Allergie en voeding 2018-2
Nog een nieuwe ontwikkeling is het op de markt komen van zogenoemde biologicals: dit zijn anti- lichamen gericht tegen een bepaalde structuur of stof, zoals IgE. Tegen astma en eczeem zijn al stoffen beschikbaar; voor voedselallergie is het effect nog niet sterk genoeg. ‘Een voordeel van biologicals is dat ze werken tegen meerdere aller- gieën tegelijk. In tegenstelling tot de immuun- NUTRALL NUTRALL is een studie waarbij wordt gekeken of het mogelijk is met stoffen uit voedsel immuuntherapie te verbeteren. Aan de ene kant door minder bijwerkingen en aan de andere kant door het effect van immuuntherapie te vergroten. Het gaat hierbij om prebiotica, een type suikers dat onder andere ook in moedermelk voorkomt. Die zouden volgens eerdere studies een afweeronderdrukkende werking kunnen hebben. Op diermodellen en in vitro (in het laboratorium) wordt het effect getest. Het project is in de afrondingsfase, maar de gegevens zijn nog niet gepubliceerd. Bij een hoopvol resultaat willen de onderzoekers financiering aanvragen voor een vervolgstudie met mensen. therapieën die op dit moment worden ontwik- keld, die telkens maar tegen één allergeen werken.’ Optimistisch ‘Patiënten staan te springen om deel te nemen aan studies. We krijgen veel vragen van ouders van allergische kinderen: wanneer is nu die pindapleister beschikbaar, of die orale vorm van immuuntherapie? Dat duurt altijd veel te lang. Ik ben wel hoopvol dat we binnen vijf jaar één of twee vormen van therapie op de markt hebben. Dan kunnen we gaan beginnen. Om mensen niet al te blij te maken: het zal denk ik alleen voor pinda-allergie zijn. Voor alle patiënten met andere allergieën heb ik nog geen positief bericht.’ Er is dus nog veel werk te verzetten. ‘Maar er gebeurt nu iets. Terwijl we jarenlang alleen aan de diagnostiekkant dingen konden doen. Nogmaals, ik denk dat mensen zich niet reali- seren hoeveel winst daar te behalen is. Maar de patiënten die echt een allergie hebben, willen daar natuurlijk ook een goede behandeling voor. Want een dieet is lastig te volgen.’ Vera Hendriks // foto’s Jan Buteijn OPROEP Werk & voedselallergie Op het werk kom je heel wat eetmomenten tegen. De dagelijkse lunch, de taart bij verjaardagen of bij het behalen van een deadline, meerdaagse congressen of zogeheten heidagen, de jaarlijkse barbecue, de kerstborrel… noem maar op. Hoe los je dat op met je voedselallergie? Mail je ervaringen en tips naar redactie@voedselallergie.nl . In één van de volgende edities van Allergie & Voeding komen we hier graag op terug. > 6 Allergie & voeding juni 2018
RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=