Previous Page  4 / 9 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 4 / 9 Next Page
Page Background

>

6

Allergie & voeding december 2017

Savelkoul: ‘Laten we beginnen met enkele defini-

ties. Als je voedselovergevoelig bent, dan reageer

je op voedselcomponenten. Wie bijvoorbeeld een

enzym mist dat noodzakelijk is voor de vertering

of splitsing van het voedselcomponent, heeft

een voedselintolerantie. Als je immuunsysteem

betrokken is bij een overgevoeligheidsreactie,

dan spreken we van een allergie.’

De functies van het immuunsysteem

‘Je stelt je behoorlijk bloot aan de boze buiten-

wereld. Ieder mens is gemiddeld gesproken bedekt

met zo’n twee vierkante meter huidoppervlak.

Als je de longen helemaal platstrijkt met een

strijkbout heb je zo’n tachtig vierkante meter.

De darm is al meer dan een tennisveld, 300 tot

350 vierkante meter opgefrommeld in je buik.

En dat is wat dagelijks gebombardeerd wordt

door virussen, door bacteriën, door schimmels

en door parasieten van buiten. Op dit moment

zijn er in je lichaam zeven virusinfecties bezig.

Daarvan merk je niks, gelukkig, omdat je een

goed functionerend immuunsysteem hebt.

Dat slaat binnen twee minuten alarm en begint

die rommel op te ruimen.

Hoogleraar Huub Savelkoul over het belang van gezonde darmen

Een tennisveld vol bacteriën:

de sleutel tot je immuunsysteem

Huub Savelkoul, hoogleraar in celbiologie en immunologie aan de Wageningen Universiteit,

ging tijdens de Familiedag in op het belang van gezonde darmen voor een goed werkend

immuunsysteem. Welke factoren beïnvloeden de werking van je darmen? En wat voor effect

heeft dit op je gezondheid?

Wat is sensibilisatie?

Wanneer men voor het

eerst in contact komt

met een allergeen, zal er

nog geen allergische

reactie optreden. Maar

het immmuunsysteem

produceert wel IgE-

antilichamen tegen het

allergeen. Dit proces heet

sensibilisatie. Bij een

tweede contact met het-

zelfde allergeen herken-

nen de antilichamen het

en volgt een allergische

reactie.

Actinobacteria:

Bacteroidetes:

Firmicutes:

Proteobacteria:

Bifidobacteriaceae

Bacteroidaceae

Andere Bacteroidetes

Veillonellaceae

Lachnospiraceae

Ruminococcaceae

Andere Firmicutes

Alcaligenaceae

Enterobacteriaceae

Andere Proteobacteria

Andere

Niet

gesensibiliseerd

(N = 154)

Gesensibiliseerd

(N = 12)

Niet

gesensibiliseerd

(N = 154)

Gesensibiliseerd

(N = 12)

100

80

60

40

20

0

Microbiota na 1 jaar

Microbiota na 3 maanden

Gemiddelde relatieve hoeveelheid (%)

Verschillen tussen microbioom van wel en niet gesensibiliseerde kinderen.

Bron: Azad et al. in Clinical & Experimental Allergy 2015