22 23 ALLERGIE & VOEDING ALLERGIE & VOEDING INTERVIEW Tot zijn 30ste werd Eric Claassen behandeld voor ernstige jeugdreuma. Pas daarna bleek dat zijn gewrichtsklachten helemaal niet werden veroorzaakt door een reumatische aandoening, maar door ernstige intoleranties. Inmiddels is hij relatief klachtenvrij door een strak dieet, waarin hij chocolade, tomaat, paprika en alcohol vermijdt. Hoe zijn die intoleranties uiteindelijk ontdekt? ‘Op mijn 11de kwam ik met flinke gewrichtspijnen bij de huisarts terecht. Ik werd verwezen naar een reumatoloog en daar werd jeugdreuma vastgesteld. Jarenlang heb ik daar zware pijnstillers voor geslikt. Tot ik rond mijn 30ste notabene via een psychiater uit New York ontdekte dat ik intolerant was voor nachtschade-groenten (o.a. tomaat, aubergine, aardappel en paprika, red.). Ook merkte ik dat mijn klachten minder werden als ik de alcohol liet staan. Nu weet ik: ik kan echt geen druppel wijn of bier drinken zonder dat er gewrichtsproblemen ontstaan. Uiteindelijk bleek dat ik eigenlijk helemaal geen jeugdreuma had.’ Welke klachten had u? ‘Vooral die gewrichtspijnen, die dus minder werden toen ik de nachtschade liet staan. In gesprek met immunoloog Eric Claassen ‘ Versterk je darmbarrière’ Immunoloog Eric Claassen – die onlangs op de Familiedag sprak - weet hoe het is om te levenmet ernstige intoleranties én wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Hij gelooft dat we anno 2023 allemaal echt andere keuzes moetenmaken op het gebied van voeding. Verder heb ik nooit veel gedronken, maar merkte ik na het drinken van één of twee glazen alcohol dat ik dagenlang gewrichtspijnen had. Ergens had ik wel door dat het niet goed ging, maar in mijn omgeving werd dat weggewuifd. Iedereen zag het als een soort kater, daar hadden we allemaal toch weleens last van? Ik weet nu dat het veel ernstiger was dan dat. Het leidde soms zelfs tot tijdelijke uitval van bijvoorbeeld mijn benen. Zo realiseerde ik: ik kan niet tegen alcohol. Ik mis één of meerdere enzymen die glycoalkaloiden en/of alcohol kunnen afbreken, ik weet niet welke. Sinds ik dat weet, mijd ik alcohol. Net als nachtschade overigens. Dat zorgt ervoor dat ik bijna geen klachten meer heb.’ Hebben die klachten ervoor gezorgd dat u immunoloog wilde worden? ‘Dat weet ik niet, die interesse voor het immuunsysteem is er altijd wel geweest. Ik wilde simpelweg snappen hoe het werkt in ons lichaam en in onze darmen.’ Bij u zijn de intoleranties vrij laat ontdekt, maar ook nu nog is het lastig om te ontdekken waar mensen intolerant voor zijn. Zijn er manieren voor om sneller te ontdekken welk voedingsmiddel klachten geeft? ‘Helaas ben ik het wetenschappelijke artikel kwijt waar dit in stond en kan ik het online ook niet meer vinden, maar ik heb eens gelezen over een hele oude truc. Het lichaam lijkt namelijk te reageren op stoffen die het niet wil hebben. Als je bijvoorbeeld een paprika eet en die smaak blijft opboeren, zou dat kunnen duiden op een voedselintolerantie voor paprika. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld melk. Deze aftertaste is ooit gelinkt als een vroeg waarschuwingssysteem van het lichaam. Verder is het heel verstandig om op te letten als je bijvoorbeeld af en toe migraine of gewrichtspijnen hebt. Kijk dan eens goed naar de voeding die je die dag hebt gegeten. Of schrijf het een paar keer op. Misschien springt er dan één bepaald voedingsmiddel uit. Ga dat eens vermijden en kijk of je dan minder klachten hebt.’ Op de Familiedag liet u een staatje zien waaruit duidelijk bleek dat het aantal mensen met een infectieziekte al jaren sterk daalt, terwijl auto-immuunaandoeningen juist stijgen. Waar komt dat door? ‘De belangrijkste reden is de dysbiose van de bacteriën in je darm. Belangrijker dan onze ongezonde leefomgeving zelfs met al die luchtverontreiniging. Een grote oorzaak is dat we vanaf de industriële revolutie bijna twintig keer meer suiker zijn gaan eten. Simpele suikers bevoordelen de slechte bacteriën, terwijl goede bacteriën juist gevoed worden door bijvoorbeeld vezels. In onze darmen zit altijd een mix van bacteriën, maar je wil natuurlijk dat de meerderheid goed is. Op een kudde van 100.000miljard schapen merk je de komst van 100 wolven amper. Maar als je die getallen omdraait, gaat het mis. We zouden echt met enig geweld terug moeten naar minder suiker. Enmeer TEKST RIANNE VANDERMOLEN FOTO JANBUTEIJN ‘Als je een paprika eet en die smaak blijft opboeren, kan dat duiden op een paprika-intolerantie’ »
RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=