Allergie en voeding 2023-1

10 11 ALLERGIE & VOEDING ALLERGIE & VOEDING DE DIËTIST Het immuunsysteem speelt bij veel meer chronische immuunziekten - waar ook allergieën bij horen - een rol. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn. Onder mensen met deze ziekte wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van gezonde voeding op de ontwikkeling en behandeling. Als het gaat om allergieën is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de rol van gezonde voeding bij de behandeling. Toch zijn er veel aanwijzingen dat voeding ook hier een belangrijke rol speelt. Dit ervaren wij regelmatig in onze praktijk. Als diëtisten geven we vaak adviezen waarbij we het immuunsysteem extra ondersteunen en boeken hier regelmatig goede resultaten mee. Mensen hebben bijvoorbeeld minder huid- en darmklachten of ze voelen zich veel fitter. Wij hebben een immuun-ondersteunend voedingsconcept ontwikkeld voor kinderen met pinda-/of noten allergie. Momenteel wordt onderzocht of dat werkt. Als dat zo is, willen we deze voedingsadviezen ook gaan geven aan mensen met eczeem, astma en hooikoorts. WAT IS EEN GOED WERKEND IMMUUNSYSTEEM? Het immuunsysteem is een soort verdedigingsmechanisme van je lichaam. Welke immuun-ondersteunende voeding is geschikt? Verbeter je immuunsysteem bij allergie Mensenmet een voedselallergie of -intolerantie hebben regelmatig last van andere ziekten zoals atopisch eczeemof hooikoorts. Wat deze ziektenmet elkaar verbindt is dat het immuunsysteemeen rol speelt. Maar hoe werkt dat systeem en wat moet je wel én niet eten als allergischmens? Het zorgt ervoor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen om je ziek te maken. Als je immuunsysteem niet optimaal werkt ben je vatbaarder voor virussen en bacteriën. Het immuunsysteem zit door het hele lichaam, maar verreweg de meeste immuuncellen komen voor in de darmen. Het immuunsysteem is ook betrokken bij een goede werking van allerlei lichaamsfuncties. Voeding kan direct effect hebben op diverse immuun-functies in het lichaam, maar ook indirect, omdat ze een invloed hebben op een gezonde samenstelling van het microbioom en de darmdoorlaatbaarheid. Dat immuunsysteem is te ondersteunen door bijvoorbeeld stress te verminderen, voldoende te bewegen en gezonde voeding. Bij onvoldoende voedingsstoffen werken de lichaamsfuncties niet optimaal. Bij een verkeerd samengesteld dieet kunnen er lichte ontstekingsreacties ontstaan, zonder dat er sprake is van een infectie, die nadelig zijn voor de werking van het immuunsysteem. We weten allemaal wel hoe belangrijk het TEKST IRENE KOK ENDR. BERBER VLIEG-BOERSTRA ILLUSTRATIE ISTOCK is om voldoende groente en fruit te eten, maar er zijn nog meer specifieke adviezen waarmee je ook het immuunsysteem kan ondersteunen. Daarbij zijn niet alleen het soort voedingsmiddelen van belang, maar ook de bewerking van producten en soms ook de herkomst. WAT MOET JE WEL DOEN? Een belangrijk advies is om voldoende vezels te eten. Die vezels zitten in volkoren granen, peulvruchten, maar ook in groente en fruit. Bedenk daarbij dat natuurlijke en pure voedingsmiddelen eigenlijk altijd de beste keuze zijn. Verder werkt het goed om (het liefst dagelijks) gefermenteerde voedingsmiddelen op het menu te zetten en producten die van nature goede bacteriën bevatten. Door het fermentatieproces hebben deze voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kaas, yoghurt, kefir en zuurkool) namelijk een hoger aantal levende bacteriën. Hoe gevarieerder het aantal bacteriën in de darm, hoe beter het immuunsysteem zijn werk kan doen. Producten met ‘Natuurlijke voedingsmiddelen zijn altijd de beste keuze’ PEUTER ZONDER ECZEEM Eenmooi voorbeeld van wat immuun-ondersteunende voeding kan doen, zagen we bij een jongetje van 3 jaar in onze praktijk. Het jongetje heeft een aangetoonde voedselallergie voor pinda’s en noten, maar had ook last van ernstig eczeem. Zijn ouders behandelden dat eczeem goed, maar het kind bleef regelmatig aanvallenmet hevige jeuk hebben. Naast het advies omnoten en pinda’s volledig te vermijden, adviseerden we hemomminder vlees, minder poedermelk enmeer volle (biologische of weide)melk, dagelijks een schaaltje (biologische of weide) yoghurt en volkorenbrood te eten. Daarnaast startte hij met een suppletie van levertraan (met vitamine A, D en omega-3 vetzuren). Na een paar weken verdwenen de ergste jeukaanvallen. Het ging zelfs zo goed dat de ouders het gebruik van de hormoonzalven konden verminderen. »

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=