Previous Page  8 / 8
Information
Show Menu
Previous Page 8 / 8
Page Background

27

<

Rusland

&

Polen

Rusland en Polen: dat zijn toch landen met enge

politici, grijze gebouwen en depressieve steden

waar je alleen maar kool of bietensoep kunt eten?

Ik moet toegeven dat dit landen zijn waar de mees-

te mensen niet aan denken als ze hun vakantiebe-

stemming plannen. Spanje, Frankrijk, Duitsland of

Italië gelden eerder als favoriet bij de gemiddelde

Nederlander. Vanwege mijn werk, maar ook vanwe-

ge mijn grote affiniteit met Oost-Europa en

Rusland mocht ik afgelopen voorjaar naar zowel

Sint Petersburg in Rusland als Gdansk in Polen

afreizen. Twee unieke steden, in alle opzichten en

zeer de moeite waard voor de liefhebber van kunst,

historie, architectuur, wodka en avontuur.

Maar hoe is het gesteld met de Russische en Poolse

keuken? En hoe is het om daar tijd door te brengen

als je te maken hebt met voedselallergie? Wordt er

aandacht besteed aan allergenen in de horeca?

Kun je in een supermarkt in de stad voor een snelle

boodschap ook producten vinden die geschikt zijn

voor allergische mensen?

Wereldstad Sint Petersburg

Sint Petersburg is een moderne wereldstad, dus is

er genoeg aanbod aan alle soorten restaurants; van

Chinees tot Georgisch en ook de McDonald’s is aan-

wezig. Voor elk wat wils en ook voor ieder budget.

Als je op zoek bent naar de traditionele keuken kun

je goed terecht bij één van de vele ‘kantines’ waar

de locals hun dienbladen volladen met diverse

soorten gerechten. Als je tenminste niet te maken

hebt met complexe overgevoeligheden. Sommige

gerechten lijken ‘allergeenvrij’, maar er valt niet

echt iets te controleren op menukaarten of via de

medewerkers. Het thema voedselallergie is wel

bekend, maar nog niet zo ingebed als in Nederland.

In gesprek met een Russische arts vraag ik er kort

naar: ‘Komt voedselallergie veel voor in Rusland?’

‘Ja’, beaamt zij, ‘en meer dan vroeger.’ Maar als ik

vervolgens doorvraag naar de behandelingen en de

mogelijkheden loopt het gesprek snel ten einde.

Simpel en voedzaam

De Russische keuken is heel simpel met vooral voed-

zame gerechten. Dit heeft met name te maken met

de strenge winters in Rusland. Wat ook veel invloed

heeft op de Russische keuken is het feit dat het

grootste deel van de bevolking Russisch-orthodox is.

Vlees, melk en ei waren vroeger tijdens de vastenpe-

riode verboden. In die tijd zijn veel recepten ont-

staan met vis, groenten en paddenstoelen.

Tegenwoordig vind je veel basisgerechten die

bestaan uit groenten, aardappel, vis en vlees.

Vanwege het grote aanbod aan groenten en vlees

kun je dus maaltijden vinden die iemand met aller-

gie voor melk en ei zou kunnen eten. Ook is er vol-

doende vers fruit aanwezig.

Maar alertheid blijft geboden. Russen zijn dol op

zure room, baksels (waarin ook ei zit) en een soort

quiches. Ze eten ook veel noten; in veel bonbons en

koekjes vind je verschillende soorten noten.

Ook vis is populair, dus mensen met een visallergie

moeten hierop bedacht zijn. Sint Petersburg ligt aan

de monding van de Neva. In deze rivier leeft een vis-

soort die alleen hier rondzwemt en in het voorjaar

wordt gevangen en gegeten. Deze ‘korusyka’ wordt

gefrituurd. In bepaalde restaurants worden all-you-

can-eat-porties aangeboden en kun je je tegoed

doen aan grote hoeveelheden vis voor een vast

bedrag.

Geen allergieproducten en -melding

In kleine supermarkten zie ik geen alternatieve aller-

gieproducten zoals glutenvrije levensmiddelen of

soja- en rijstmelk. Eerlijkheidshalve dien ik wel te

vermelden dat dit steeds ‘quick scans’ betroffen en

dat ik niet in de gelegenheid ben geweest om een

grote supermarkt buiten het centrum te bezoeken.

Opvallend is ook dat restaurants nergens op de

menukaart melding maken van allergenen. Omdat

de Russen volgens de traditionele keuken dus veel

groenten en vlees eten kun je wellicht iets van je

gading vinden. De beroemde bietensoep ‘borsjt’

lijkt mij een optie met melkallergie, mits je de zure

room weglaat. In gesprek gaan met een restaurant

om een aangepast gerecht te laten serveren biedt

waarschijnlijk wel mogelijkheden. Russisch spreken

is dan wel een must, want op heel veel plaatsen

wordt nog geen of niet voldoende Engels gespro-

ken.

Gdansk

In Gdansk (Polen) was de situatie in zoverre anders

dat ik in de eerste kleine supermarkt waar ik bin-

Wodka of kaviaar? Wat bieden Polen en Rusland aan mensen met

voedselallergie? Wat zijn de eetgewoonten, waaruit bestaat de

traditionele keuken? Marije Bedaux bezoekt deze landen voor haar werk

en neemt een kijkje.

nenliep al een aantal producten zag staan die aan-

trekkelijk kunnen zijn voor mensen met voedselal-

lergie, in dit geval allergie voor melkeiwit.

De Poolse keuken lijkt voor een deel op de

Russische keuken, traditiegetrouw voedzaam en

basaal met veel aardappelen, vlees en groenten. In

Gdansk en omstreken wordt daarnaast ook veel vis

gegeten vanwege de ligging aan de Baltische Zee.

Gdansk is een stad met wat meer opties dan alleen

de traditionele Poolse keuken: je kunt er ook pizza,

friet of een steak eten.

Met mijn werk en onder begeleiding van een Poolse

collega kregen wij voornamelijk Poolse maaltijden

te eten. Dan blijft het toch wel een uitdaging om

erachter te komen welke allergenen er in verwerkt

zijn. In twee restaurants (chiquer en duurder) stond

iets vermeld over allergie, maar dat bleek eerder

een uitzondering te zijn.

Polen zijn grote fans van kaas, melk en eieren en

verwerken deze producten vaak in maaltijden.

Mijn hotel in de binnenstad serveerde een ontbijt-

buffet waar alles los op tafels was klaargezet.

Maar heel veel keuzes voor mensen met voedselal-

lergie heb ik niet gezien.

Tot mijn grote vreugde bleek één van de lokale spe-

cialiteiten wel een optie voor mensen met allergie

(behalve gluten): een in olie gebakken aardappel-

pannenkoekje.

Conclusie

In Sint Petersburg en Gdansk zijn er zeker mogelijk-

heden voor mensen met voedselallergie, maar er is

veel minder aandacht voor het thema dan bij ons.

In het algemeen valt er veel te beleven op het

gebied van horeca en er zijn vele mogelijkheden

om buiten de deur te eten tegen betaalbare prijzen.

Beide lokale keukens hebben veel gerechten met

aardappel, groenten en vlees, maar vaak ook met

room en kaas of vis.

In restaurants zie je nauwelijks allergievermeldin-

gen op menukaarten. En de taal blijft lastig, al

wordt er in Gdansk beter Engels gesproken dan in

Sint Petersburg. Vragen naar mogelijkheden buiten

de kaart om lijkt nog het meest voor de hand lig-

gend, maar wel een uitdaging. Ik heb geen bezoek

gebracht aan grote supermarkten en heb beide ste-

den slechts kort bezocht, maar dat is wat de gemid-

delde toerist waarschijnlijk ook zou doen…

Marije Bedaux //

tekst en foto’s

Marije’s dochter is allergisch voor melk, ei, noten,

pinda, vis, schaaldieren en mosterd