>
4
Allergie & voeding december 2017
Chocolade
Terugkijken in verwondering en bewondering.
Er zit reuring in de wereld van voedselover-
gevoeligheid. Het grote Europees project iFAAM
is afgesloten. We hadden gehoopt dat we
topnieuwe inzichten en adviezen konden ver-
spreiden. De allergische patiënt, behandelaar
en voedingsindustrie willen duidelijkheid.
Heel groot nieuws blijft uit. Wat we wel weten:
de introductie van pinda vanaf zestien weken
verlaagt de kans op pinda-allergie van 22,8
procent naar 7,5 procent bij kinderen die een
hoog risico lopen. Voor andere voedselaller-
genen is er meer onduidelijkheid.
Wat we ook weten is dat bij sommige mensen
Reuring
in de wereld van
voedsel
Allergie
voeding
In dit nummer
4
//
2017
3 Fijne Familiedag in Dierenpark
Amersfoort
4 Reuring in de wereld van
voedselovergevoeligheid
6 Een tennisveld vol bacteriën;
de sleutel tot je immuunsysteem
Hoogleraar Huub Savelkoul over het
belang van gezonde darmen
9 Kort nieuws
10 Over intolerantie
Eerlijkheid en reacties van anderen
11 De diëtist
Overgevoeligheid voor chocolade,
hoe zit dat?
11
die sterk reageren soms een minimale hoeveel-
heid allergeen al een reactie kan uitlokken; die
van melk is best een nare. De drempelwaarde
daarvan is nu gehalveerd, zelfs tot de helft
van de zo beruchte pinda’s en noten. Op onze
Familiedag eind september in Amersfoort
heeft Marty Blom – van onderzoeksinstituut
TNO – hierover een duidelijk verhaal verteld
(zie pagina 22). Wat is nu eigenlijk ‘kan sporen
bevatten’? De nummer 1 ergernis en onzeker-
heid bij mensen met voedselallergie blijft toch
deze waarschuwing op het etiket. Is het een
mug of een olifant? Nu via IFAAM voor de nare
boosdoeners een betrouwbare drempel is




