15 ALLERGIE & VOEDING of niet moet waarschuwen op het etiket. Een tweede focus van ons onderzoek richt zich op de mate van consumptie. Daarvan is nu het advies om geen extreme hoeveelheid te nemen van wat de meest extreme consument tot zich neemt. Want dan ga je weer in een worstcasescenario en dan krijg je weer elk voedingsmiddel met ‘kan allergenen bevatten.’ En met overal zo’n waarschuwing schiet de allergische consument helemaal niks op.’ Waar liggen de grootste uitdagingen in dit onderzoek? ‘Het verkrijgen van de goede data over voedselinname van verschillende landen. Diverse landen willen niet zomaar deze data delen. Deze input is wel cruciaal om de juiste internationale richtlijnen op te kunnen stellen. Daarom moeten we landen overtuigen dat dit een win-win situatie op gaat leveren. Daarnaast zijn er ook allerlei vertaalproblemen. We zijn nu ook aan het kijken naar de Chinese databank. Daar ligt een behoorlijke uitdaging omdat de tekens dermate anders zijn dan de Europese taal.' Hoe categoriseren jullie de voedingsmiddelen? ‘Het gaat om producten die gewoon in de supermarkt te koop zijn. We hebben het echt over de eindproducten die de allergische consument ook daadwerkelijk eet. Op basis van onderzoek kunnen we zien dat zo 3000 voedingsmiddelen in Nederland, kunnen worden teruggebracht via categorisering naar een veertigtal productgroepen. Zo zijn er heel veel typen brood die je in één categorie kunt plaatsen. Want uiteindelijk hoort een bepaalde hoeveelheid volkoren tijgerbrood in dezelfde categorie als een pisto- letje, wanneer het risico op kruisbesmetting én de consumptiehoeveelheid vergelijkbaar is.’ Hoe wordt de allergeniciteit van een product exact bepaald? ‘Het risico op een allergische reactie wordt bepaald door de gevoeligheid van de aller- ‘ Ons doel is om de consument beter van informatie te kunnen voorzien’ »
RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=