Allergie en voeding 2024-1

30 31 ALLERGIE & VOEDING ALLERGIE & VOEDING COLUMN GOEIE VRAAG Wat is nu eigenlijk precies een EpiPen? De volledige naam is epinephrine autoinjector en de pen wordt gebruikt om iemand snel een vaste hoeveelheid epinephrine te geven. Epinephrine is beter bekend als adrenaline. Adrenaline is een stofje dat het lichaam zelf maakt. Het komt vrij bij de ‘fight-or-flight’-reactie van je lichaam, wanneer er sprake is van gevaar. Wat doet adrenaline? Adrenaline geeft energie. Daardoor gaat het hart bijvoorbeeld sneller kloppen. Ook worden de bloedvaten nauwer waardoor de bloeddruk stijgt. Verder verwijdt het de luchtwegen. Wanneer gebruik je een EpiPen? Het is belangrijk om de EpiPen te gebruiken bij een levensbedreigende acute allergische reactie, beter bekend als anafylaxie. Anafylaxie kan optreden als iemand allergisch is voor bijvoorbeeld een voedingsmiddel, medicijn of insect. De bloedvaten worden erg wijd bij anafylaxie waardoor je duizelig wordt en het gevoel krijgt dat je flauwvalt. Als dit lang duurt, dan krijgen je organen niet genoeg bloed en zuurstof. Ook kun je benauwd worden. Adrenaline zorgt ervoor dat de bloedvaten snel weer nauwer worden en dat de luchtwegen wijder worden. Het is belangrijk om altijd 112 te bellen als je een EpiPen hebt gezet! Dat is essentieel, omdat het effect van epinephrine 15-20 minuten duurt voordat de werking minder wordt. Daarom is het belangrijk dat ambulancemedewerkers en/of een arts je onderzoeken om te bekijken of verdere behandeling nodig is. Zeg daarom ook altijd dat het om een anafylactische reactie gaat als je belt. Waar komt de vermoeidheid door? Na het zetten van de EpiPen kan je vermoeid zijn. Dat komt door twee redenen. Allereerst zorgt de anafylactische reactie zelf voor vermoeidheid. Daarnaast kun je vermoeid raken door adrenaline je lichaam kortdurend maximaal op ‘aan’ zet. Dit kun je vergelijken met een heftige emotie. Zo kun je ook vermoeid zijn nadat je flink boos of heel verdrietig bent geweest. « Schrijfster Karin Spaink introduceerde al in 1992 de term ‘orenmaffia’ voor hulpverleners die menen dat ziekte tussen de oren zit. Die bijvoorbeeld stellen dat bij allergie sprake is van emotionele blokkades. Nou, dat klopt! Ik moet me inhouden om niet heel erg boos te worden als ik zo’n hulpverlener tref. Wat een onzin! Maar ik erger me nog meer aan voedselterroristen. Mensen die prediken dat ik iets wel/niet moet eten en/of zichzelf zogenaamd aan een (streng) dieet houden, anderen daarmee opzadelen en vervolgens zondigen. Omdat ik daar meer last van heb. Bij de ‘orenmaffia’ lukt het me meestal nog wel om het gesprek af te kappen. Laat ik beginnen met iets positiefs. Dankzij de toegenomen aandacht voor biologisch en glutenvrij eten zijn veel producten makkelijker te krijgen en is er veel meer keuze. Op internet zijn veel recepten te vinden en met enige aanpassingen heb ik voor heel veel zaken een redelijk smakelijke variant gevonden. Mijn topper: sajoer spruitjes. Nooit gedacht dat ik spruitjes lekker zou vinden. Tot zover het positieve. Want wat word ik chagrijnig van de groep mensen die stellen dat zij bijvoorbeeld glutenvrij moeten eten en vervolgens een koekje na afloop van het eten nemen. Sarcastische opmerkingen mijnerzijds volgen dan. Natuurlijk: ik ben gewoon jaloers! Vervelender is dat veel obers en koks voedselovergevoeligheden daardoor niet altijd even serieus nemen. Begrijp me goed: als iemand denkt last te hebben van bepaalde producten en zich beter voelt als hij/zij dat niet eet: vooral doen. Daar wordt je leven waarschijnlijk leuker van. Ook begrijp ik af en toe zondigen. Alleen: je zadelt de kok niet op met een dieet om je er vervolgens niet aan te houden. Dan zeg je niets, geniet je van het eten en zijn de kosten van het zondigen hopelijk te overzien. Of je houdt je aan je dieet. Ook heel storend. Al die valse beloftes die dit soort voedselterroristen vaak doen. ‘Als je zo eet, dan ben je acuut van je artrose, astma, allergieën etc. etc. af. Ja hoor! In mijn wanhoop denk ik: ‘Been there, done that, seen it all before.’ Het werkte niet. Het leverde alleen maar nog meer frustraties op. Al die onzin. Geen koolhydraten, geen suiker. Wat eet je dan? Gelukkig kan ik al die blogs en vlogs negeren, het artikel in de krant overslaan en zelfs mijn televisie schakelt tegenwoordig spontaan over naar een ander net als er zo’n programma op tv is. Nu nog een oplossing vinden voor alle – ongevraagde - maar goedbedoelde raad. Voedselterroristen? Anke Kruiswijk Anke Kruiswijk is getrouwd; ze heeft geen kinderen, werkt niet meer en lijdt en ‘leidt’ aan verschillende chronische ziekten, waaronder veel voedselovergevoeligheden. Desondanks kan ze nog erg genieten van lekker eten. Voel jij je na het zetten van de EpiPen ook altijd zo moe? De redactie van Allergie & Voeding vroeg zich af wat nu de oorzaak van die vermoeidheid is. Arts-onderzoeker Wouter de Weger (Martini Ziekenhuis Groningen) geeft antwoord. Waarom ben je moe na het zetten van de EpiPen? TEKST WOUTER DE WEGER FOTO JAN BUTEIJN

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=