>
6
Allergie & voeding december 2017
Savelkoul: ‘Laten we beginnen met enkele defini-
ties. Als je voedselovergevoelig bent, dan reageer
je op voedselcomponenten. Wie bijvoorbeeld een
enzym mist dat noodzakelijk is voor de vertering
of splitsing van het voedselcomponent, heeft
een voedselintolerantie. Als je immuunsysteem
betrokken is bij een overgevoeligheidsreactie,
dan spreken we van een allergie.’
De functies van het immuunsysteem
‘Je stelt je behoorlijk bloot aan de boze buiten-
wereld. Ieder mens is gemiddeld gesproken bedekt
met zo’n twee vierkante meter huidoppervlak.
Als je de longen helemaal platstrijkt met een
strijkbout heb je zo’n tachtig vierkante meter.
De darm is al meer dan een tennisveld, 300 tot
350 vierkante meter opgefrommeld in je buik.
En dat is wat dagelijks gebombardeerd wordt
door virussen, door bacteriën, door schimmels
en door parasieten van buiten. Op dit moment
zijn er in je lichaam zeven virusinfecties bezig.
Daarvan merk je niks, gelukkig, omdat je een
goed functionerend immuunsysteem hebt.
Dat slaat binnen twee minuten alarm en begint
die rommel op te ruimen.
Hoogleraar Huub Savelkoul over het belang van gezonde darmen
Een tennisveld vol bacteriën:
de sleutel tot je immuunsysteem
Huub Savelkoul, hoogleraar in celbiologie en immunologie aan de Wageningen Universiteit,
ging tijdens de Familiedag in op het belang van gezonde darmen voor een goed werkend
immuunsysteem. Welke factoren beïnvloeden de werking van je darmen? En wat voor effect
heeft dit op je gezondheid?
Wat is sensibilisatie?
Wanneer men voor het
eerst in contact komt
met een allergeen, zal er
nog geen allergische
reactie optreden. Maar
het immmuunsysteem
produceert wel IgE-
antilichamen tegen het
allergeen. Dit proces heet
sensibilisatie. Bij een
tweede contact met het-
zelfde allergeen herken-
nen de antilichamen het
en volgt een allergische
reactie.
Actinobacteria:
Bacteroidetes:
Firmicutes:
Proteobacteria:
Bifidobacteriaceae
Bacteroidaceae
Andere Bacteroidetes
Veillonellaceae
Lachnospiraceae
Ruminococcaceae
Andere Firmicutes
Alcaligenaceae
Enterobacteriaceae
Andere Proteobacteria
Andere
Niet
gesensibiliseerd
(N = 154)
Gesensibiliseerd
(N = 12)
Niet
gesensibiliseerd
(N = 154)
Gesensibiliseerd
(N = 12)
100
80
60
40
20
0
Microbiota na 1 jaar
Microbiota na 3 maanden
Gemiddelde relatieve hoeveelheid (%)
Verschillen tussen microbioom van wel en niet gesensibiliseerde kinderen.
Bron: Azad et al. in Clinical & Experimental Allergy 2015




