Allergie en voeding 2021-1

> 6 Allergie & voeding maart 2021 voedingsmiddel te blijven geven minimaal tot kinderen één jaar oud zijn, om de tolerantie te behouden. Na de dag van opname worden de ouders nog gebeld om te horen hoe het verder gegaan is en om eventuele vragen te beant- woorden.’ ‘We adviseren, ook als ouders zelf een allergie hebben, om het voedingsmiddel ook na het eerste jaar regelmatig te blijven geven. Als dat namelijk een langere tijd niet gebeurt, kan het voor ouders opnieuw spannend worden om te geven. Bij pinda’s kan dat bijvoorbeeld met een boterham met pindakaas en voor oudere kinderen kan dat ook met M&M’s of borrel- nootjes. We adviseren in ieder geval om het in het systeem te houden, zodat het een neutraal product blijft om te eten.’ Centrum voor Kinderallergie De allergie-preventiepoli, die vorig najaar van start is gegaan, heeft inmiddels al meerdere spreekuren gehad. Irene Herpertz: ‘Dat loopt heel goed. Ouders zijn erg tevreden over het totaalpakket, de samenwerking en de follow-up. Ik vind het mooi dat mensen ons inmiddels goed weten te vinden.’ De allergie-preventiepoli voor zuigelingen is een onderdeel van het VieCuri Centrum voor Kinderallergie (VieCK). ‘Op de preventiepoli richten we ons op het voorkómen van allergieën. Andere spreekuren zijn bedoeld voor het diag- nosticeren en optimaliseren van de zorg voor kinderen met allergische aandoeningen zoals voedselallergie, astma, inhalatieallergie en eczeem. Naast de begeleiding van kind en ouders hechten we belang aan het creëren van een veilige leefomgeving van het kind met een ernstige voedselallergie, onder andere door voor- lichting te geven aan medewerkers van scholen en kinderdagverblijven.’ ‘Bij elk kind dat bij ons binnenkomt met een atopische aandoening kijken we naar het totaal- plaatje en niet alleen naar die ene klacht waar hij of zij mee binnenkomt’, vertelt de kinderarts. ‘We kijken ook of er naast de voedselallergie nog meer atopische aandoeningen zijn en in hoeverre die al dan niet voldoende worden behandeld. We weten dat die ziektebeelden vaak samen voor- komen. Daar hebben we veel aandacht en ook adviezen voor.’ ‘Nu zien we kinderen uit Noord- en Midden- Limburg en bouwen dit verder uit. We denken dat we hiermee onze regio een duidelijke meer- waarde kunnen bieden’, sluit Irene Herpertz af. Yolande Tump // ‘Bij elk kind dat bij ons binnenkomt met een atopische aandoening, kijken we naar het totaalplaatje’ In de meeste gevallen is de introductie van een nieuw voedingsmiddel op de poli succesvol en durven de ouders het thuis verder te geven. Kort nieuws Covid, allergie & vaccin De informatie over covid-vaccins en allergie volgen we op de voet. Onze voorzitter Erna Botjes schreef daarover al op pagina 3. Dit tijd- schrift verschijnt eens per kwartaal. Daarom kunnen we nooit actuele informatie geven. Gelukkig hebben we een site én zijn we op Facebook actief. Daar melden we eventuele nieuwe ontwikkelingen. > www.voedselallergie.nl Ziek door kip of…? In de vorige editie van Allergie & Voeding schreef WUR-student Roos Mastwijk over twee allergische reacties na het eten van zelfge- maakte nasi met kip, groenten en nasikruiden uit een kant-en-klaar zakje. Ze werd er behoorlijk ziek van, maar kon niet herleiden wat de oorzaak was. Ze is allergisch voor noten en pinda’s, maar die zaten er niet in. Levensmiddelentechnoloog Marjan van Ravenhorst herkende de ervaring. ‘Ik heb ook een noten- en pinda-allergie. Uit mijn werk weet ik dat pinda een kruisreactie heeft met een aantal ingrediënten die in specerijenmixen worden gebruikt. Dit zijn fenegriek (vaak onderdeel van kerrie) en tamarinde. Fenegriek heeft ook een behoorlijke kruisreac-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=