45 ml citroensap

• 60 ml Grand Marnier

• 100 ml water

• 45 gram suiker

• springvorm van 20 cm

Bereiding

• Vet de springvorm in met wat olie en verwarm

de oven voor op 170°C.

• Snijd de peper doormidden, verwijder de

zaadjes en snijd 5 stroken af, zo lang en dun

mogelijk (alleen ter garnering). Hak de rest van

de peper in kleine stukjes.

• Doe bananenmeel, rasp van 1 sinaasappel,

maizena, suiker, baksoda en margarine in een

beslagkom en roer goed. Voeg dan in één klap

gehakte peper, bruisend water en azijn toe en

roer tot een mooi beslag. Schep in de

springvorm en bak 30 minuten in het midden

van de oven. Zet de temperatuur terug naar

150°C en bak de cake nog 20 minuten verder.

Controleer met een prikker of hij gaar is (de

prikker moet er schoon uit komen). Laat in de

vorm zitten.

• Maak intussen in een pannetje de siroop door

sinaasappelsap (van 2 sinaasappels), citroensap,

sinaasappellikeur, water en suiker met de

pepersliertjes aan de kook te brengen. Laat ca.

15 minuten inkoken, tot 150 ml. Leng eventueel

weer aan met wat sinaasappelsap of water.

Verwijder de pepersliertjes en houd deze apart.

• Steek met een prikker kriskras gaatjes tot aan

de bodem van de cake. Giet de siroop er zeer

rustig in beetjes overheen om de cake te

verzadigen. Garneer met de peperreepjes. Laat

nu helemaal afkoelen.

Variatie met tarwe

• Vervang het bananenmeel door tarwebloem.

Gebruik in dit geval 200 ml bruisend water.

Bak het dan 40-45 minuten op 180°. Controleer

of een houten prikker er schoon uit komt.

Variatie zonder chili

• Laat het pepertje weg.

Variatie met chocola

• Vervang de gehakte chilipeper en sinaasappel-

schil in de cake door 100 gram in brokjes

gehakte chocolade. Voeg deze op het laatst toe,

na het bronwater.

• Vervang de siroop (ingrediënten vanaf ‘45 ml

citroensap’ tot en met ‘45 gram suiker’) door

chocoladesiroop van: 150 ml water, 50 gram

suiker, 25 gram cacaopoeder en een snufje zout.

Laat in een pannetje met het water de suiker

rustig smelten. Roer regelmatig en schep

intussen zo veel vocht uit de pan bij het cacao-

poeder dat je er een glad papje van kunt roe-

ren. Is de suiker helemaal gesmolten, roer het

cacaopapje dan goed door de suikeroplossing

en laat de siroop 4 minuten zachtjes koken.

Voeg het zout toe. Je hebt nu zo’n 150 ml over.

Leng eventueel aan met wat water. Verdeel

nog warm over de cake. Deze siroop is wat dik-

ker en blijft meer bovenop liggen. Help daarom

door de cake een aantal keren op het aanrecht

te laten ‘stuiteren’, zodat het wat makkelijker in

de gaatjes zakt.

Dit gerecht is sojavrij.

Choco-moestuintje

Erg grappig: zandhappen (of in goed Engels: ‘eat

dirt’). Het idee zag ik op internet en ik maakte er

een variant op zonder én met tarwe. De eerste

met tijgernotenmeel, waarbij je je niet moet