Allergie en voeding 2020-4

5 < Leven op een nikkelbeperkt dieet De Nederlandse Jolanda Cocco (47) is iemand die vrij zeker is dat haar klachten veroorzaakt worden door nikkel in voeding. Voor haar gaven zowel het reguliere als het alternatieve artsencir- cuit in Nederland geen uitleg voor haar buikpijn. Een tip van een Italiaanse vriendin bracht veran- dering: door een nikkelbeperkt dieet te proberen, verdwenen haar symptomen volledig. Om toch wat medische back-up te hebben, ging Jolanda naar haar huisarts en legde het verhaal uit. ‘De huisarts zei: “De enige manier om dit te testen, is elimineren en dan een provocatie”; en dat had ik al gedaan. Volgens mijn huisarts had doorverwij- zing naar een allergoloog weinig zin.’ Door veel uit te proberen, heeft ze nu uitgevonden welk eetpatroon voor haar werkt. Ze baalt ervan dat er weinig kennis is over haar aandoening: ‘Volgens mij kan Nederland nog veel van andere landen leren.’ De andere kant: wetenschappelijk bewijs flinterdun Niet verrassend zijn het vooral Italiaanse studies die een positief verband aantonen tussen nikkel en voedselovergevoeligheid. Een studie gepubli- ceerd in het World Allergy Organization Journal in 2015 laat zien dat een nikkelbeperkt dieet hielp om huid- en buikpijnklachten te verminderen bij 87 volwassenen die positief testten op contact- allergie voor nikkel. Bij de helft van hen werd nikkel geherintroduceerd halverwege de studie: daarbij keerden ook de klachten terug, en bij de andere groep niet. Andere studies uit Italië gaan in op de vraag hoe vaak SNAS voorkomt (5,78 procent van 1696 patiënten op vier Siciliaanse allergieafdelingen) en op het meest gebalanceerde nikkelbeperkte dieet. Tenslotte wordt er ook aandacht besteed aan orale nikkel- immunotherapie: volgens de betrokken artsen is dat een geschikte manier om de nikkeltolerantie van patiënten te verhogen. Daarentegen zijn er nog veel meer studies, vooral uit andere Europese landen, die de Italiaanse arti- kelen flink bekritiseren. De studies uit Italië hebben volgens hen geen eenduidige weten- schappelijke aanpak: elke studie heeft een andere definitie van SNAS, andere test- en dieet- protocollen en vele missen een placebogroep of zijn niet dubbelblind uitgevoerd. Waar de ene patiënt wordt aangeduid als ‘allergisch voor nikkel in voeding’ bij door een arts bevestigde huidklachten, wordt de ander aangemerkt als patiënt bij zelf gerapporteerde maagdarm- klachten, luchtwegklachten of andere onver- klaarbare symptomen. Ook verschilt de dosering van 0,3 mg tot 5,6 mg nikkel, waar mensen normaal via hun eten maar 0,02 tot 0,48 mg nikkel per dag binnenkrijgen. Op die manier kun Op internet staan verhalen van mensen die naar eigen zeggen reageren op nikkel in voedingsmiddelen zoals cacao, noten en peulvruchten SNAS-studies gebruiken te hoge doses nikkel ‘Een testdosis van 4 mg nikkel komt over- een met meer dan 3 kilo melkchocolade of bijna 10 kilo bonen. Die hoeveelheid zou kunnen leiden tot afwijkingen in opname en metabolisme. En we kunnen niet uit- sluiten dat zulke hoge doses giftige bijwer- kingen hebben.’ Bron: S. Pizzutelli, Pediatric Allergology, Vol.47, 2015

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=