Allergie en voeding 2019-1

19 < Bananen-eclairs Je kent ze vast wel, die langwerpige geglazuurde soezen met zoete zachte vulling: de eclair. In feite is soezendeeg niet te bereiden zonder ei, maar met doodgewoon bladerdeeg kom je een heel eind in de richting. Zeker als je de soezen een dag laat staan. Eclairs met banaan, banketbakkersroom en slagroom zijn een klassieker. Het gele glazuur oogt ook nog eens lekker vrolijk! Je kunt de room maisvrij bereiden door ca. 20 gram rijstmeel te gebruiken in plaats van custardpoeder. De room blijft dan wel wit. Benodigdheden (voor 12 stuks) • 4 plakjes bladerdeeg (zie pagina 30) • 1 pakje cuisine* • 2 zakjes vanillesuiker • 15 gram custardpoeder • 3 eetlepels water • 1 pakje plantaardige opklopbare room* • 2 zakjes (Klopfix) slagroomversteviger • ca. 2 bananen (36 plakjes) • 1 pakje witte glazuur (dr. Oetker, 125 gr) • halve theelepel kurkuma • evt. 20 gr gesmolten chocolade* • bakpapier Bereiding • Verwarm de oven voor op 200°C. Laat het bladerdeeg een beetje ontdooien op een plank en snijd elke plak in 3 stroken van 4 cm. Snijd de uiteinden wat rond af (gebruik een glaasje als mal) en leg de stroken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in ongeveer 15 minuten gaar in het midden van de oven. Laat afkoelen. • Bereid intussen de ‘banketbakkersroom’. Breng hiervoor cuisine in een pannetje aan de kook met vanillesuiker. Roer custardpoeder met water tot een glad papje. Schenk al roerend met een garde bij de hete cuisine en laat nog 2 à 3 minuten zachtjes doorkoken. Laat staan tot gebruik, roer af en toe door om velvorming te voorkomen tijdens het afkoelen. • Klop de room met slagroomversteviger op volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet tot gebruik in de koelkast. • Snijd voorzichtig het afgekoelde bladerdeeg horizontaal doormidden, over de breuklijn die door het bakken zichtbaar is geworden. • Knijp het glazuur uit de verpakking in een kommetje en verwarm dat, onder af en toe roeren, in een pan met een laagje water op het vuur (niet laten koken). Meng er, als de substantie licht vloeibaar is, de kurkuma goed door. Zet een taartrooster op een oude krant om druppels op te vangen. Schep boven de pan over alle bovenkantjes glazuur, laat afdruipen en daarna goed drogen op een rooster. Je kunt ze eventueel nog versieren met wat gesmolten chocolade. • Nu kun je de eclairs gaan opbouwen. Snijd 36 plakjes banaan van ca. een halve centimeter. Duw de bodems een beetje plat van binnen, zodat ze hol zijn. Roer de ‘banketbakkersroom’ nog even goed los en verdeel een flinke dessertlepel over elke bladerdeegbodem. Beleg met 3 banaanplakjes, boetseer er 3 flinke theelepels ‘slagroom’ op en dek af met de geglazuurde bovenkantjes. • Bewaar de eclairs in de koelkast. Ze zijn heerlijk knapperig als je ze meteen opeet. Als ze een dagje staan wordt het deeg zacht en daardoor meer soes-achtig. Beide aan te bevelen! Dit gerecht kan sojavrij worden bereid.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=