Allergie en voeding 2021-1
> 4 Allergie & voeding maart 2021 ‘Wereldwijd is er een toename in het aantal aller- gieën bij jonge kinderen’, legt kinderarts Anneke van Boekholt uit. ‘Uit recent wetenschappelijk onderzoek is ook naar voren gekomen dat kinderen met een verhoogd risico op allergie mínder risico hebben een allergie voor pinda en ei te ontwikkelen als zij daaraan vroeg worden blootgesteld. De kans dat ze dan tolerant zijn en blijven voor deze voedingsmiddelen, is daardoor vele malen groter.’ ‘Zo’n 80 procent van de pinda-allergieën valt daarmee te voorkomen’, vult kinderdiëtist Irene Herpertz aan. ‘Decennialang was het advies in de Westerse wereld om juist pinda- en notenintro- ductie bij jonge kinderen uit te stellen tot soms zelfs drie à vier jaar, om niet allergisch te worden. Nu zegt de landelijke richtlijn dat het verstandig is om kinderen vóór de leeftijd van acht maanden te laten wennen aan ei en pinda. Dat is een grote kentering in aanpak.’ Eczeem en voedselallergie Uit recent wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat, in tegenstelling tot wat soms werd gedacht, eczeem niet veroorzaakt wordt door bepaalde voedingsmiddelen. ‘Eczeem speelt juist een rol in het ontstaan van voedselallergieën’, vertelt Anneke van Boekholt. ‘Door het eczeem is de huid meer doorlaatbaar voor, onder andere, voedingsmiddelen. Door de defecte huid kunnen allergenen zoals pinda en ei het lichaam binnen- dringen. Als het eerste contact met pinda en ei via de huid gebeurt in plaats van via de mond (en daarmee het maagdarmkanaal), wordt het immuunsysteem verkeerd geprikkeld en kan hier- door een allergie ontstaan.’ ‘Op het moment dat je de huid van jonge kinderen goed verzorgt, door frequent een vette zalf te gebruiken, bescherm je de huid tegen invloeden van buitenaf en heb je ook minder risico op het ontwikkelen van allergieën. Daarom is naast het vroeg introduceren van voeding ook de behandeling van eczeem een belangrijke pijler voor het voorkómen van allergieën bij kinderen.’ Eén ochtend Tegenwoordig wordt op de consultatiebureaus in Nederland het advies gegeven om vanaf vier maanden te starten met bijvoeding en vóór de leeftijd van acht maanden pinda en ei aan een baby te geven. Wanneer er bij een kind een verhoogde kans is op een voedselallergie – bijvoorbeeld als het zelf ernstig eczeem heeft of wanneer het kind of één van de ouders, broers of zussen een ernstige voedselallergie hebben – is het van belang al voor de leeftijd van zes maanden de pinda en het ei te introduceren. Voor deze laatste groep kan het consultatiebu- reau of de huisarts doorverwijzen naar de allergie-preventiepoli. Op de preventiepoli in Venlo zien de ouders en hun kind vervolgens binnen één ochtend de kinderarts, kinderverpleegkundige en de kinder- diëtist. De kinderen krijgen dan een huidpriktest die binnen vijftien minuten informatie geeft over het risico op een voedselallergie. ‘Aan de hand van de huidtest kunnen we per kind een risico- inschatting maken’, vertelt Irene Herpertz. ‘Hoe groot is de kans dat er bij het kind sprake is van een pinda- of ei-allergie? Wanneer er een laag risico blijkt te zijn, kunnen we diezelfde ochtend Limburgs ziekenhuis VieCuri begint allergie-preventiepoli voor zuigelingen ‘Ouders zijn erg tevreden over het totaalpakket’ VieCuri Medisch Centrum in Venlo is in september 2020 gestart met een allergie- preventiepoli voor zuigelingen. Het team – bestaande uit twee kinderartsen, vier verpleegkundigen, een projectleider en twee ondersteunende diëtisten – werkt op de preventiepoli niet alleen aan de bestrijding van allergische klachten, maar vooral aan het voorkomen ervan. ‘Als je zelf een allergie hebt, kan het behoorlijk lastig zijn om dat product aan je kind te geven’ De kinderen krijgen op de preventiepoli een huidpriktest die binnen vijftien minuten informatie geeft over het risico op een voedselallergie.
RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=