Voor ieder wat wils Met de herfst in aantocht duikt Marleen graag de keuken in voor een feestmaal voor familie of vrienden. Dat is met allergieën en verschillende eetwensen nog weleens een uitdaging. De oplossing: een tafel vol lekkers in een thema waardoor er altijd voor iedereen een lekker bord vol eten is. TEKST MARLEEN BORKENT-JANSSEN. FOTO’S WENDY VAN DER VOORT INGELEGDE RODE UI Voor vier personen 10 minuten bereidingstijd Deze ingelegde rode uien mogen bijna geen recept heten, maar zijn de perfecte topping voor veel gerechten. Bij Marleen thuis staat er altijd een potje in de koelkast! •4 rode uien (middel) •200 ml water •200 ml azijn •½ theelepel zout •½ theelepel gedroogde oregano Ontvel de rode ui en snijd in dunne plakken (gebruik hiervoor eventueel een mandoline, het lekkerste is dunne plakjes ui). Doe de rode ui in de glazen pot. Verwarm het water samen met de azijn, het zout en de oregano tot het net niet kookt. Giet het azijn-water heet op de rode ui, sluit de pot af en laat de uien twee uur staan voor gebruik. Daarna zijn ze nog een week houdbaar in de koelkast. ANANASSALSA Voor vier personen 10 minuten bereidingstijd Een fruitige en pittige salsa past goed bij de fajita’s en Mexicaanse vulling. Je kan de ananas ook vervangen voor mango. En als je niet zo van pittig houdt, voeg je gewoon wat minder rode peper toe! •½ ananas •½ rode peper •5g koriander •Sap van 1 limoen •Zout Schil en snijd de ananas in kleine blokjes. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn. Hak de koriander fijn. Meng de ananas met de peper, koriander en limoensap. Voeg naar smaak zout toe. ALLERGIE & VOEDING 19 18 ALLERGIE & VOEDING OVER KOKEN VEGETARISCHE MEXICAANSE VULLING Voor vier personen 15 minuten bereidingstijd Deze vulling is een crowd pleaser merkt Marleen vaak bij etentjes. Bovendien is het makkelijk en snel te maken. Voeg voor de variatie andere bonen, kikkererwten of vegetarisch gehakt toe. Dit gerecht kun je goed voorbereiden en weer opwarmen als het tijd is om aan tafel te gaan. •blik (400g) zwarte bonen •blik (150g) mais •1 gele ui •2 tenen knoflook •olijfolie •½ theelepel paprikapoeder •¼ theelepel chilipoeder •1 blikje (70g) tomatenpuree •zout & peper Spoel de zwarte bonen en maïs af en laat goed uitlekken. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak de ui en knoflook goudbruin. Voeg de kruiden en tomatenpuree toe en bak 5 minuten mee. Breng op smaak naar wens met peper en zout. Serveer met één van de suggesties (zie kader).
RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=