Allergie en voeding 2018-4

19 < Cranberrytaartjes Deze schattige minitaartjes met een vulling van cranberrycompote zijn sneller klaar dan je denkt. Ik gebruikte een pak Quiche- & Taartdeeg van Tante Fanny, maar ook Jumbo en AH hebben geschikte varianten. Benodigdheden (voor 12 stuks) • 1 pak quiche- en taartdeeg (à 300 gram; zie pagina 30) • wat olie/bakspray om in te vetten • 1 pot cranberry-compote (zie pagina 30) • 1 theelepel kaneel • geraspte schil van 1 sinaasappel • poedersuiker • muffinblik met 12 holtes • 1 ronde koeksteker (of glas) van ca. 7 cm doorsnee • kerstige kleine koeksteker(s) Bereiding • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de muffinplaat goed in met olie of bakspray. Rol het deeg op het meegeleverde bakpapier open op het aanrecht en steek er 12 rondjes van 7 cm doorsnee uit. Leg deze in de holtes van het bakblik, met een iets opstaande rand. • Roer de cranberry-compote in een kommetje goed los met kaneel en sinaasappelrasp en verdeel met een dessertlepel over de taartbodempjes. Steek 12 ‘dekseltjes’ uit het deeg, leg op de taartjes en bak een half uur in het midden van de oven. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. ‘Besneeuw’ voor het opdienen eventueel met poedersuiker door een theezeefje. Dit gerecht is sojavrij. Mini-Flammkuchen Flammkuchen is de Elzasser variant op pizza, oorspronkelijk met zure room, spek en ui op een dunne, krokante bodem. Het kant-en-klaar Flammkuchendeeg in de supermarkt bevat melk, maar je kunt ook gebruik maken van Tante Fanny’s Quiche- & Taartdeeg of – zoals hier – Hartige Taartdeeg van Koopmans uit de diepvries. In plaats van zure room gebruik je cuisine met een drupje citroen. Benodigdheden (voor 20 stuks) • 5 plakjes Hartige Taartdeeg (Koopmans, zie pagina 30) • 50 ml cuisine* • 1 afgestreken theelepel aardappel- of maiszetmeel • 1 theelepel citroensap, wat peper • 50 gram gerookt ontbijtspek • 1 kleine rode ui • wat takjes verse tijm • bakpapier • ronde koeksteker of glas van 5,5-6 cm doorsnee Bereiding • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. • Laat het deeg licht ontdooien. Steek uit elk plakje 4 rondjes en leg op de bakplaat. • Meng de cuisine met citroensap, zetmeel en peper. Snijd de gepelde ui in dunne ringetjes. Laat de plakjes spek gewoon op elkaar liggen en snijd in kleine stukjes. Bestrijk de deegrondjes elk met een theelepel van het cuisinemengsel en beleg ze met ui en spek. Strooi er tot slot wat tijmblaadjes over. Bak in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Dit gerecht kan sojavrij worden bereid.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=