4 5 ALLERGIE & VOEDING ALLERGIE & VOEDING INTERVIEW Twee of drie keer per week tref je Priya Badeloe in een restaurantje voor een lunch of diner. Daar proeft ze bijvoorbeeld drie soorten Koreaanse kip, coquilles met venkel of een verrukkelijke gazpacho. Smakelijk beschrijft ze haar restaurantervaringen op haar blog www.priyalovesfood.nl en voor de bijna 10.000 volgers op haar Instagram-pagina @priyalovesfood_travel. Opvallend, als je bedenkt dat Priya als kind zelden buiten de deur at. Te spannend vonden haar ouders dat, vanwege haar ernstige allergie voor noten en koemelk. ‘Daarom vind ik het zo leuk dat je mij benaderd hebt’, begint Priya enthousiast het gesprek. ‘Wist je namelijk dat ik ooit ben begonnen met bloggen vanwege die ernstige allergieën? Mijn moeder is een geweldige kok en heeft mij de lekkerste recepten leren maken zonder noten of melk. Die wilde ik in 2018 gaan delen zodat andere mensen met een allergie ze ook konden maken.’ VERS FRUIT Inmiddels gaat het op haar blog niet meer zo vaak over haar allergieën. Sterker nog: ‘Mijn vader maakte iedere week appeltaart zonder koemelk voor mij’ Foodblogger/influencer Priya Badeloe (35) deelt de lekkerste recepten en schrijft over eettentjes, vooral in haar stad Den Haag. Ooit begon ze vanwege haar allergieën met bloggen, maar inmiddels schrijft en fotografeert ze voor iedereen die van eten houdt. ze denkt dat haar meeste volgers niet eens weten hoe allergisch ze is. Toch zijn de recepten die ze deelt nog altijd zonder koemelk en noten én komt het onderwerp af en toe voor in restaurantrecensies. ‘Laatst zei mijn zus: Weet je Priya, jij hebt van je zwaktepunt je succespunt gemaakt. Ik vond het zo mooi dat ze dat zei.’ Ze vindt het belangrijk dat juist zij overal gaat eten, om te ontdekken waar dit veilig kan. Over de risico’s wil ze zich niet zo druk maken. Wel zorgt ze ervoor dat haar voorbereiding altijd zo optimaal mogelijk is. Bij elke reservering geeft ze heel duidelijk haar dieetwensen door. Ze legt daarin helder uit wat er precies wel en niet kan. Zo schrijft ze niet alleen dat ze allergisch is voor koemelk, maar benadrukt ze ook altijd dat roomboter om die reden dus niet kan. Er zit immers een groot verschil tussen een koemelkallergie en lactose- allergie. ‘Ik merk dat de meeste restaurants het prettig vinden dat ik zo uitgebreid mail. Je helpt de kok daarmee. Soms merk ik dat ze bijvoorbeeld speciaal voor mij vers fruit hebben gehaald als toetje, omdat ik geen toetjes van de kaart kan eten. Dat voelt heel fijn.’ TEKST RIANNE VAN DER MOLEN FOTO’S PRIYA BADELOE DAGENLANG MOE Al gaat het natuurlijk, ondanks die goede voorbereiding, wel eens mis. ‘Dan zit er weer een roomsaus bij mijn vis of is iets toch gebakken in de roomboter. Of ligt er een stukje noot op mijn bord.’ Een tijdje terug at ze nog een samosa in een Indiaas restaurant. Hij smaakte prima, tot haar disgenoot een hap nam en zei: proef ik nu pistache? ‘Toen ik de samosa beter bekeek, zag ik het. Dus schoot ik meteen in de actie. Ik rende naar de wc en stopte mijn vinger in mijn keel. Alles eruit en daarna twee anti-histaminetabletjes slikken. Meestal is dat genoeg om een shock af te wenden. Maar deze keer helaas niet. Eerst ging het best goed, maar ik had mijn ouders voor de zekerheid gebeld. Mijn moeder vroeg me toen om elk uur even te bellen. Bij het tweede belletje zei ze: ik hoor je steeds moeilijker ademen, je gaat nu naar het ziekenhuis. Mijn vader heeft me snel opgehaald. Zo’n opname is nodig, maar ook heftig. Dan ben ik echt dagenlang moe.’ Wat Priya vooral stak, was de reactie van de restauranteigenaar. Ze legde uit wat er was gebeurd en hoe groot de impact was. ‘Maar hij zei simpelweg: ik wist niet dat die samosa voor jou was, ik dacht enkel voor je vriendin. Terwijl wij duidelijk hadden gecommuniceerd hadden dat we wilden delen. Daarnaast gaf hij als tweede argument dat het erg druk was en hij alleen stond. Echt onzin en geen excuus. Dat vond ik wel vervelend, als een restaurant je zelfs na een aanval niet serieus neemt.’ Toch wil ze niet te lang stilstaan bij een negatieve ervaring. Liever focust ze op alle fijne etentjes. ‘Zo was ik laatst bij een Italiaans restaurant waar de kok vroeg: als je geen koemelk mag, mag je wel pecorino (schapenkaas) toch? Dan voel ik: dit is een goede keuken.’ GOED NEST Haar liefde voor eten ontstond al jong en misschien juist wel door die allergieën. Priya mocht dan misschien niet alles, ze genoot van de kookkunsten van haar moeder. ‘Zo maakte ze een geweldige ‘Het smaakte prima, tot haar disgenoot zei: Proef ik nu pistache?
RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=