26 ALLERGIE & VOEDING ADVIES ‘Je hebt geen controle over hoe iets is gemaakt’ Omgaan met voedselallergieën kan ingewikkeld zijn op de werkvloer. Soms is het dagelijkse (kantoor)leven een bron van zorg. Nadine Vousten, Jan Buteijn en Malou Menting vertellen hoe dit voor hen is. ‘Gelukkig is er een barista in ons kantoor, waar ik wél veilig koffie kan drinken’ TEKST MALOU MENTING FOTO’S EIGEN ARCHIEF Hoe ga je op je werk om met je voedselallergie? Malou Menting is onderzoeker bij een beroepsorganisatie. Ze werkt vooral op kantoor. Ze is allergisch voor melkeiwit, noten, pinda’s, cacao en zaden. ‘Er zijn weleens momenten waarop ik denk: het lijkt me leuk om met kleine kinderen in de kinderopvang te werken. Maar je moet dan toch een fles koemelk kunnen geven, een boterham met pindakaas kunnen smeren of kleffe handjes met andere allergenen schoon kunnen maken. Dat lijkt me onmogelijk met mijn allergieën. Als onderzoeker werk ik vooral op kantoor, dat is een stuk veiliger. Tegelijk geloof ik niet dat mijn voedselallergie die keuze heeft beïnvloed. Mijn collega’s reageren geïnteresseerd wanneer ik vertel dat ik voedselallergieën heb. Ze willen begrijpen wat het inhoudt. Tegelijk merk ik dat het lastig is om écht te begrijpen wat het inhoudt. Zó erg kan een beetje koemelk toch niet zijn? Sommige collega’s willen – heel lief- iets bakken of meebrengen zodat ik ook mee kan eten. Dan geef ik mijn allergieën wel door, maar toch ben ik er gespannen over. Je hebt geen controle over hoe iets is gemaakt. Soms zeggen ze: ‘Dit kan jij ook eten, hier zitten geen gluten in’. Iets waar ik nou gelukkig geen intolerantie voor heb. Meestal eet ik dan uiteindelijk toch iets dat ik zelf heb meegebracht, want dan zit ik een stuk relaxter. Mijn voedselallergieën beperken me gelukkig niet in het uitvoeren van mijn werk. Koffie uit de automaat op werk kan ik niet drinken (daar kunnen sporen van melk of cacao in zitten), maar gelukkig is er een barista in ons kantoor, waar ik wel koffie kan drinken. Dan heb ik meteen lekkere koffie! Wij werken verder op flexplekken, waarbij we dus steeds op een andere plek op kantoor kunnen zitten. Gezellig idee, alleen met voedselallergieën toch wat minder praktisch. Ik keek eerder altijd gespannen rond en werd ongemakkelijk als iemand bijvoorbeeld noten achter zijn computer at, terwijl hij aan het typen was. Dan wist ik: daar moet ik straks niet gaan zitten. Nu heb ik een eigen toetsenbord en muis. Zo’n kleine aanpassing, maar veel fijner!’ ‘Zo erg kan een beetje melk toch niet zijn?’
RkJQdWJsaXNoZXIy NzkyMjk=