Allergie en voeding 2024-1

10 ALLERGIE & VOEDING 11 ALLERGIE & VOEDING DE DIËTIST Wist je dat een Amerikaanse studie uit 2017 laat zien dat het volgen van een glutenvrij dieet slecht kan zijn voor je gezondheid als er geen sprake is van een medische aandoening zoals coeliakie of tarwe-allergie? Dat komt onder meer doordat je met dit dieet vaker minder volkoren granen, vitamines en mineralen binnenkrijgt en juist meer vet en suikers. Daarom is het belangrijk om te weten welke keuzes je moet maken in de supermarkt, of je nu gluten mijdt vanwege een bewezen allergie/coeliakie of vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. GLUTENVRIJ OF TARWEVRIJ Een tarwevrij dieet is niet hetzelfde is als een glutenvrij dieet. Mensen met coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen en hierbij moeten alle gluten-houdende granen worden vermeden. Dit zijn (khorasan) tarwe, spelt, rogge, gerst en alle producten die hiervan gemaakt worden, zoals brood, pasta en koekjes. Gewone haver moet ook worden vermeden. Want al is haver van Houd de voedingsstoffen in de gaten Een beter humeur, een mooiere huid, verlichting van darmklachten én van allergieën: als je sommige influencers/bloggers/vloggers moet geloven kun je gluten het beste vermijden. Dat moet natuurlijk wel als je coeliakie of een tarwe-allergie hebt, maar pas ook dan op: er bestaat een risico dat je daardoor meer ongezonde voedingsmiddelen binnenkrijgt. nature glutenvrij, het is vaak wel besmet met gluten uit andere granen tijdens teelt of verwerking. Haver met een officieel gecertificeerd glutenvrij logo kan wel gebruikt worden. Mensen met een tarwe-allergie moeten (khorasan)tarwe en spelt vermijden en alle voedingsmiddelen die hiervan gemaakt zijn. Vaak blijkt uit allergieonderzoek dat ze andere (glutenhoudende) granen wel kunnen verdragen. De meeste glutenvrije producten zijn vrij van tarwe, al bevatten sommige glutenvrije producten tarwemeel dat glutenvrij is gemaakt. De meeste mensen met coeliakie kunnen dit tarwemeel goed verdragen, maar bij mensen met een tarwe-allergie kan dit een allergische reactie geven. GEZOND OF NIET? Veel glutenvrije producten zijn niet gezond qua samenstelling. Glutenvrije broden TEKST DAISY LUITEN ILLUSTRATIE ISTOCK » Maak de juiste keuzes als je glutenvrij eet MEDISCHE AANDOENINGEN Er zijn verschillende medische redenen waarom iemand een gluten- of tarwevrij dieet volgt. COELIAKIE Ongeveer 0,5-1% van de Nederlanders heeft coeliakie. Bij deze auto-immuunziekte ziet het immuunsysteem gluten als een gevaar en maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen het eigen darmweefsel, wat leidt tot ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm en zorgt voor beschadiging van darmvlokken. Hierdoor wordt het oppervlakte om voedingstoffen op te nemen steeds kleiner. Coeliakie kan uiteenlopende klachten geven zoals gewichtsverlies, groeiachterstand, chronisch diarree, buikpijn, vermoeidheid, obstipatie, bloedarmoede, botontkalking. De behandeling bestaat uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. TARWE-ALLERGIE Een tarwe-allergie komt gewoonlijk tot uiting op jonge leeftijd, vaak nadat het baby’ tje voor de eerste (paar) keer brood of pap eet. Tarwe-allergie kan milde klachten geven zoals galbulten, maar ook zwaardere klachten als hoesten, zwellingen en overgeven. De meeste kinderen groeien over deze allergie heen. De behandeling bestaat uit een tarwevrij dieet en noodmedicatie. Spelt is qua allergenen nagenoeg identiek aan tarwe en moet ook vermeden worden. In overleg met de (kinder)allergoloog of kinderarts wordt vaak een plan gemaakt voor andere granen, omdat sommige kinderen met tarwe-allergie ook allergisch zijn voor andere granen zoals rogge. Sommige baby’s/jonge kinderen hebben last van tarwe in de vorm van een FPIES- reactie. Hierbij gaat het kindje herhaald en langdurige braken, 1 tot 4 uur na het eten van tarwe. Daarnaast kunnen er klachten als extreme sloomheid, erge bleekheid en diarree ontstaan. OVERIGE AANDOENINGEN Glutensensitiviteit: er zijn ook mensen die geen coeliakie of tarwe-allergie hebben, maar die minder klachten krijgen van bijvoorbeeld hun darmen als ze glutenvrij eten. ‘Veel glutenvrije producten zijn niet gezond’

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=