Previous Page  2 / 9 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 2 / 9 Next Page
Page Background

>

4

Allergie & voeding december 2017

Chocolade

Terugkijken in verwondering en bewondering.

Er zit reuring in de wereld van voedselover-

gevoeligheid. Het grote Europees project iFAAM

is afgesloten. We hadden gehoopt dat we

topnieuwe inzichten en adviezen konden ver-

spreiden. De allergische patiënt, behandelaar

en voedingsindustrie willen duidelijkheid.

Heel groot nieuws blijft uit. Wat we wel weten:

de introductie van pinda vanaf zestien weken

verlaagt de kans op pinda-allergie van 22,8

procent naar 7,5 procent bij kinderen die een

hoog risico lopen. Voor andere voedselaller-

genen is er meer onduidelijkheid.

Wat we ook weten is dat bij sommige mensen

Reuring

in de wereld van

voedsel

Allergie

voeding

In dit nummer

4

//

2017

3 Fijne Familiedag in Dierenpark

Amersfoort

4 Reuring in de wereld van

voedselovergevoeligheid

6 Een tennisveld vol bacteriën;

de sleutel tot je immuunsysteem

Hoogleraar Huub Savelkoul over het

belang van gezonde darmen

9 Kort nieuws

10 Over intolerantie

Eerlijkheid en reacties van anderen

11 De diëtist

Overgevoeligheid voor chocolade,

hoe zit dat?

11

die sterk reageren soms een minimale hoeveel-

heid allergeen al een reactie kan uitlokken; die

van melk is best een nare. De drempelwaarde

daarvan is nu gehalveerd, zelfs tot de helft

van de zo beruchte pinda’s en noten. Op onze

Familiedag eind september in Amersfoort

heeft Marty Blom – van onderzoeksinstituut

TNO – hierover een duidelijk verhaal verteld

(zie pagina 22). Wat is nu eigenlijk ‘kan sporen

bevatten’? De nummer 1 ergernis en onzeker-

heid bij mensen met voedselallergie blijft toch

deze waarschuwing op het etiket. Is het een

mug of een olifant? Nu via IFAAM voor de nare

boosdoeners een betrouwbare drempel is