19
<
Mokkataart
Een droom voor elke koffieliefhebber: mokka-
taart! Nu ook te maken voor wie geen ei en melk
verdraagt. Normaliter bak je voor deze taart een
ronde cake en snijd je er 3 lagen van. Door de
afwezigheid van ei wordt dit werkje hier echter
ernstig bemoeilijkt. Daarom bak ik de drie lagen
elk afzonderlijk, en dat gaat prima. Ik werkte de
taart af in kerstsfeer, maar uiteraard kun je er het
hele jaar van genieten. De chocoladeblaadjes
maakte ik met Kookchocolade van Verkade*.
De vormpjes hiervoor kocht ik online (googel op
‘snoep mallen’ of ‘chocolade mallen’). Je kunt ook
koffieboontjes van pure chocolade gebruiken.
Maak de taart liefst een dag van tevoren, zodat
de crème goed kan opstijven.
Benodigdheden
Voor de cake:
• 240 gram bloem
• 2,5 eetlepel maizena
• 4 sticks instant Espresso (Nescafé)
• 1 theelepel baksoda (zie pag. 26)
• halve theelepel zout
• 150 gram suiker
• 100 gram vloeibare margarine*
• 1 theelepel (appelcider)azijn
• 250 ml bruisend water
• springvorm van 24 cm doorsnee
• bakpapier
Voor de mokkacrème:
• 2 pakjes opklopbare plantaardige room*
• 4 zakjes Klopfix slagroomversteviger
• 8 sticks instant Espresso (Nescafé)
• 4 eetlepels suiker
• elektrische mixer, slagroomspuit
Bereiding
• Verwarm de oven voor op 175°C. Teken op
bakpapier drie keer de omtrek van de spring-
vormbodem en knip deze uit. Vet de rand van
de springvorm van binnen in met wat olie en
bedek de bodemmet één malletje van bakpapier.
• Zeef in een kom de bloem en maizena en voeg
espressopoeder, baksoda, zout en suiker toe.
Roer margarine en azijn erdoor. Voeg dan in één
keer het bubbelwater toe en meng net zo lang
tot het beslag mooi egaal is.
• Schep een derde van het beslag (anderhalve
soeplepel, ca. 250 gram) in de vorm, spreid uit
over de bodem met de bolle kant van een lepel
en bak in het midden van de oven in 10 minuten
gaar. Haal de rand van de vorm, leg een taart-
rooster ondersteboven op de cakeplak en keer
om. Trek nu het bakpapier voorzichtig weg en
laat de cakeplak uitwasemen.
• Bak zo ook de overige twee cakeplakken. Laat
ze goed afkoelen, liefst alle drie op een rooster.
• Knijp de ‘slagroom’ uit de pakjes in een kom en
voeg al mixend slagroomversteviger, espresso-
poeder en suiker toe. Ga door met mixen tot de
room niet meer in volume toeneemt.
• Als de cakeplakken helemaal zijn afgekoeld:
leg er één als bodem op een presenteerbord.
En mocht er eentje breken, geen probleem.
Gebeurt mij elke keer! Leg deze, terug in model
gepuzzeld, liefst onderop. Smeer er een laagje
mokkacrème met een pannenkoekmes over uit
en beleg met de tweede cakelaag. Breng ook
daarop een laag crème aan en dek af met de
laatste plak. Bedek/bestrijk de taart nu helemaal
met de crème en smeer mooi glad uit.
• Spuit de overgebleven room als versiering op
de taart en werk eventueel nog af met andere
(chocolade-)decoratie. Laat de mokkataart een
nachtje in de koelkast staan, zodat de room
wat kan opstijven.
Dit gerecht kan sojavrij worden bereid.
Hartige mini-cheesecakejes
Deze eenhaps-cheesecakes zijn perfect als amuse
of als feestelijk hapje bij de borrel. Je kunt ze
natuurlijk op smaak maken naar eigen inzicht
en dieet. Ik gebruikte hier gedroogde tomaatjes
en basilicum, maar gerookte zalm met dille is
bijvoorbeeld ook een fijne klassieke combinatie.
Of gedroogde ham met een stukje peer. De basis,
van ‘roomkaas’ en roggebrood, blijft steeds
hetzelfde.
Benodigdheden (8 stuks)
• 3 plakken Fries roggebrood
• 16 flinke basilicumbladeren + 8 kleine
• half bakje Tufutti Creamy Smooth Naturel
(110 gram) (zie pag. 26)
• 30 gram zongedroogde tomaatjes op olie
(ca. 5 stuks)
• 1 theelepel balsamico-azijn
• een achtste theelepel chilipoeder
• 1 kleine ronde koeksteker (3,5 cm doorsnee)
Bereiding
• Leg de plakken roggebrood op een snijplank
tegen elkaar aan (als op kleine foto 1, zie p. 20).
Verwijder de randen van de raakvlakken met
een scherp mes, dan blijven ze beter aan elkaar
kleven. Hak de 16 blaadjes basilicum fijn en prak
met een vork door de Tofutti ‘roomkaas’. Smeer
het mengsel zo uit op de roggebodem, dat je er
straks 8 rondjes uit kunt steken; in het geval
van de hier gebruikte koeksteker zo’n 15 x 8 cm
(foto 2). Dek af met een stukje bakpapier. Zet
de plank nu ongeveer 60 minuten in de vriezer.
• Hak intussen de tomaten in kleine stukjes.
Breng op smaak met azijn en chilipoeder.


