Allergie en voeding 2025-1

23 ALLERGIE & VOEDING ALLERGISCH IN... Eind maart zet een shuttlebus ons in het donker af bij een hotel in het midden van het besneeuwde Noorse landschap van het nationaal park Rondane. In de verhuurruimte halen we onze langlaufski’s op en dan kan ons langlauf- en kampeeravontuur beginnen. Eigenlijk hadden we hier al uren geleden moeten zijn, maar door vertraging probeer ik nu in het schaarse licht van de buitenlampen van het hotel de bindingen te vinden van mijn langlaufski’s. Aan mijn rug hangt een backpack van zo’n 15 kilo. Daar zit alles in wat ik nodig heb om de komende zeven dagen door te komen: een lichtgewicht tent, drie slaapzakken, gevriesdroogde maaltijden, een pannetje, gas en extra thermokleding. Alles om in -15 graden te overleven. EEN GOEDE VOORBEREIDING Waarschijnlijk had je het al verwacht, maar wie wil kamperen in de winter, moet zich daar goed op voorbereiden. Zeker als je net zoals mijn vriend, een ander stel en ik Op reis met allergie Winters kamperen in de Noorse sneeuw Iedere winter verandert het nationaal park Rondane in Noorwegen in een uitgestorven landschap van sneeuw en ijs. Redacteur Yolande ging op een zevendaagse langlauf- en kampeertocht door het winterse landschap. Maar hoe doe je dat met diverse ernstige voedselallergieën? zonder georganiseerde reis op pad gaat. Het heeft ons dus ook enige voorbereiding gekost om hier in deze witte wildernis te staan. Naast dat we vooraf talloze spullen hebben moeten aanschaffen voor het kamperen zelf - zoals een lichtgewicht vierseizoenentent, extra thermokleding en warme slaapzakken - is het eten ook een belangrijk aspect van de voorbereiding. Vooral als je - zoals ik - een ernstige voedselallergie hebt voor melk, ei en noten. Ik hoor het je al bijna vragen: maar wat eet je dan ’s avonds? Je kan namelijk moeilijk pakken met pasta en rijst meenemen in je toch al zware rugtas. Dat gaat als volgt: onder je tentdoek moet je ’s avonds op een pitje sneeuw smelten en dat water doe je vervolgens in een zak met gevriesdroogde maaltijden. Deze zijn heel licht en voedzaam. Even tien minuten wachten en je hebt een lekker maaltje, zoals pasta bolognese of een curry. Ook handig aan de gevriesdroogde maaltijden is dat ik vooraf zeker weet dat ik ze mag; de ingrediënten staan tenslotte op de achterkant. Ik ben daarom ook niet bang dat het fout gaat met mijn allergieën in Noorwegen. Voor deze tocht heb ik alleen producten bij me die ik mag en bovendien kom je onderweg geen mens of horecazaak tegen. Het is alleen wij en de wildernis. Een andere uitdaging qua eten, is het aantal calorieën. Je moet genoeg eten meenemen om warm te blijven en genoeg energie te hebben om zeven dagen lang te langlaufen. Toch wil je niet dat je rugtas te zwaar is, want die weegt al vrij veel door alle kampeerspullen. De juiste hoeveelheid eten uitrekenen is voor ons een kleine puzzel. Je moet rekenen op zo’n 2.500 calorieën per dag. Van tevoren stond ik in de supermarkt met een rekenmachine in mijn hand calorieën te tellen. Een kleine greep uit ons assortiment (naast de gevriesdroogde avondmaaltijden): een grote samengestelde zak met granola, zaden, gedroogde bananen en kokosvlokken, een zak vol gedroogde worsten (veel eiwitten), een verzameling aan ontbijtrepen, ontbijtkoeken en Cup-a-Soup (voor het zout). Op de luchthaven van Oslo halen we ook nog een klein flesje whisky voor wat extra calorieën (en om warm te blijven). ONDERUIT IN DE SNEEUW Terug naar Noorwegen, naar het moTEKST YOLANDE TUMP FOTO'S EIGEN ARCHIEF, ISTOCK ‘ Wie wil kamperen in de winter, moet zich daar goed op voorbereiden’ » »

RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=