Allergie en voeding 2024-2

14 ALLERGIE & VOEDING 15 ALLERGIE & VOEDING ACHTERGROND Als een allergie je verrast TEKST ANNIEK HOOGEVEEN FOTO'S ISTOCK Over voedselallergie op latere leeftijd Het lijkt steeds vaker voor te komen: iemand is tot een bepaalde leeftijd in staat om alles te eten, maar opeens wordt diezelfde persoon op volwassen leeftijd ineens allergisch. Hoe komt dat? En kunnen we daar zélf iets aan doen? Deze vraag boeit mij persoonlijk al enorm vanaf het eerste moment dat mijn notenallergie werd ontdekt. Hoe kan het dat ik vroeger prima een broodje hazelnootpasta kon eten zonder reactie, maar op 20-jarige leeftijd ineens een enorme allergische reactie kreeg na het eten van een één hap van een broodje waar minimale stukjes hazelnoot in bleken te zitten? Had ik dit kunnen voorkomen? Steeds meer mensen lijken gevoelig te zijn voor allergieën en wetenschappers blijven zich bezighouden met het ontrafelen van de mysteries achter deze stijgende trend. Een aantal oorzaken hebben we al eens eerder in ons blad beschreven en zullen jullie (deels) herkennen. Zo kan er sprake zijn van genetische aanleg. Als er een familiegeschiedenis is van allergieën, astma, eczeem of andere allergische aandoeningen, kan dit het risico op het ontwikkelen van voedselallergieën verhogen. Genetische factoren lijken een belangrijke rol te spelen bij de vatbaarheid voor allergieën. VERANDERINGEN IN IMMUUNSYSTEEM Wat ook een oorzaak kan zijn, is een verandering van omgevingsfactoren. Door blootstelling aan bepaalde omgevingsfactoren kan het risico op een voedselallergie ontstaan. Vroegtijdige blootstelling aan allergenen, zoals bepaalde voedingsmiddelen, kan het immuunsysteem beïnvloeden en een rol spelen bij het ontstaan van allergieën op latere leeftijd. En wist je al dat je immuunsysteem in de loop der tijd kan veranderen? Op latere leeftijd kan het immuunsysteem anders reageren op bepaalde stoffen, wat kan leiden tot het ontstaan van allergieën. Daarnaast kunnen veranderingen in de darmflora of de integriteit van de darmwand het immuunsysteem beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling van allergieën. Verder kan een reactie op latere leeftijd ontstaan door kruisreactiviteit. Sommige voedingsmiddelen vertonen overeenkomsten in hun eiwitsamenstelling met pollen, latex of andere allergenen. Als het immuunsysteem eerder is blootgesteld aan deze niet-voedselallergenen, kan het een reactie vertonen op vergelijkbare eiwitten in voedsel, waardoor voedselallergieën ontstaan. Daarbij klinkt steeds vaker de hygiëne- hypothese. Simpel gezegd betekent dit dat je afweersysteem veel efficiënter is als je al veel infecties hebt gehad in je leven. Verschillende studies hebben aangetoond dat kinderen in de crèche misschien wel tweeënhalve keer meer infecties hebben dan andere kinderen. Deze zijn nuttig om deze kinderen te wapenen tegen het krijgen van een allergie, want later lopen ze de helft minder risico op allergieën. En dat is blijvend. Voor vrouwen geldt daarnaast dat verandering in hormoonhuishouding een trigger kan zijn. Het is niet ongewoon dat voedselallergieën bij vrouwen opduiken tijdens de pubertijd, rond een zwangerschap of rond de menopauze. REACTIE VAN DE HUID Tijdens mijn zoektocht naar meer antwoorden in (wetenschappelijke) artikelen, merk ik een nieuwe oorzaak op. Er lijkt namelijk een sterk verband te zijn met de interactie van de huid. Waar komt dit vandaan? Wetenschappers - zoals professor ‘Verandering in de hormoonhuishouding kan een trigger zijn’ » DE VERANDERING Als ik deze nieuwe ontwikkelingen betrek op mijn persoonlijke situatie, dan kan ik mij hier zeker in vinden. Op mijn 16de levensjaar, is er namelijk ineens iets cruciaal veranderd in de ernst van mijn allergie. Nadat ik op een avond walnoten gekraakt had voor mijn ouders en zus, ging ik mezelf wassen en tandenpoetsen. Terwijl ik dat deed, kreeg ik enorme zwellingen, rondom mijn ogen en mond. Het werd ons al vrij snel duidelijk dat dit wel moest komen door het kraken van walnoten, omdat ik dat heel kort voor die handelingen gedaan had en verder niets anders gegeten had dan dat ik normaal deed. Al gauw merkte ik op dat ik na deze gebeurtenis, ook ineens heftiger regeerde op bepaalde producten met sporen van noten. Hazelnootpasta was al helemaal niet meer prettig te eten zonder jeuk in mijn gehemelte en opgezette lippen. KUNNEN WE ALLERGIEËN OP LATERE LEEFTIJD VOORKOMEN? Aan een aantal oorzaken valt niets te doen. Er zijn echter wel twee belangrijke factoren waar we invloed op hebben: de mate van hygiëne en het introduceren van voedingsmiddelen op jonge leeftijd. Verbeterde hygiëne is om allerlei redenen uiteraard een goeie zaak, maar de keerzijde is dat ons afweersysteem niet meer weet waarop het moet reageren en overreageert. Overmatige hygiëne en vermijden van bepaalde voedingsmiddelen lijken eerder allergieën te bevorderen dan te voorkomen. Het introduceren van diverse voedingsmiddelen bij baby’s voor zes maanden kan daarentegen het risico op allergieën verminderen. Daarnaast - met de nieuwe inzichten van de interactie van de huid - kan het nuttig zijn om voorzichtig om te gaan met bijvoorbeeld het bereiden van voedingsmiddelen op het moment dat je een wondje, veel eczeem of andere huidproblemen hebt, omdat dit een allergie zou kunnen aanwakkeren. In een wereld die steeds schoner wordt, blijkt dat een gebalanceerde blootstelling aan verschillende stoffen ons immuunsysteem kan helpen onderscheid te maken tussen onschadelijke en schadelijke indringers, waardoor allergieën mogelijk worden voorkomen.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=