Previous Page  6 / 9 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 6 / 9 Next Page
Page Background

Vermoeid gooi ik mijn rugzak op de grond en plof

neer op een rots. Na een flinke klim, lopend met

het hele kampement in onze rugzakken, bereiken

we eindelijk de hoogste top van het Retezat-

gebergte in Roemenië. We zijn al anderhalve dag

onderweg en we hebben nog een paar uur te

gaan voor we de plaats bereiken waar we een

rustdag houden en onze bevoorrading aanvullen.

Ik ben altijd te porren voor een goede tocht wild-

kamperen, maar zelfs met mijn ervaring valt deze

elfdaagse tocht me zwaar. Het is te merken dat

mijn twee chronische ziektes mij een zwakker

onderdeel van de groep maken, dus een rustdag…

daar ben ik wel aan toe. Ik mocht vandaag dank-

baar wat bepakking afstaan, maar alsnog kwam

ik maar moeizaam de rotsen over.

Gelukkig maakt het uitzicht het meer dan goed.

In de verre vertes geen beschaving te zien, aan de

linkerkant een bos waar je met wat fantasie een

beer ziet lopen en aan de rechterkant een kale top

met hier en daar nog wat sneeuw.

Ommij heen verschijnen overal de felroze en

groene verpakkingen van hardkeks en fruitkeks.

Mijn medereizigers lunchen meestal met deze

voedzame en lichtgewicht koekjes, al dan niet

met wat houdbaar broodbeleg erop. Zelf zit ik

naast mijn kooksetje en gooi de laatste portie

stoofpot uit mijn voorraad in kokend water.

Echte droogmachine

Na een paar jaar worstelen en zoeken naar het

beste eten voor in de bergen, ben ik overgestapt

op het zelf drogen van voedsel. Het is moeilijk om

kant-en-klare maaltijden te vinden die voldoen

aan mijn allergie-eisen en alternatieven zijn vaak

te zwaar ommee te dragen. Ik begon met impro-

viseren met mijn eigen oven – wat eigenlijk best

goed ging – en inmiddels heb ik zelfs een echte

droogmachine aangeschaft.

Voor deze reis bedacht ik een aantal eenpans-

recepten die voldoende voedingswaarden bevat-

ten om te compenseren voor de wandeluren:

stoofpot, curry, chili en snert. Het was een

behoorlijke klus om al deze gerechten op tijd te

koken en te drogen, want dat laatste kan namelijk

tussen de zes en twaalf uur duren… per portie!

Maar de belofte dat ik eenmaal op de berg alleen

water hoef toe te voegen, tien minuten koken en

dan een verse maaltijd heb – precies zoals ik die

lekker vind – maakte het de moeite en stress

waard. Want geloof me, er is niets beter dan

warme stoofpot na een lange dag wandelen!

Helaas nam ik deze keer toch te veel hooi op mijn

vork en kwam ik er bij de vorige rustplaats achter

dat het drogen van de curry is misgegaan.

De ingrediënten waren niet vers genoeg waardoor

ik thuis al een beschimmelde partij moest weg-

gooien na het drogingsproces. En blijkbaar waren

de andere porties toch ook niet goed. Ik kon het

nu gelukkig oplossen door te schuiven met maal-

tijden, maar ik weet niet meer precies uit mijn

hoofd wanneer ik de rest van de curry-porties heb

gepland… in het ergste geval moet ik op rantsoen.

Magie

Na de lunch lopen we verder en ruilen we het

rotsachtige gebied van de top in voor een prach-

Een warme stoofpot na

dag wandelen

Hanne Kause (30) heeft astma en constitutioneel eczeem, én is

allergisch voor noten en ei. Het weerhoudt haar niet van

avontuurlijke vakanties. Hoe regelt ze dat met het eten?

Hanne’s verslag over wildkamperen met een groep in Roemenië.

Een goede voorbereiding…

Bij een wildkampeertocht door de bergen

is een goede voorbereiding van levens-

belang. Niet alleen moet je genoeg bij je

hebben, je bepakking mag ook juist niet te

zwaar zijn. Om het gewicht van onze rug-

zakken in te perken, splitsten we deze

wandelroute in etappes van twee of drie

dagen, steeds eindigend op een relatief

bereikbare locatie. Voor vertrek reisden we

eerst langs alle eindpunten van de etappes

om een voorraad eten klaar te leggen.

>

12

Allergie & voeding maart 2018

Thuis maaltijden drogen, inpakken en dan wildkamperen

Zelf zit ik naast mijn kooksetje met de laatste portie stoof-

pot uit mijn voorraad in kokend water.