Allergie en voeding 2024-2

4 5 ALLERGIE & VOEDING ALLERGIE & VOEDING REPORTAGE Tijdens een kop koffie op het kantoor, legt de inspecteur* uit wat de NVWA op het gebied van inspectie doet. Hij doet dit werk al 41 jaar met plezier en is enthousiast over de diverse plekken waar hij inspecties heeft gedaan. Een gevarieerd beroep, noemt hij het. Niet geschikt voor mensen met een 9 tot 5-mentaliteit, mede door de ruime openingstijden in de horeca. Hij vertelt: ‘Een inspectie is altijd onaangekondigd, anders hebben restaurants de mogelijkheid zich voor te bereiden. Dat willen we niet. Ik kom overal: van kleinschalige bedrijfjes tot grote ketens. Veruit de meeste tenten moeten enkel de puntjes op de i zetten, maar soms zijn er serieuze zaken niet op orde.’ Ongeveer twee tot drie bedrijven worden per week Is hier allergeneninformatie aanwezig? In de horeca is het nog lang niet perfect geregeld op het gebied van allergenen, zo hoorden we onlangs. Wel controleert Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit er scherp op. Hoe gaat zo’n controle in de praktijk? Redacteur Anniek Hoogeveen mocht een dag meelopen met een inspecteur. gesloten, omdat bijvoorbeeld de hygiëne onder de maat is en dat er na boetes en een herinspectie, nog steeds niet aan de eisen wordt voldaan. ‘Er wordt met name gekeken naar alge- mene hygiëne, maar ook naar omgang met voedsel en ongediertewering. Sinds 2020 wordt er gecheckt op allergenen. In het eerste jaar deden we dat nog losjes, rekening houdend met alle uitdagingen die ondernemers rondom de coronatijd al hadden. Maar vanaf TEKST ANNIEK HOOGEVEEN FOTO’S ISTOCK » Mee met een inspecteur van de NVWA 2021 is het een speerpunt in de inspectie geworden; er moet echt voldaan worden aan de allergenenwetgeving die in 2014 is gepubliceerd. KIJKJE IN DE KEUKEN Na een korte autorit stappen we binnen bij een leuke, kleine lunchroom in Utrecht. De inspecteur vraagt de barman of hij de eigenaar is. Dat is niet zo en de eigenaar is niet in de buurt. ‘Kun je hem even bellen?’ vraagt de inspecteur, ‘dan kan ik wat uitleggen over deze verplichte inspectie.’ Na een kort telefoongesprek mogen we doorlopen naar de kleine keuken. De inspecteur wast zijn handen en scant gelijk de ruimte. ‘Dat geeft meteen een indruk van de algemene hygiëne’. Vervolgens legt hij uit hoe hij te werk gaat. Hij opent de koelkasten en er worden diverse producten gecheckt op houdbaarheid. Ook meet hij de temperatuur van voedingsmiddelen. Ook de werkbanken worden gecheckt, en met name de vloer onder deze banken. We treffen een muizenlokdoosje aan. Er wordt met een zaklamp gekeken naar uitwerpselen van ongedierte, maar die worden niet gevonden. De keuken ziet er - op wat schimmel op de koelkast-randjes na - netjes uit. Daarna checkt hij de bar en vraagt of er nog andere koelruimtes aanwezig zijn. Achter staan nog twee diepvriezers voor de belegde broodjes, samen met een koelruimte voor de ingrediënten voor salades. Het valt op dat de broodjes enkel in vershoudfolie verpakt zijn, zonder enige etikettering, datum of andere informatie. ‘Is er geen verpakking, zoals een doos aanwezig? Waar deze informatie wel op staat?’ vraagt de inspecteur. De barman geeft aan dat dit niet het geval is, maar op deze manier door hun catering wordt aangeleverd. ALLERGENENINFORMATIE ‘Is hier allergeneninformatie aanwezig?’ vraagt de inspecteur daarna. Ik zie de barman twijfelen. Hij checkt het een en ander in zijn telefoon, maar geeft aan dat dit er niet is. ‘Hoe gaan jullie hier dan mee om?’ vraagt de inspecteur, ‘wat doe je bijvoorbeeld als klanten vragen om glutenvrije broodjes?’ De barman reageert snel. ‘We kunnen altijd de catering bellen om deze vragen te beantwoorden.’ Toch is het opvallend dat dit nergens in de lunchroom zelf is gedocumenteerd. Daarna vraagt de inspecteur naar de werkwijze rondom het voorkomen van kruisbesmetting. ‘Daar is geen plan voor,’ geeft de NVWA: WIE EN WAT? De NVWA staat voor de Nederlandse Voedsel- en Waren- autoriteit. Het is een overheidsorganisatie in Nederland die verantwoordelijk is voor het toezicht op de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid en het welzijn van dieren, en de handhaving van de natuurwetgeving en is in 2012 opgericht. • Er zijn landelijk zo’n 120 NVWA-inspecteurs voor horeca en ambachtelijke producten. • Er worden wekelijks zo’n tien inspecties per persoon gedaan bij verschillende bedrijven, variërend van grote ketens, kleine bedrijven tot aan foodtrucks op een festival. • Er wordt circa eens in de één tot vier jaar een inspectie gedaan, als er een voldoende uit de beoordeling is gekomen. Bij een onvoldoende wordt er vaker geïnspecteerd. • Wekelijks moeten twee tot drie bedrijven sluiten na het herhaaldelijk niet opvolgen van de aanbevelingen van de NVWA-inspectie. CHECK DE PLEK Wil jij ook kijken of jouw horeca- ondernemer al getest is en of deze aan de criteria voldoet? Dat kan je zelf eenvoudig inzien op website van de NVWA: www.nvwa.nl Horeca wordt na inspectie namelijk ingedeeld op: voldoet, verbeterpunt vastgesteld, of verscherpt toezicht indien het na de tweede controle nog niet op orde is. Via verschillende kopjes kun je zien of het allergenenbeleid op orde is. Bijvoorbeeld op het gebied van de juiste omgang met voedsel, de hygiëne, de ongediertewering en allergenen. ‘Vanaf 2021 is het controleren van allergenenbeleid een speerpunt in de inspectie geworden’

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=